Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9281701 www.24chasa.bg

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” у нас. А Бойко Борисов да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес.

Как се оценява формулата, предложена от Росен Плевнелиев - вижте по-долу позицията на историка доц. д-р Георги Николов.

Иначе съвместната българско македонска историческа комисия продължава работата си днес онлайн. Предмет на обсъждания ще е учебникът за 7-и клас в западната ни съседка в частта му за Средновековието, съобщи за “24 часа” председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Ще продължи и работата по съвместен текст за общо честване на Гоце Делчев.

От статията на Росен Плевнелиев в “24 часа” разбрах, че дълги години самият той е бил наричан от съседите ни “президентът македонец”, защото е родом от Гоце Делчев. Това е в контекста на тогавашната Република Македония, така че не ме учудва. По тази логика аз също съм македонец, защото прадядо ми е от Охрид.

Намирам за разумно написаното от Плевнелиев, че разговорите между двете страни трябва да продължат. Той много добре е прозрял, че политиката на нашите съседи от Скопие по отношение на Гърция толкова години не е дала ползотворен резултат поради твърдоглавието им. Ако те сега продължат по същия начин срещу България, отново ще си удължат срока с няколко десетки години.

Това, което трябва да стане и приветствам, е, че когато Република Северна Македония преодолее своите страхове и непродуктивни действия и влезе в ЕС, това ще бъде добре и за България, и за Северна Македония, и за хората в двете държави.

Но като историк съм твърдо убеден, че ние не може да отстъпим, когато има грабеж.

Плевнелиев призовава да се привлекат към комисията европейски и други историци. Според мен няма нужда от това. Аз много добре знам как

в Северна

Македония

се прикоткват

историци от други

държави,

не искам да казвам с какви средства и начини. Ние също познаваме много сериозни историци от Русия, Германия, Австрия, които биха защитили нашата кауза. Но според мен не трябва да изнасяме кирливите си ризи пред Европа и да караме други хора да решават нашите проблеми.

Впрочем те са много прости и ясни - трябва да се прочетат историческите извори и хората в Северна Македония да имат свободен достъп до тях.

И още нещо - къде са нашите вестници там, нашите филми, театри? В тази насока трябва да работят и други хора, които да покажат, че ние не сме татари, не сме фашисти, не сме окупатори. И ако се вгледаме в миналото си, ще видим нашата обща история.

  • Който гледа сериали, не гори знамена

    Който гледа сериали, не гори знамена

    Много смисъл има в идеята на Българската национална телевизия да се направи балкански медиен хъб, с който да се обменят програми и филми на страните от региона. И БНТ вече е започнала разговори с обществената телевизия на Северна Македония в тази посока. Става дума за официална размяна на програми, филми, за съвместни продукции
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност