Мирчо Петков, Станислав Копаров и другите подсъдими по делото за резерва са живи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9285086 www.24chasa.bg

В броя на “24 часа” от 1 декември е допусната груба грешка, която е публикувана и в сайта на изданието на 2 декември.

В материал по дело за източването на държавния резерв е посочено, че подсъдими по него са починали. Това категорично не е вярно.

Всъщност на 8 юли 2019 г. Апелативният съд в София е отменил присъди на повечето подсъдими на основание чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК, който гласи, че “наказателната отговорност е погасена поради изтичане на предвидената в закона давност”. Това е коректно отразено и в информацията на Върховния касационен съд, който е обявил делото за решаване като последна инстанция.

Заради недоглеждане, и без да провери информацията по същество, авторът Кирил Борисов е сбъркал това основание за прекратяване на наказателното преследване с текста на следващата по ред точка в НПК - чл. 24, ал. 1, т. 4, според която то се прекратява, когато “деецът е починал”.

Поднасяме искрените си извинения на посочените в текста Мирчо Петков, Станислав Копаров, съпругата му Искра Михайлова, на близките и семействата им, на останалите подсъдими по делото, които не са споменати с имена, както и на читателите на “24 часа”. Авторът Кирил Борисов, който също се извинява, ще понесе дисциплинарна отговорност.

  • Опасни промени в последните часове

    Опасни промени в последните часове

    Народното събрание в последните си дни прави промени в законите, които не са съвсем обмислени, ни се струва, и може да имат доста странен резултат, а определено едва ли ще се погледнат добре от избирателите. Например дали е толкова важно да се променя законът за охранителната дейност, който позволява хора, осъждани за углавни престъпления
  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината