Много хора нямат усещането “Нова година - нов късмет”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9340060 www.24chasa.bg

Очаквали са, че така желаната нормализация ще дойде

Всяка година в нейния край обръщаме внимание на нагласите на българите за коледните и новогодишните празници. Често те са съпътствани с оптимизъм и положителни очаквания за следващата година. За съжаление, данните тази година спрямо предходните години не са толкова оптимистични.

Почти цялата година мина под знака на коронавируса и това даде своя резултат и по отношение нагласите на хората за предстоящите празници. Цели 45% от българите нямат настроение да празнуват заради пандемията, а 74% казват, че тези празници няма да са същите.

Близо половината от хората са песимистично настроени и поради финансови притеснения, които изпитват заради пандемията – 48% посочват, че заради коронавируса нямат финансова възможност да празнуват празниците като преди.

Няма особена изненада в данните. Очакванията на хората естествено бяха свързани с нормализиране на обстановката и посрещане на празниците така, както сме свикнали.

Липсата на така желаната

нормализация

води до по-песимистична картина. Като цяло традиционно младите са най-оптимистични, а възрастните - най-песимистични.

В предходното проучване на “Тренд”, свързано с нагласите на хората за изминаващата и предстоящата година, се отчита липсата на сериозен оптимизъм за 2021 и лоша оценка за 2020 г.

В края на годината хората традиционно са оптимистично настроени, приемат, че лошото е зад гърба им и Новата година ще им донесе нов късмет. Сега част от хората са лишени от това усещане. Друга причина за това е и значителното увеличаване в последните месеци на

дела на хората, които

не знаят кога ще

приключи тази пандемия

Ако през април можеха да посочат: след 6 месеца или след една година, то в края на годината все повече се вижда невъзможността хората да направят такава преценка.

Това оказва влияние особено върху психиката на хората и води до по-песимистични нагласи.

  • Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    След като три години живяхме в дежавю на Черната чума, сега ни се връщат още два мрачни периода от най-новата история на човечеството. Карибската криза и аварията в Чернобил. Украйна праща войски в заразените райони около Припят, за да защитава саркофага на атомната електроцентрала от евентуален саботаж и нахлуване от страна на Русия
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо