Стоян Янкулов-Стунджи: С Intelligent Music Project подготвяме балканско турне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9332810 www.24chasa.bg
Стоян Янкулов-Стунджи и Рони Ромеро (вляво) на концерт на Intelligent Music Project.

Сбъднах детската си мечта да свиря различни стилове

Стоян Янкулов-Стунджи е име, което е добре познато не само на българската публика. Свирил е на големите сцени по цял свят с имена като Боби Макферин, Хуан Гарсия-Херерос, Окай Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Арабел Караян, Енвер Измаилов, Теодосий Спасов, Иво Папазов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова и т.н. С музика започва да се занимава още на 7-годишна възраст, когато застава зад пианото. След това учи и барабани, брилянтен е в изпълненията си също и на тарамбука, тъпан, дръмбой и е изумителен в разнообразието от стилове, в които се изявява. През последните три години Стунджи е част и от Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски.

-   С какво се занимавате в тези предпразнични дни?

Стунджи е правил концерти по цял свят.

СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ
Стунджи е правил концерти по цял свят. СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ

- Имам студийна работа, записи, смесване, мастериране, завършване на албуми. Подготвяме албум с Ангел Заберски и Борис Тасев, надявам се да излезе догодина през март или април. Работим върху нов спектакъл с Камен Донев, който през май ще бъде представен. Също и спектакъл с Михаил Билалов, вече направихме премиера в НДК, но ще търпи развитие. С Intelligent Music Project правим онлайн концерти. Записахме страхотен нов албум, който предстои да бъде представен. В момента студийната работа е много натоварена.

- Хубаво е, че пандемията не ви е оставила без работа.

   - Творецът е като водата, тя винаги си намира място, откъдето да мине и да пробие. Духовното никога няма да спре, да загине. И в килия да го затвориш, артистът винаги ще си измисли нещо, ще композира, ще рисува...

- Предполагам, че сега имате възможност да свършите доста неща, за които преди не сте имали време заради концерти и турнета?

- Разбира се. Много неща чакаха да бъдат завършени като музика, аранжименти, композиции, повечето успях да ги завърша и пак не ми стига времето. Но то си е и до човек, аз съм от по-тежките работохолици и никога не оставам без работа. Не изпадам в някакви състояния на депресия или отчаяние, че няма какво да се прави.

- Правите планове за премиери, концерти, не е ли малко рисково в този момент?

-    Има насрочени дати, периоди, не само за концерти, даже и за турнета. Но винаги е с едно наум, че това положение може да продължи. Почти започнахме да свикваме с това да насрочим дата и след няколко седмици тя да падне. Правим каквото зависи от нас, другото е Божа работа. Нагаждаме се.

- Как се пазите, ограничили ли сте значително контактите си?

- Разбира се, спазвам всички мерки, които са необходими. Въпреки че лично аз изкарах вируса преди около месец. Слава богу, беше леко, загубих само вкус и обоняние, но това не означава, че трябва да спра да се пазя. Човек не знае, при някои антителата може да ги има 6 часа, при други 6 месеца. Все още не познаваме из основи това, което ни е налетяло.

- В проекта Intelligent Music Project свирите коренно различна музика от тази в останалите формации, с които работите. Как се напасвате с тези музиканти?

- Свирим заедно вече около три години. Страхотно е да се работи с този екип, защото музикантите са стабилни професионалисти, отговорни. Всеки си подготвя нещата, когато се съберем, ги изсвирваме направо, нещата стават готови с малко репетиции. Много ми допада стилът, който свирим. Благодарение на доктор Милен Врабевски, който пише музиката и текстовете, в проекта намирам много музикантски неща. Това е прогресивен рок и в него освен много рок има джаз, понякога и по-комерсиални елементи. Въобще човек може да намери много неща, а най-важното е, че има развитие. Последният албум, който предстои да бъде представен, е на още по-високо ниво и за мен е огромно удоволствие да свиря в Intelligent Music Project.

Слава богу, че има хора като д-р Милен Врабевски, които финансират и помагат да се реализират такива проекти - културни, интелигентни. Не се случва толкова често, а ето, тази музика се развива, напредва, популяризира се все повече и повече.

- Обсъждате ли вече предстоящи концерти?

- Да, подготвя се балканско турне през май месец. Има планове и за Япония в даден момент, за Финландия, в Турция ни приемат много добре също. Песента ни Every time се завъртя по едно от най-популярните рок радиа в страната. Но както вече има приказка: “Един COVID знае какво ще се случи”.

- Свирили сте по цял свят с много големи имена, можете ли да направите паралел между тях и работата ви с Intelligent Music Project?

- Намирам много общи неща. Колумбийският музикант Хуан Гарсия-Херерос, много известно име, беше направил една международна формация, с изключително висок професионализъм, и аз имах щастието да бъда част от нея. Тя има много общо с проекта на доктор Милен Врабевски, защото начинът на изработване на нещата, поставянето на музиката са идентични като ниво. Освен това хората в Intelligent Music Project са много добре напаснати, няма егоизъм, при който всеки иска да привлича вниманието. Така е било и когато съм работил в други чуждестранни формации. Много се радвам, защото се вижда, че и в България могат да се случват хубави неща на толкова високо ниво.

С Бисер Иванов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев сме работили и преди многократно. И когато ми се обадиха с предложение да се включа в Intelligent Music Project и да свирим на живо, много се зарадвах, веднага приех с най-голямо удоволствие, защото знаех каква музика ще свирим и с какви музиканти ще работя. Много ми харесва, че тази музика не се дублира като стил с никоя от останалите групи, в които свиря – “Обичайните заподозрени”, Ангел Заберски и Биг Бенд Брас Асоциация, театралните спектакли, фолклорни формации и т.н. Всички те са в различни стилове, никъде не се покриват, това е нещо, за което мечтаех като малък. Исках да мога да свиря всякаква музика и се сбъдна.

- Това не е ли много трудно?

- За някои вероятно е трудно, но за мен е огромно удоволствие. Така съм израснал, едновременно изучавах различни стилове. Започнах с класическа музика, от 7-годишен свиря на пиано, в трети-четвърти клас бях в рок група. В музикалното училище бях с пиано и ударни инструменти и продължих с класиката. В Музикалната академия бях в джазовия отдел. След това в Биг бенда на Националното радио с Вили Казасян свирех разнородна музика. Около мен е имало и много фолклор, баща ми е акордеонист, който ме закърми с тази музика. Всички тези жанрове са вървели през годините заедно.

- Освен труд и талант какво още е нужно, за да станете толкова успешен музикант?

- Строга дисциплина, стриктно подреждане на ангажиментите и датите, много самоподготовка, защото при един нов репертоар ми изпращат материала вкъщи и го разучавам, обикновено няма много време за репетиции.

- Случвало ли се е да откажете концерт заради вече поет ангажимент и да съжалявате?

- Имало е такива случаи. Поемам ангажимента, който първи се е появил като дата. Ако после се появи друг, дори и да е с по-добри условия, запазвам първия, така е коректно и професионално.

- Били сте на много световни сцени, коя ви се е запечатала най-много в съзнанието като изключително изживяване?

  - Имах два концерта с Боби Макферин в Германия, той е изключително величие и самото музициране с него остава завинаги в съзнанието и спомените ми. С Хуан Гарсия-Херерос също съм имал незабравими мигове. С него започнах да работя покрай братя Владигерови, внуците на Панчо Владигеров, които живеят в Австрия. Много често свиря с тях, участвам в почти всичките им албуми. Веднъж имахме концерт и в последния момент се оказа, че няма басист. Те решиха да се обадят на Хуан Гарсия-ХерерОс, който по това време беше във Виена. Свирихме заедно, а след концерта той ме покани в неговата група.

- Как ще посрещнете Нова година?

- За първи път от 30 години няма да имам концерт и ще съм със семейството. Аз съм домошар и ще си останем вкъщи.

- Какво си пожелавате?

- Да се изчисти този вирус от цялата земя и хората да се обичат и да си помагат.

Стунджи е правил концерти по цял свят.

СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо