Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9269820 www.24chasa.bg

Много ни се иска да сме страната с най-висока смъртност, с най-мръсен въздух, страната, в която най-много хора умират от мръсен въздух и от ковид, най-бедната, най-корумпираната, най-обезлюдената, най-онеправданата. Ами не, не сме. София не е градът с най-мръсен въздух в света, нито пък в Европа. Време е най-сетне журналисти и ентусиазирани коментатори да научат как да четат данни. Преди месец Стара Загора беше обявен за града с най-мръсен въздух в Европа. Ами не е. България е средно богата, средно успешна, средно много други неща в световен мащаб. България влезе в ЕС на късмет, с ред ниски показатели в сравнение с останалата част на Европа, до голяма степен заради катастрофален икономически старт в първите години след падането на Комунизма. И оттогава не може да навакса. България тръгна от сходна икономическа позиция с Полша и други страни от Централна Европа например. Те не загубиха първите 7 години, ние ги загубихме. Защо сега не можем да навакса е дълга тема с много предположения. Моето предположение е, че причина N1 е политическото изоставяне на образованието. От всички правителства от 1989 година до ден днешен. До едно и без изключение. Неразбирането на икономическата роля на (най-вече, но не само) средното образование има натрупващ се ефект, който задушава икономиката от един момент нататък, особено в една малка страна, в която има малко хора и съответно много малък кръг от високообразовани хора. Изборът е стеснен, а възможносттите, които безпроблемното пътуване дава стеснява още повече избора. Това е вероятно основната причина Румъния да дръпне напред в последните години. Дори и да са доста сходни на нас, те са по-големи, селекцията е по-продуктивна. Една малка страна трябва да има много солидно и всеобхващащо средно образование ако иска да се надява на устойчив и солиден икономически растеж. Така както страна под морското равнище трябва да строи диги, за да не бъде залята. Та България не е на дъното на нищо. Просто се влачим повече, нещата се подобряват по-бавно и чакаме инструкции отгоре и отвън за неща, които трябва сами да си решим. И сме зарязали училището. Но също и много ни се иска да сме на дъното на всяка класация. А когато наистина много искаш нещо, все нещо ще постигнеш в тая насока.

(От фейсбук)

  • Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Село Вевчани, където на кукерски панаир онзи ден изгориха българското знаме, се намира в югозападната част на Република Северна Македония (РСМ). Името и историята на това село са тясно свързани с българщината. В хрониките на селото се споменава за първо българско мъжко училище “Свети Спас”, а през 1890 г. за девическо училище “Надежда”
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност