Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9285203 www.24chasa.bg

Звучи разумно предложената схема за обновяване на автомобилния парк в България със зелен фокус.

Сегашното състояние на автопарка е едно от многото незавидни последствия от прехода - у нас е пълно със стари коли, които димят. И лошият тренд е - колкото повече западните автомобилни пазари ограничават грохналите цапащи автомобили, толкова повече те ще “мигрират” към Източна Европа и към България в частност.

Тази тенденция може рязко да се пресече със схемата, която се предлага - бонус за нова кола, ако върнеш старата. Едно масово подмладяване на автомобилния парк с възможности за бързо увеличаване на електромобилите и хибридните двигатели ще даде отговор и на тревогите за мръсния въздух.

Разбира се, дяволът е в детайлите - как точно би се реализирала схемата, така че хората да имат стимул да се включат. Но изчисленията на асоциацията, която я предлага, показват, че ползата за държавата, ако вложи 50 милиона лева, ще са за 80 милиона лева.

А и шосетата ще са по-безопасни, ако по тях пътуват по-нови коли.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност