Дан Стейнър от “Модерна”: До април ще завършим проучването върху ваксините за юноши

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9315201 www.24chasa.bg
Дан Стейнър

Технологията с информационна РНК прилича на софтуер – праща на тялото инструкции, казва вицепрезидентът на "Модерна" за Европа, Близкия исток и Африка

Още акценти от интервюто:

Информационната РНК и липидните наночастици се разграждат за 48 часа - 2 дни след ваксината няма следи от нея в тялото

Ваксината на “Модерна” mRNA-1273 се дава в 2 дози през 28 дни. Втората се нарича буустър доза.

Някои ваксини на основата на информационна РНК, в това число и mRNA-1273, създават по-силен имунологичен отговор след буустър доза, отколкото след двойна доза, приложена веднъж

Изследването е върху 5000 души с тежки хронични заболявания

Нашата ваксина ще е устойчива на стайна температура 12 часа

- Господин Стейнър, разкажете малко повече за ваксината на “Модерна”. По предварителни данни тя дава най-висока ефективност - 100% от изследваните доброволци.

- От 10 години “Модерна” инвестира в създаването на платформа за производство на клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК).

Наскоро “Модерна” обяви, че първоначалният анализ на ефективността от третата фаза на изследването върху иРНK-1273 (mRNA-1273) показва 94,1% ефикасност на ваксината и 100% ефикасност срещу тежки случаи.

Горди сме да бъдем сред многото групи от хора, които работят в отговор на тази продължителна глобална здравна криза. Множество решения ще бъдат нужни, за да се спре пандемията, и ние сме горди, че можем да се възползваме от нашата технологична платформа. “Модерна” си е възложила отговорността да бъде част от решението като водещ иноватор в ползването на информационна РНК и да използва цялата си експертиза в подкрепа на световните усилия срещу COVID-19.

- Какво показват последните резултати от тестовете за безопасност на ваксината на “Модерна”?

- Данните за безопасността на ваксината продължават да се събират и изследването продължава да се наблюдава от независимия Съвет за наблюдение на безопасността на данните, назначен от Националния здравен институт. Засега няма сериозни странични ефекти при нашата ваксина. Останалите ефекти са леки и бързо изчезват.

- Вашата ваксина е от типа, който използва информационна РНК, изцяло изкуствено създадено подобие на част от вирус, а не отслабен вирус, както се прави в традиционните ваксини. Дали това е безвредно, се питат много читатели, които, макар да не са от активните антиваксъри, проявяват някакъв скептицизъм?

- Работим върху информационна РНК технология от десетилетие. Първото ни изследване с хора бе проведено в Германия през 2015 г. И сега имам данни отпреди 5 г. от тази първа ваксина. Всъщност ваксината за коронавируса е десетата, която тестваме в клинични условия.

Която и да е ваксина може да стане достъпна за масова употреба само след като нужните разрешения и одобрения са получени от съответните компетентни органи, че са спазени строги стандарти за безопасност, ефективност и качество. След като нашата ваксина получи нужните регулаторни одобрения, ще можем да я доставим на правителствата за разпространение.

Важно е да се отбележи, че информационната РНК, както и липидният носител, използван във ваксината, се разгражда в тялото за 48 часа след ваксинация - така че 2 дни по-късно вече няма и следа от ваксината в тялото. Накратко, ние инжектираме пациентите с упътвания как да се създаде протеин, който да имитира част от новия коронавирус. С тази информация телесните клетки създават протеини и ги представят на имунната система. Имунните клетки забелязват, че тези протеини са чужди, и ги атакуват.

- Разработването на ефективна ваксина срещу чисто нов вирус за по-малко от година е безпрецедентен подвиг в медицината. На какви предишни изследвания и разработки стъпва компанията за това развитие?

- “Модерна” има широк опит с индустриализирането на ваксини на базата на информационна РНК и липидни наночастици - технологията е патентована, разгърната до по-големи мащаби и приложена в над 10 други ваксини.

“Модерна” преди е работила с Националния здравен институт (част от Министерството на здравеопазването на САЩ, който се занимава с биомедицински изследвания) за разработването на ваксина срещу MERS-CoV, който е друг вид коронавирус. Въпреки че програмата е била само на изследователски етап, от нея бяха извлечени важни познания, които ползвахме в създаването на mRNA-1273.

- Какво представляват на практика ваксините на база на информационна РНК и имат ли други предимства освен бързия процес на разработка?

- Лекарствата с информационна РНК са група упътвания, образно казано. И тези упътвания насочват клетките в тялото да произвеждат протеини, които да предотвратяват или да се борят с болести.

Примерно в случая на нашата mRNA-1273 ваксина ние инжектираме пациентите с “упътвания” как да се създаде протеин, който да имитира част от новия коронавирус. С тази информация клетките на тялото създават протеини и ги представят на имунната система. Имунните клетки забелязват, че това са непознати протеини, и реагират.

Скоростта не е единственото предимство на технологията за ваксини с информационна РНК. Създадохме “Модерна” с водещата идея, че ако ползването на информационна РНК работи за една болест, то трябва да работи и за много други. И това ще подобри значително начина, по който лекарствата и терапиите се откриват и произвеждат.

Единственото нещо, което се променя между едно потенциално лекарство с информационна РНК и друго, е кодовият регион - реалният генетичен код, който инструктира рибозомите да произвеждат протеини. Използвайки тези упътвания, нашите експериментални лекарства с информационна РНК заприличват на софтуер.

Също така можем да комбинираме различни информационни РНК вериги, кодирани за различни протеини, в едно експериментално лекарство с информационна РНК. В рамките на тази модалност нашето портфолио включва програми както за търговски, така и за глобални здравни цели.

- Какви са възможните странични ефекти, които можем да очакваме от ваксината на “Модерна”?

- Както с много други ваксини, най-често срещаният страничен ефект е болка в мястото на инжекцията за един-два дни, а при някои хора има и зачервяване на кожата. Някои вдигат температура, но спада бързо. Както при ваксинациите за грип човек може да не се чувства много добре през нощта. Последният страничен ефект е главоболие при някои пациенти. Тези симптоми са често срещани и при други ваксини и изчезват след няколко дни.

- Бяхме изключително респектирани от научната революция, която се случи за няколко месеца пред очите ни. През лятото редактирахме една книга за коронавируса и там буквално пишеше, че ваксините на основа на информационна РНК вероятно ще са най-доброто решение, но човечеството все още не ги е правило изобщо. Как се случи това нещо в такива рекордни срокове?

- Използването на нашата бърза технология за проектиране на лекарства ни позволи значително да скъсим сроковете, без да компрометираме качеството, мащаба или скоростта. Технологията на “Модерна” за ваксини на базата на информационна РНК и липидни наночастици е патентована и приложена в над 10 други ваксини. Именно разработката на тази платформа през последните 10 години ни позволи да съкратим времето за разработката на нашия кандидат за ваксина mRNA-1273.

Нашата платформа осигурява скорост по отношение на разработката на кандидат-съединението, но там, където беше спечелено най-много време, е в скъсяването на клиничната разработка. Избрахме да сме финансово в рискова позиция в най-ранните етапи от работния цикъл:

- Започнахме производството на количества, нужни за третата фаза, още докато опитите от фаза едно продължаваха.

- В момента, в който данните за безопасност излязоха за опитите от фаза 1, започнахме фаза 2 и постъпихме по същия начин за започването на фаза 3.

- Това гарантира безопасността на опитите ни, но и позволява те да се припокриват, вместо да се провеждат последователно.

В нормални условия бихме изчакали резултатите за ефикасността да бъдат публикувани с цел да намалим риска от инвестиране в продукт, който може и да не става.

Разпознавайки нуждата да се действа бързо след първите случаи на COVID-19, “Модерна” пренасочи ресурси от научноизследователския си поток, за да ускори програмата за разработка на информационна РНК за COVID-19.

- Много хора изразяват опасения от начина на логистика на този толкова нов тип ваксина - как ще става доставката, какви условия на съхранение са необходими, как ще се прилага, в колко дози?

- За доставки и по-дългосрочно съхранение очакваме mRNA-1273 да се запази до шест месеца при температура от -20°С (-4 °F), което е равно на температурата при повечето домашни или медицински фризери. Използването на стандартен фризер (между -25°С и -15°С) е по-лесен и достъпен начин за разпространение и съхранение, отколкото дълбокото замразяване. Освен това повечето компании за разпространение на фармацевтични продукти имат способността да съхраняват и пренасят пратки на -20°С в световен мащаб.

След разледяване, за да се улесни съхранението при местата за ваксиниране, “Модерна” очаква mRNA-1273 да остане стабилна при стандартни хладилни температури (между 2°С и 8°С) до 30 дни в рамките на 6-месечния срок на годност. Стабилността в хладилни условия позволява ваксината да се съхранява в аптеки, болници и лекарски кабинети.ом ваксината се извади от хладилник, за да се приложи, може да изтрае до 12 часа на стайна температура.Ваксината на “Модерна” mRNA-1273 се дава в 2 дози през 28 дни. Втората доза се нарича буустър. Някои ваксини на основата на информационна РНК, в това число и mRNA-1273, създават по-силен имунологичен отговор след буустър доза, отколкото след двойна доза, приложена веднъж.

Повече информация как нашата ваксина се прилага и каква работа свършва в тялото, може да видите на https://www.modernatx.com/moderna

s-work-potential-vaccine-

against-covid-19.

- Къде ще се произвежда ваксината? В САЩ, Европа или Азия?

- Доставката на ваксината на “Модерна” mRNA-1273 за Щатите ще бъде изпълнена чрез специална верига за доставки за този пазар, а всички споразумения за доставки със страни извън САЩ, включително и с Европейския съюз, ще бъдат изпълнени от специализиран производствен обект в Швейцария.

- Най-разпространената конспиративна теория е, че вирусът е пуснат от някой от т.нар. Биг Фарма с цел после да си продават лекарствата. Може ли да я оборите?

- “Модерна” не коментира конспиративни теории. Въпреки това може да кажем, че “Модерна” се ангажира с пълна прозрачност на данните, анализирани относно кандидат-ваксината mRNA-1273.

- Не е ясно дали ваксината ще предотврати инфекция, или ще направи тежко заболяване по-малко вероятно. Какви са очакванията на създателите на “Модерна” за ваксината срещу COVID-19?

- В този момент няма убедителни тестове, които да потвърждават колко дълго продължава имунитетът или какъв е периодът на имунитет от оздравели от COVID-19 пациенти.

Въпреки това междинните данни за трайност от първата фаза от изследването на mRNA-1273 показват, че на 119-ия ден - 3 месеца след прилагането на втората доза, свързващите и неутрализиращите титри на антитела остават високи при всички участници в проучването и тези резултати важат за всички възрастови групи (18-55, 56-70 и 71+).

- Ваксината ще може ли да се поставя на всеки, независимо от възрастовата или демографската група - бременни жени, хора с хронични заболявания или имунокомпрометирани?

- Първоначалният анализ от фаза 3 на COVE проучването показва, че ефикасността на mRNA-1273 е постоянна, независимо от възраст, раса, етническа принадлежност или пол. Измежду 196-те случая с COVID-19 има 33-ма по-възрастни пациенти (65+) и 42-ма участници, които се идентифицират като част от различни общности (29 латино, 6 афроамериканци, 4 от азиатски произход и 3 многорасови участници).

Това проучване включва над 7000 американци над 65-годишна възраст. Също така и повече от 5000 американци под 65 г., които имат високо-рискови хронични заболявания като диабет, тежко затлъстяване и сърдечни заболявания. При тях е увеличен рискът от тежък COVID-19. Тези медицински високорискови групи представялват 42% от всички участници във фаза 3 на проучването.

Проучвания и одобрения за други групи като деца и бременни жени ще бъдат разгледани след необходимите показания за безопасност от текущите клинични опити и понастоящем се планират.

Освен фаза 3 от проучването, “Модерна” е започнала клинични опити в Щатите, които да определят ефективността на ваксината mRNA-1273 при непълнолетни между 12 и 18-годишна възраст. За повече информация за това проучване обърнете се към https://clinical

trials.gov/ct2/show/

NCT04649151?term=

moderna+teenager&draw=2&rank=1.

Във Франция се провежда поредното изпитание, организирано в по-малък мащаб със 180 доброволци, фокусирано върху имунния отговор при хора над 70 г.

CV

Дан Стейнър е вицепрезидент на “Модерна” за Европа, Близкия изток и Африка. Има 25-годишен опит в глобалната фармацевтична индустрия в “Ели Лили”. Ръководил е финансите, маркетинга, стратегическото планиране, глобалното развитие на продуктите и общото управление. Отговарял е за Швейцария, Европа, САЩ, Близкия изток, Африка и Южна Азия. Той е швейцарец и има магистърска степен по икономика и управление от университета в Лозана.

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо