Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9255666 www.24chasa.bg

Добър момент избраха такситата да искат вдигане на цената, няма що! В криза и пандемия.

Националният таксиметров синдикат настоява началната тарифа да стане 3 пъти минималната за километър.

Това е сериозно увеличение спрямо сегашното правило, че първоначалната тарифа може да е с 50% по-висока от цената на километър.

И ако се случи, човек ще дължи над 2 лева вече в момента, в който е седнал в таксито. С тези пари, ако пътува със собствена кола на бензин например, може да мине 10-20 километра.

Таксиджиите казват: наемеш ли кола за 2-3 км, ще платиш по-малко от билета за трамвай и автобус. Това ги карало да отказват къси курсове и води често до открито искане на 5 лв. за тези километри.

Добре, но сега хората затягат коланите, цепят стотинката на две. Как би се отразило подобно увеличение на цената на търсенето на услугата? Много просто - клиентите ще намалеят. Те и без това са по-малко, защото в пандемията хората ограничават пътуванията.

Крайният резултат може да е: намалели приходи въпреки поскъпването. И таксиджиите да висят да чакат клиенти, вместо да правят курсове. Затова такива искания за рязко увеличение на тарифи трябва да се преценяват добре.

  • Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Село Вевчани, където на кукерски панаир онзи ден изгориха българското знаме, се намира в югозападната част на Република Северна Македония (РСМ). Името и историята на това село са тясно свързани с българщината. В хрониките на селото се споменава за първо българско мъжко училище “Свети Спас”, а през 1890 г. за девическо училище “Надежда”
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност