Проф. Балтов: Лекуваме 448 пациенти с тежък COVID, обновяваме по ЕС стандарт още 7 клиники и 17 операционни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9336937 www.24chasa.bg

Това казва в интервю за "24 часа" проф. Асен Балтов, директор на университетската болница по спешна медицина “Пирогов” и член на Националния оперативен щаб за COVID-19:

-  Проф. Балтов, усеща ли се намаляване на натиска върху здравната система от пациенти с коронавирусна инфекция?

- От въвеждането на мерките за по-добър контрол на разпространението се очертават два извода.

Първо, за 3 седмици се усеща подобрение в тенденциите - темпът на увеличаване на оздравелите е по-голям от този на ново диагностицираните, очакваме и смъртността да намалее през следващите 2-3 седмици. Натискът в “Пирогов” също намаля в сравнение с пика отпреди 3-4 седмици - за денонощие при нас се потвърждават по 90-100 случая, от тях 20-25 пациенти остават на лечение в болницата. Не са само хора от София, около 20% от пациентите ни са от страната. В момента сме заделили 448 легла за лечение на коронавирусната инфекция, приемаме хора с тежко и много тежко състояние, които се пренасочват от лечебни заведения от останалите области.

Второ, за постигане на резултат

са достатъчни

дори съвсем

леки ограничения върху възможностите за струпване на много хора на едно място. Условието е просто да се спазват. Очевидно се убедиха и хората, защото се забелязва положителна промяна. Ще ми се да мисля, че това е не само по-голяма загриженост за личното здраве, а и за хората край всеки от нас и за всички заети в медицинските структури, които реално са в най-голям риск.

- Разчитаме на лекарите и ценим повече от всякога труда ви, но логичният въпрос е дали болниците разполагат с ефикасните лекарства, достатъчно еднократни консумативи, защитни средства, за да не се боят хората, че попадайки в болница, са изложени на по-голям риск, отколкото да се мъчат да се лекуват вкъщи и в тежко състояние?

- Мога спокойно да кажа, че се ръководим от медицинските принципи в лечението, не от икономическите. Нищо необходимо за добрия резултат не се спестява. Мога да говоря със сигурност за “Пирогов”, разбира се, но съм убеден, че няма лекар, който не се старае да си излекува пациентите.

Здравната каса насочва значителни средства за лечението на COVID и успяваме да осигурим необходимото. Отпускат се и допълнителни средства за всички болници, в които има над 50% заетост на разкритите целеви легла. По тази линия и ние получихме допълнителни средства, които много ни помогнаха. Снабдихме се с медикаменти, консумативи, лични предпазни средства за 2 месеца напред. На държавно ниво ни се отпускат и определени лекарства и антигенни тестове, които са безплатни за пациентите. Твърдо:

не се правят

икономии за

сметка на

най-доброто

лечение

Като едновременно продължаваме лечението и на спешни пациенти с други заболявания.

- По-големите разходи сега възпират ли намеренията на ръководството да обнови “Пирогов” по европейски стандарти, адекватни и на медицината, която спешната болница прави?

- Спецификата на болница като част от националната сигурност - поемаме най-тежките случаи от цялата страна и поддържаме денонощна готовност за реакция при бедствия, катастрофи, масови аварии, не дава възможност за трупане на “спестявания”, с които сами да извършваме обновяване на апаратурата и модернизация на остаряващите сгради.

Затова специално благодаря на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, че оценява ролята на болницата и това, което показва тя като дейност и амбиция за надграждане на възможностите за лечение. Благодарение на отговорното държавническо отношение за последните 3,5 г. имахме възможност да инвестираме над 50 млн. лв. в модернизация и апаратура. Това позволява болницата да изглежда все по-съвременно и да прилагаме иновативни терапии на европейско ниво.

Последното, за което имам повод да благодаря на кабинета и министър-председателя, са отпуснатите от МС 15 млн. лв. към бюджета ни за догодина. Така ще успеем да довършим обновяването на всички сгради на “Пирогов”, включително на високата, която е “лицето” на болницата. Средствата ще вложим за вътрешно съвременно оборудване на 7 клиники и 17 операционни зали и за енергийна ефективност. Проектите са наистина амбициозни, 6-етажната сграда на урологията например ще бъде изцяло обновена, както и операционните на хирургията и на травматологичните клиники. Ще направим и мултифункционалното спешно отделение. Българските граждани заслужават да бъдат лекувани модерно в “Пирогов”, а лекарите ни - да имат възможност да работят с иновативните технологии, за които отдавна са професионално подготвени да прилагат.

Последните 3 месеца, когато кривата на епидемията у нас рязко тръгна нагоре, част от проектите бяха замразени, но не и амбициите ни за нов облик и технологичен напредък на болницата. Очаквам догодина резултатът да е видим за всички - и отвън, и вътре.

От 28 г. животът ми е свързан с “Пирогов” - инвестиции за толкова значителни промени не е имало. Затваряме цикъла на обновяване, в чиито стъпки бяха вложени огромни средства в интерес на пациентите от цялата страна и не дай боже, да се налага - като готовност да се отговори на европейско ниво при евентуални бедствия, аварии, катастрофи с множество пострадали. Гъвкавостта и дисциплината са нещо присъщо за “Пирогов”. Във всеки момент сме готови и за бързо организиране на неспецифични дейности. Показахме го и практически тази година. При нас през март се установи първият случай на болен с коронавируса и в оперативен порядък създадохме инфекциозни отделения със сектори за интензивно лечение и реанимация на COVID пациенти в особено тежко състояние.

- Смъртността ли е най-точният критерий как се справяме и в коя фаза на епидемията сме?

- Не. За съжаление, на национално ниво имаме висок процент хронични заболявания, а част от тях и особено сърдечносъдовите оказват влияние. В началото се смяташе, че COVID e единствено белодробна инфекция, но стана ясно, че

масово засяга

и сърцето,

защото двата органа работят в тясна връзка. За тежкото протичане и неблагоприятния изход има роля и забавянето на търсене на медицинска помощ. Може да се обясни с това, че част от хората с леко неразположение в началото не искат да бъдат диагностицирани, смятат, че ще им мине. Но коварното на заболяването е, че след периода на незначителни оплаквания следващите 5-7 дни са критични за евентуално засягане на белия дроб и малките кръвоносни съдове, което при около 20% води до по-тежките форми на заболяването.

- Вашият съвет?

- Когато има симптоми, да се провежда изследване и ако човек е заразен, да бъде мониториран - независимо дали от своя личен лекар, в специализираната доболнична помощ, центровете в ДКЦ, или лечебно заведение. Дори в болница като “Пирогов”, която поема голяма част от клиничните случаи, проследяваме активно и нашите пациенти на домашно лечение и при признаци на задълбочаване на инфекцията веднага ги насочваме за приемане. Прогнозите са много по-добри, когато се реагира с активна терапия още при първите симптоми на задълбочаване на заболяването.

Разбира се, по-доброто е да намаляват заразените, очакваме с навлизането на ваксините все повече хора да получат защита и на първо място най-рисковите групи - медицинските кадри, служителите от институции с ангажименти на първа линия, хората над 65 години.

- Кога очаквате ваксините и има ли интерес на пироговци към тях?

-Ваксини за около 5 хиляди на първа линия трябва да дойдат на 25-26 декември, създали сме всички условия да ги посрещнем. Ако всичко върви по план, поставянето им ще започне на 27-и в специално създадения за целта кабинет.

- Въпросът дали ще се ваксинирате вие май е риторичен, но какви са намеренията на лекари, сестри, санитари и другите служители на екипа на “Пирогов”?

- Над 750 служители са се включили в списъка за ваксиниране по желание и ще се увеличава. В бройката засега не влизат преболедувалите. Доскоро нямаше информация какво да бъде поведението в тези случаи. Преди дни се появи научна публикация от френски екип, че може да се изчака около 3 месеца след оздравяването, но след това е добре да се постави ваксина. Мисля, че е правилно. Очакваме да видим и допълнителни данни от кратката характеристика, при което колебаещите се ще могат да направят информирания си избор.

За себе си нямам съмнения - въпреки че преболедувах, ще се ваксинирам.

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов