Преди пияният да седне зад волана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9277942 www.24chasa.bg

Тревожна е информацията, че пияните и дрогираните шофьори тази година са с цели 10% повече, отколкото миналата. При това колите на пътя са по-малко - хората са намалили пътуванията заради ограниченията в пандемията.

Това всъщност означава, че рискът зад теб или срещу теб да кара шофьор “на градус” е по-голям.

За дисциплината за спазване на ограниченията и забраните на пътя впрочем важи същото, което и за мерките за дистанция заради COVID. Тяхното спазване зависи не толкова от строгостта на санкциите, колкото от съзнанието, че са неизбежни.

За това трябва, разбира се, стриктен контрол. Шофьорът няма да седне пиян зад волана, ако знае, че има сериозна вероятност да бъде проверен, а след това и да изтърпи наказанието, предвидено по закон.

Но има и друго - когато някой безразсъдно сяда зад волана пил или под въздействието на наркотици, най-често около него има роднини, приятели, в колата има пътници, които са наясно, че това, което прави, е нередно и опасно. Те трябва да го спрат, защото е ясно, че рискува животи - и своя, и на околните.

  • Кокошката е разумна алтернатива

    Кокошката е разумна алтернатива

    Идеята, че човечеството ще почне да се храни с ларви на насекоми звучи напредничаво и екологично, но за тези цели сякаш обикновената кокошка изглежда по-естествена алтернатива. Освен че не е преживно животно и съответно няма въглероден отпечатък, може да се храни с органични отпадъци, а и снася всеки ден по едно яйце
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност