Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9259512 www.24chasa.bg

Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно. 

Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението.

Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява. А оценката има и материална страна. Тя, разбира се, не е единственото, което създава мотивация, но е важна.

Когато се преподава на високо ниво, с компетентност и отдаденост на призванието, може да очакваме на пазара на труда хора с дипломи, които тежат. И възпитаници на университетите да са със знания и умения, способни да преобразят икономиката ни, да ѝ добавят стойност.

От това в крайна сметка зависи колко и как ще расте брутният продукт на нацията. Ако имаме модерна икономика на знанието, това е някаква гаранция, че по-бързо ще догоним доходите в другите страни от Европейския съюз.

Затова е важно да се отделят повече пари за висше образование. И да върви реформата, която все повече стикова системата на университетите с тенденциите на пазара на труда.

  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност