Георги Марков: Унгарка ще заслужи Нобел за ваксината

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9294464 www.24chasa.bg
Георги Марков

Унгарците с основание се надяват да имат поредния носител на Нобелова награда, ако ваксините на Pfizer и Moderna се окажат успешни. В основата на очакваните спасителни ваксини е революционната научна разработка на проф. Каталин Карико. Именитият учен е роден в град Солнок, Унгария през 1955 г. и завършва биохимия в Университета на град Сегед. В годините на комунизма унгарците имаха право да излизат на Запад един път на 3 години. Каталин се възползва от тази „привилегия“ през 1985 г., продава на черно ладата си и заедно със съпруга си Бела, и 3-годишната дъщеричка Жужана взимат еднопосочен билет за САЩ. Парите скриват в мечето на детето.

С големия си талант, къртовска работа и финансови възможности маджарката става именит професор, а вече и вицепрезидент в BioNTech. Нейно научно откритие става основата на толкова чаканите ваксини по света Pfizer и Moderna.

Унгария се гордее със своите десет нобелови лауреати, родени в страната. Да пожелаем на проф. Карико да бъде 11-тата!

Любопитно е, че дъщерята Жужана Франция, която е и унгарска, и американска гражданка, взима две олимпийски титли за американците в дисциплината „гребане – осморка“ на Олимпиадите в Пекин и Лондон.

Проф. Каталин Карико заяви за националното унгарско радио, че винаги е мечтала научната й дейност пряко да помогне на хората, което е на път да се случи.

За тази хуманна дейност, поклон!

(от фейсбук)

  • Можем ли да бягаме по-бързо от румънците

    Можем ли да бягаме по-бързо от румънците

    Най-бедните в Европейския съюз - това през годините от печална констатация се превърна в политическо клише. С допълнение “и румънците са по-добре от нас”. И сега, когато се оказва, че румънците вече са малко по-зле от нас по доходи и бедност, защо ли това не носи кой знае каква радост. Първо, защото данните
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо