Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9281720 www.24chasa.bg

Последиците за джоба ще са централна тема преди изборите

Политологът Димитър Ганев каза тезата си, че в момента COVID кризата абсолютно доминира общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план, по тв Европа. Пред “24 часа” Димитър Ганев разви аргументите си.

В момента няма никакви политически събития, които да пробият през темата COVID. Преди месец тази тема започна да доминира силно в медиите и според мен в следващите поне няколко седмици няма да излезем от нея. Затова всякакви политически сюжети  ще останат под повърхността.

Нека само припомня какво стана с

протестите.

Те на практика

бяха “погълнати”

от COVID

Темата COVID задушава абсолютно всички останали теми (включително и интервюто на премиера Бойко Борисов пред “Франкфуртер алгемйне цайтунг”, което не получи по-сериозен отзвук).

По всичко личи, че предсрочни парламентарни избори няма да има. Върви се към редовен вот  и най-вероятно датата за провеждането им ще е 28 март.

Какво може

да се случи

Близо 4 месеца политическо време е твърде много, за да правим прогноза кой ще победи на изборите. През април Борисов имаше рейтинг, какъвто не е имал от 15 години. Правителството също срещаше преобладаващо одобрение. Месец и половина по-късно тръгнаха протести и рейтингът на Борисов стигна нива отпреди COVID кризата, а дори и по-ниско. Да прогнозираме каква ще е електоралната тежест на партиите в подобна ситуация, и то 4 месеца преди изборите, ми се струва непрофесионално.

Но онова, което ще определи резултатите, политическото позициониране, тежестта на отделните партии

в рамките на

следващите

4 месеца,

ще бъдат две неща:

1. Здравното овладяване на COVID кризата.

2. Икономическото овладяване на последствията от пандемията.

За икономическите последици впрочем малко се говори, но предстои те да се превърнат в централна тема. Бюджетът, който вече е приет и се очаква само излизането му в “Държавен вестник”, в крайна сметка е замислен като инструмент, с който да се тушира евентуалната социална цена, която ще платят немалка част от българите.  

А и няма как да не притеснява властите това, че в навечерието на парламентарни избори може да се стигне до социално напрежение, което може да се отрази дори и по-лошо на управлението, отколкото протестите през лятото. Тъкмо затова властта сега се опитва да вземе превантивни мерки с рекордното харчене в бюджет 2021.

Да си спомним, че в началото на годината Борисов и управлението бяха в серия от скандали.

При първия локдаун през март това се отрази стабилизиращо на управлението, а обществените нагласи залитнаха силно в негова полза. Отчетено бе двойно и тройно покачване в подкрепата за правителството и персонално за министър-председателя.

И това е най-логичното в такъв момент. Всяка политическа теория казва, че

при външен

натиск следва

вътрешна

консолидация

Външният натиск в случая беше COVID кризата, а вътрешната консолидация се получи зад хората, които вземат управленски решения - правителството. Първо, в медиите почти нямаше политически новини, а

и най-върлите

опоненти

на властта

казаха “Сега крачка назад!”, защото им беше съвършено ясно, че би било неадекватно в ситуация, в която умират хора, а властите опитват да укрепят здравната система, те да рутят властта.

  • Кокошката е разумна алтернатива

    Кокошката е разумна алтернатива

    Идеята, че човечеството ще почне да се храни с ларви на насекоми звучи напредничаво и екологично, но за тези цели сякаш обикновената кокошка изглежда по-естествена алтернатива. Освен че не е преживно животно и съответно няма въглероден отпечатък, може да се храни с органични отпадъци, а и снася всеки ден по едно яйце
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност