"Тренд": 59% ще се въздържат от събирания по празниците (Инфографики)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9340046 www.24chasa.bg
"Тренд": 59% ще се въздържат от събирания по празниците (Инфографики)

Заради COVID 3/4 от хората над 60 г. ще избягват срещи с приятели или роднини

48% затягат колана по Коледа и Нова година, 45% - не

45% нямат настроение да празнуват

Това показват данните от проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”

59% от българите казват, че ще се въздържат от срещи с приятели и роднини по празниците заради пандемията от коронавирус.

Това показват данните от представително проучване, проведено от Изследователския център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, проведено от 26 ноември до 3 декември сред 1009 пълнолетни българи.

Изследването показва също, че 23% от българите са променили плановете си за коледните и новогодишните празници заради коронавируса. Три четвърти от интервюираните смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Близо 2 милиона и половина българи (45%) нямат настроение да празнуват.

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци, е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г.

28% е делът на

хората, които

казват, че няма

да купуват

подаръци

Това важи в най-голям дял за възрастните хора.

За близо 1/4 от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове

промени в

плановете за

празниците се

отчита при

младите

74% от анкетираните са на мнение, че тези празници няма да са същите както преди заради коронавируса. Всеки пети обаче не очаква съществена промяна.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял казват, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини по време на предстоящите празници.

73% от хората

над 60 години ще

се въздържат

от срещи

с приятели и познати по празниците.

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците както преди заради пандемията.

Малко по-малко - 45%, посочват, че няма “да затягат колана” по празниците.

Заради пандемията 45% от българите нямат настроение да празнуват.

С увеличаване на възрастта расте и делът на хората, които казват, че нямат настроение за празненства. 47% от българите посочват, че запазват празничното настроение. Сред най-младите делът е най-голям.

 • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

  Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

  Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
 • Георги Марков

  Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

  Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство