Георги Марков: Не ВМРО е проклятие, а Истанбулската конвенция!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9306704 www.24chasa.bg
Георги Марков

Ето какво написа във фейсбук по повод личното мнение на Виктор Иванов в "24 часа" "ВМРО е проклятие за България" Георги Марков, депутат и бивш конституционен съдия.

Младият журналист Виктор Иванов във в-к "24 часа" в прав текст е дамгосал ВМРО като проклятие за България. Не скрито прави аналогия с думите на Иван Костов в първото десетилетие на демокрацията, че ДПС е проклятие на България. Не съм адвокат на ВМРО и не бих взел думата, за да опонирам на младия журналист, който е в правото си да се изказва свободно. Няма как обаче да замълча към написаното, че основен "грях" на ВМРО е противопоставянето на Истанбулската конвенция. Ето защо ще върна лентата на януари 2018 г.: срещу Истанбулската конвенция се обяви категорично Светият синод на Българската православна църква, която видя в документа "духовна смърт". Не си спомням в живота си /роден съм 1950 г./ камбаните на всички църкви в България да бият "анатема" за българския парламент, ако приеме даден закон. Прочие, срещи ИК се обяви и Католическата църква в България, както и Мюфтийството. Какво да кажем за 10-те видни академици, обявили се срещу ИК.

Слава Богу, че авторът не е обявил за проклятие и Конституционния съд на България, който кремира Конвенцията, и то с мнозинство 2/3.

Никога през 30-те години демокрация българското общество не е било толкова консолидирано "за" или "против" нещо, както "против" Истанбулската конвенция. Дори и най-либералните социологически агенции сочеха, че срещу нея са над 2/3 от българските граждани. Не е за вярване, но е факт: Истанбулската конвенция обедини политическия затворник от времето на комунизма Емил Кошлуков, направил великото студентско шествие на 14 декември 1989 г., когато свалихме чл. 1 от Конституцията, с червения президент Румен Радев. Обедини и моя милост с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Бях изумен, когато след представянето ми на книжката "Феноменът Виктор Орбан" в град Казанлък, на което се запознах и с чудесната кметица на града Галина Стоянова, при мен дойде млад юрист. Изключително интелигентен човек, нотариус, заедно със съпругата си, с малко детенце, каза ми: "Благодаря Ви за гласуването срещу Истанбулската конвенция. Щяхме със съпругата и бебето да дойдем в София и да хвърляме камъни по парламента, ако я бяхме приели." Забележете - не яйца и домати, а камъни. ГЕРБ щеше да бъде свалена от власт с улични протести, подобни на тези през '90-та и '91 г.

Приятели, горд съм, че на 24 януари 2018 г. гласувах срещу Истанбулската конвенция и с моя глас: 10 на 9 тя беше бламирана в Комисията за младежта и спорта. Два часа по-късно - в 16:00 ч., Борисов я спря и я прати в Конституционния съд.

В словото си казах, че българите не са дебили, може да сме най-бедни, но сме природно интелигентни. Никой българин, в това число и българските институции, нямат нужда някой да ни казва какво е пол и да ни дава определение за пол. В България никога не се е случило пред катедралата "Александър Невски" да са малтретирани хиляди жени - от късане на сутиени до обезобразявания и тежки травми, което се случи пред Светата Кьолнска катедрала на новогодишната вечер преди няколко години. В България не е възможно ислямист да заколи посред бял ден малолетно момиченце затова, че не иска да прави секс с него, както в град Кандел, Германия беше заклана малолетната Миа от афганистанския изверг пришълец Абдула. България пази живота и здравето на жените си по-добре от Западна Европа. Нашата полиция щеше да защити нашите жени, за разлика от германските, и нашите медии нямаше да скрият, за разлика от германските.

Пред цялата Парламентарна комисия обясних, че е лудост в България да бъде допуснат комитетът ГРЕВИО, който да облъчва децата ни в училищата с джендър идеология. Представете си С ПЪЛЕН ИМУНИТЕТ, какъвто няма американската посланичка, каките от ГРЕВИО, не можеха да бъдат спирани, проверявани, включително и митнически; актовете им нямаше да подлежат на контрол, включително съдебен, и още, и още...

Нека да си припомним, че парламентът в Словакия, и парламентът в Унгария отхвърлиха Конвенцията. След като неолибералът Туск я прие в Полша, новото християнско мнозинство я анулира.

Поздравявам ВМРО за позицията им за Истанбулската конвенция, която щеше да е проклятие за България.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо