Полша и Унгария – жертви на COVID-19?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9270857 www.24chasa.bg
Валери Найденов

Двамата премиери са като спартанци при Термопилите*

Един от ловките фелдфебелски номера в казармата е да накажеш целия взвод заради провинението на един войник. Целта е всички да го намразят, може би да му направят “мечка” през нощта, та да го вкарат в правия път.

В подобно положение сега изпаднаха Полша, Унгария и най-вече двамата им премиери – Моравецки и Орбан. Както е известно, тези дни те наложиха вето на европейския седемгодишен бюджет от 1,15 трилиона евро в продължение на 7 години, както и 750 милиарда фонд за възстановяване от коронавируса. Възражението е заради една спорна клауза, която дава власт на брюкселските бюрократи да спират субсидиите, ако сметнат, че дадената държава не прилага “върховенството на закона”. Явно се знае и кои са тези държави – Полша и Унгария. Е, има и някои по-дребни нарушители, като например България, но в момента те не са на прицел. Ще дойде и техният ред.

Криза е, трябва да се използва. Това повелява китайският йероглиф. Сега всички европейци би трябвало да се нахвърлят върху Орбан и Моравецки и да им направят “мечка”, защото забавят парите за ваксини, респиратори и болници. За да се преборим с коварния вирус, нужна е цветна революция. И макар че и двамата премиери са избрани напълно демократично и управляват със сериозни мнозинства, следващият президент на САЩ вече ги нарече “тоталитарни диктатори”. Нещо като Хитлер и Сталин.

Така че ловният сезон срещу “диктаторите” в Източна Европа е открит. Явно Брюксел бърза да използва кризата, преди коронавирусът да се е изчерпал. Остава половин – една година за поредната централизация на властта в ЕС и за укротяване на опърничавите малки държави, трябва да се дайства.

За Орбан и Моравецки това е като Термопилите, тъй като клаузата “върховенство на закона” отваря вратата за пряка политическа намеса във вътрешните им дела, които отдавна не са угодни на Брюксел. България също е на мушката, но засега успява да стои в сянка. Това според мен е само временно.

Ако субсидиите и помощите станат политически остен в ръцете на ЕС и ЕК, утре всички ще трябва да му козируваме и да маршируваме с високо вдигнат крак. И край на мита за националната държава. Не че и сега я има, но поне мисълта за нея ни сгрява сърцето край камината.

Представете си, че утре Брюксел спре субсидиите, защото България не е ратифицирала Истанбулската конвенция например. Или защото Гешев не е конфискувал нощното шкафче на Борисов. Или защото на жълтите павета полицията набила репортер. И така нататък – има повече от 100 начина Брюксел да вкара ГЕРБ в курт капан, ако не уважава “върховенството на закона” и не изпълнява еврокомандите немедлено.

Предполагам, че и в Полша, и в Унгария, а и в България има предостатъчно корупция по върховете. До сега обаче борбата с корупцията се води по конкретни казуси и по законов ред – обвинение, съд, обжалване, втора инстанция, трета инстанция, европейски апелативен съд и чак тогава става ясно има ли вина, или не. Сега обаче вината става колективна, а европейската бюрокрация ще може да налага наказание, без престъплението да е доказано по съдебен път. Това е нещо като конфискацията на имуществото след анонимен сигнал.

Хващам се на бас, че сега Бойко Борисов тайно ръкопляска на Моравецки и Орбан. Може би им пали свещички в манастирите, докато пътува из страната с джипката. Той добре знае, че ако евробюджетът се обвърже с клаузата за “върховенство на закона”, утре тя ще заработи в полза на неговите душмани - Христо Иванов, Румен Радев и Мая Манолова.

За Корнелия Нинова е рано да се каже, тъй като в стремежа си да угоди на своя електорат тя си позволява някои консервативни тенденции. Неслучайно Елена Йончева я обвини в тайно съглашателство с ГЕРБ. Вероятно между нея и Бойко няма нито договорки, нито тайни срещи, но има обективни дадености, които ги сближават и в същото време ги отделят от другите претенденти за властта – и двамата могат да се похвалят с електорат.

Тъй като симпатиите ми са по-скоро към левия електорат, да напомня – лозунгът “да не оставим кризата неизползвана” винаги се прилага от олигархията, от десния елит. След това използване богатите винаги стават още по-богати, а бедните по-бедни. Как например Брюксел се справи с кризата от 2008 година? Накара държавите да поемат дълговете на частните банки. Населението плати загубите на милиардерите и получи малката пица. Смятате ли, че сега същите хора замислят нещо различно?

Ако се вгледаме в политиката на десния Виктор Орбан, ще видим, че всъщност делата му са леви – неговата икономическа политика се харесва на обикновените хора. Да вземем неговия план за насърчаване на семействата и раждаемостта, за която вече се отделят към 5 процента от брутния продукт. Всички омъжени жени под 40-годишна възраст имат правото на 30 хиляди евро нисколихвен заем, който се отлага и евентуално дори опрощава, стига да дадат сериозен принос в демографията. Жена, която роди и отгледа 4 деца, се освобождава завинаги от данъци. Големите семейства могат да получат 7.5 хиляди евро помощ, за да си купят автомобил с повече седалки.

 Ако бабите и дядовците гледат внуците, също получават помощи. И така нататък, и така нататък – все мерки, които напоследък са чужди на европейските социалисти.

Вместо да ръкопляскат на Орбан, западните “леви” му искат главата. Например шведската социална министърка Аника Щрандхал, която се води хем трейдюнионистка, хем социалистка, коментира така: “Тази политика ще увреди автономията, за която жените са се борили десетилетия наред”. Английският вестник “Гардиън”, който минава почти за орган на лейбъристите (стига да нямат нищо общо с Джеръми Корбин), писа, че “самата идея, че помощта за бедните има за условие послушната репродукция, е на границата на дистопията (ужасно измислено общество, като например “Матрицата” или “1984”).

Социалните мерки на Орбан направо вбесяват евролевите, които днес са под мощното влияние на ЛГТБ общностите, транссексуалистите и другите подобни грантоедни племена. Да се насърчават жените да раждат? Те да не са крави? Ако има демографска криза, Азия и Африка е готова да изпрати своите чада!

Но пък за повечето хора на наемния труд демографските мерки на Орбан са изключително привлекателни. Чудно ли е, че в унгарския парламент партията на Орбан – “Фидеш” - заедно с дясната националистическа партия “Йобик” имат 159 от общо 199 места, докато социалистите – едва 20? Не, без цветна революция няма да мине.

*Битката при Термопилите между Персия и Гърция през август 480 г. пр. н. е. Според Херодот 300 спартанци удържали 2 милиона персийци в продължение на 3 дни. Днешните историци сочат различни бройки.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо