След пролетта ваксините пречупват тренда на икономическата криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9328914 www.24chasa.bg

Ще го усетят директно засегнатите от

локдауна, отпушва се международният

туризъм, рискът от втори срив отпада

Великобритания беше първата западна страна, одобрила ваксината срещу коронавирус на “Пфайзър” и “Бионтех” в началото на декември - веднага след това започна масова ваксинация. След броени дни я последваха Канада и САЩ, а другата седмица се очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата. Русия също започна масова ваксинация в началото на декември със собствена ваксина “Спутник V”.

Съвсем скоро се очаква лекарствените агенции да разгледат и регистрацията на ваксината от компанията “Модерна”. Русия също одобри втора местна ваксина “ЕпиВакКорона” и текат изпитания, а евентуално след това производство.

И това е само началото. Огромен брой компании и институти в редица държави работят по ваксина – не всички ще успеят да направят ефективна ваксина, но със сигурност може да очакваме

през следващите

месеци да се

появят редица

нови ваксини

срещу коронавирус.

Западът, Русия, Китай – всички се надпреварват да разработват и произвеждат ваксини. Виждаме, че някои компании дори започнаха масово производство и доставки на ваксината още преди тя да е одобрена, за да може ваксинацията да започне веднага след регулаторното одобрение и да не се губи ценно време.

Европа и редица държави сключиха предварителни договори с редица компании, за да имат първи достъп до ваксината. Има и натиск върху регулаторните органи за по-бързо одобрение на ваксините. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, например многократно настояваше за по-бързо одобрение – и не е само той. Германският министър на здравеопазването също наскоро настоя да се ускори одобрението на ваксините.

Във всеки случай изглежда, че скоро ваксините ще са налични в много страни по света. Какъв икономически ефект може да очакваме?

Не бива да се надяваме той да е мигновен. Трябва да се има предвид, че поне в началото търсенето ще надхвърля предлагането на ваксини, тъй като се изисква време, за да се повиши производственият капацитет.

Населението на света е близо 8 милиарда души и ще отнеме време преди да се произведат достатъчно ваксини. Отделно логистиката и самата ваксинация изискват сложна организация и време. Така че

няма да има

някакъв видим

ефект през

следващите

седмици и

месеци

Показателно е, че въпреки наличието на ваксина в много страни се въвеждат ограничителни мерки – включително в Германия, Холандия, Великобритания. И това е логично – за да има ефект, ваксината трябва да обхване значителен дял от населението. Дотогава ще са нужни познатите “традиционни” мерки за удържане на пандемията. Така че директен икономически ефект от ваксините

едва ли може

да се очаква сега

през зимата или

пролетта

Ресторанти, училища и молове ще останат затворени поне още няколко седмици.

Но въпреки това, въпреки че няма все още директен икономически ефект, наличието на ваксини влияе положително върху икономиката по индиректни канали.

Общо взето, то води до успокояване, че безпрецедентната здравна криза отива към приключване.

Това се видя на финансовите пазари, които рязко се подобриха през последните седмици заради оптимизма покрай ваксините. Този оптимизъм ще повлияе и на инвестиционните решения на фирми и домакинства.

Отложени и замразени проекти ще започнат да се възстановяват,

затягането на

коланите и

предпазното

спестяване на

домакинствата

постепенно ще започне да се отпуска.

С други думи, свитото потребление и инвестиции ще започнат да се възстановяват, движейки икономиката нагоре. В този смисъл, ваксините ще ускорят излизането от икономическата криза.

Това е особено важно за секторите, които са директно засегнати от локдаун – като ресторанти и молове, както и за сектори, които са индиректно засегнати, като туризма, особено международния туризъм.

Забелязахме през лятото, че въпреки сравнително благоприятните условия местният туризъм почти се възстанови, но международният туризъм отбеляза срив. С други думи, дори при относително малко случаи на коронавирус през лятото хората се притесняват да пътуват в чужбина със самолети.

Туризмът е типичен пример за отрасъл, който може много да спечели от ваксинацията. Например ако германците се ваксинират, те няма да се притесняват от пътувания със самолет в чужбина – съответно ще могат да идват в България, което ще възстанови международния туристически поток.

Така почти нулевият сезон 2020

може да се

превърне в много

успешен

туристически

сезон

през 2021-2022 г.

Наличието на ваксина също така ще помогне да се ограничи заразата, т.е. няма да има нужда от нов локдаун през есента на 2021 г. – съответно, ресторанти, молове, фитнеси и всички останали бизнеси ще могат да работят без ограничения.

Американският институт “Ранд” оценява негативния ефект от пандемията при липса на ваксина на

3,4 трилиона долара годишно. Съответно наличието на ваксина спестява тези огромни разходи за икономиката, особено ако ваксините са достъпни за всички страни. Нещо повече, всичко това означава, че бързо възстановяване през 2021 година става по-вероятно. Досега имаше риск да се повтори срив като този през 2020 година, но с наличието на ваксина този риск се елиминира, а шансовете за бързо възстановяване се увеличават.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо