Павлин Павлов: Не пропускайте да намалите сметките си за ток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9261940 www.24chasa.bg
ПАВЛИН ПАВЛОВ

За да спестите, трябва да изберете търговец най-късно до 30 юни 2021 г., казва енергийният експерт

- Г-н Павлов, какъв е срокът стопанските абонати да преминат на свободния пазар на ток?

- Покрай тежката ситуация с пандемията в момента много от стопанските субекти са притиснати от икономически или здравни проблеми и забравят за възможността да намалят значително сметките си за ток. Предполагам, че сега повечето хората мислят как да оцелеят икономически или пък да предпазят здравето си и ги разбирам напълно, но няма да спра да казвам на фирмите, че могат да намалят значително разходите си за електричество, като се възползват от либерализацията на пазара.

- Как може да се излезе на свободния пазар?

- Законът предостави гратисен период, в който всички стопански потребители да преминат на свободния пазар на електрическа енергия, т.е. да сключат договор с фирма, лицензирана и специализирана в търговията с електрическа енергия, каквато е „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Ако не искат да плащат неимоверно високи сметки за електричество, трябва да изберат търговец до 30 юни следващата година. А ако искат още от януари да намалеят месечните им разходи за електричество, да подпишат договор до 10 декември. Всички фирми са в криза, бюджетът на всички българи е силно свит, а излизането на свободния пазар на електрическа енергия ще доведе именно до намаляване на разходите.

- Каква е причината всички стопански абонати да са задължени да излязат на свободния пазар?

- Това е поредната стъпка към пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България. След месец юни 2021 година очакваме да бъде обявен срок за напускане на регулирания пазар от страна и на битовите потребители.

- Каква е целта на либерализацията на пазара на едро?

- След либерализацията на пазара на едро и влизането в сила на механизма за капацитет, всички производители ще получат възможност да вземат участие в една конкурентна процедура, което от своя страна ще доведе до повишаване на ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия.

- Споменахте механизма за капацитет. Защо се въвежда и какви са целите му?

- Механизмът за капацитет ще замести студения резерв. Предимствата на въвеждането му са, че ще се създаде предвидимост за работа на електроцентралите в по-дългосрочен план, а не както до настоящия момент, на годишна база. Все още има подробности, които трябва да бъдат обсъдени, преди да влезе в сила действието на механизма.

- Кога се очаква да завърши процесът на либерализация?

- Пълната либерализация на пазара трябва да се финализира до 2025 година. Ако ми позволите да кажа на финала, че либерализацията е много хубаво нещо, либерализация всъщност буквално означава освобождаване. Иска ми се в дните до 21 декември да осъзнаем, че свободата значи и отговорност. Нека има един процес на „дисциплинизация” на всички ни. Знам, че в българския език няма такава дума, но нека се отнесем отговорно и дисциплинирано към противоепидемичните мерки, за да преживеем един кратък и частичен локдаун, а не пълен и многомесечен нокаут. От нас самите също много зависи да спасим българската икономика и здравето на близките ни.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност