Павел Вълнев: Милионите българи по света да гласуват по пощата или електронно - това ще е лек срещу манипулациите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9355085 www.24chasa.bg
Павел Вълнев е зам.-председател на новата партия “Републиканци за България” с лидер Цветан Цветанов. От 20 г. живее в Чикаго, САЩ, където има голяма спедиторска фирма. Семеен, с две деца.

Отговорност, откритост, действие в полза на хората чрез модернизацията на България – на моето знаме пише това, казва зам.-председателят на “Републиканци за България”

- Г-н Вълнев, защо милионер с успешен бизнес в САЩ влиза в българската политика? Как ще съчетаете чистия бизнес с “мръсната” по принцип политика?

- Наскоро прочетох интервю с Иван Костов, в което казва, че в българската политика не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ги очаква.

В политиката отиват

някакви хора като на пикник

– да се нахранят,

твърди той. Щом един от най-способните премиер-министри на страната го казва, човек трябва да се замисли. В моите политически ценности обаче всичко си идва на мястото, когато си спомня за Роналд Рейгън. Любима ми e неговата мисъл: “Правителството е рефер и не бива да се опитва да стане играч.” За жалост, повечето български политици на власт се изживяват като играчи на политическия терен, а за рефери са инсталирани техни близки, които свирят в полза на “своите”. Хората са призовани да зяпат този мач повече от 30 г., вместо да им се припомни, че гражданите са властта, а думата “министър” означава “слуга на народа”. Колкото повече власт има правителството, толкова е по-малко свободата – на предприемачеството, на идеите, на мисълта и словото.

- Има стотици партии в България, от тях поне 10 функционират успешно отдавна. Защо влязохте точно в новия проект “Републиканци за България”?

- Точно защото е нов. Чист бял лист е, ненаписан и ненадраскан още. И защото в устава записахме, че това не е лидерски проект. Председателят на партията може да е на най-високото място само два мандата. Останалите партии нямат такива правила. Някои от тях приличат на феодални владения, в които царете отдавна са “голи”, но го няма храбрия шивач, който да извика на висок глас неприятната истина. Прави ми впечатление и друго – прозрачността в сегашната политика е само на думи. Чувам, че някои от новите формации дори нямало да се регистрират за парламентарните избори – ще се явяват “под вънкашност чужда и под име ново”, както е казал поетът. Това не е редно. То може да е продуктивно само веднъж – като при Симеон Втори, когато той използва регистрацията на някаква партия на жените поради липса на време. Но спектаклите зад чужд шлейф са неповторими и няма защо сега да гледаме техен римейк. Ние, от “Републиканци за България”, имаме друг подход.

- Защо влизате в политиката, като сте наясно с ограниченията за вас заради американското ви гражданство? В България винаги целта е да станеш депутат или министър.

- Искам да докажа, че и без пост може да съм полезен. Че

не съм дошъл

да взема, а да дам

Сред каузите ми е хората от българската диаспора да имат същите граждански и политически права, както тукашните българи. Ние сме най-големият инвеститор в българската икономика, а нямаме достъп да управлението на страната. Както в онази телевизионна реклама за шоколада - ние управлението само го миришем.

- Подкрепяли ли сте досега друга партия? На кои политици симпатизирате - в България и в САЩ?

- В България конкретно – не, но винаги съм бил с десните партии. В Щатите съм с републиканците, но последните 4 г. доведоха до такова разделение на обществото, че колкото и да не е прието, ще кажа, че се радвам на победата на Байдън. Надеждата ми е да намерим отново общите си идеали, които са ни завещали бащите основатели.

- В едно от редките си интервюта казвате, че “по естествен път кукловодите си отиват. Трябва да се съборят и техните кукли. И държавата ще потръгне”. Кои са кукловодите, куклите и кой ще ги събори? А като паднат, кой идва след това?

- Става дума за кукления театър на прехода. Кукловодите и куклите им, както и пиесата, която изпълняват пред очите ни вече 31 г., са планирани отдавна и колкото и да се твърди, че с приватизацията и реституцията кукловодите са се оттеглили зад завесата, това не е вярно. Те са си тук и ще ги познаете по това, че

в тяхната пиеса хепиендът

винаги е в полза на едни

и същи хора – олигарсите

Те изкарват лична печалба през политиката, чрез държавата. Често обаче са заети с помощта на една от властите – съдебната – да закичват с думата “олигарх” други хора, забогатели по правилата, без държавна подкрепа. Така си мислят, че прикриват себе си. С реформата на съдебната система промяната ще започне. А лекарството за всичко е свободният пазар, в който успяват талантливите и работливите, а не тези, на които щедро е подарена поредната обществена поръчка.

- Не се ли страхувате, че хората свързват лидера ви Цветан Цветанов с ГЕРБ? Самият Бойко Борисов казваше, че ГЕРБ е на Цветанов.

- Може би един по-спокоен поглед към Цветанов, изчистен от епитети и квалификации за предателство, ще ни донесе верния отговор. Когато една партия изневерява на идеалите си, тъй шумно прогласени, кой е предателят – тези, които напускат изгубилата лицето си политическа сила, или самата партия, която предава хората си?

- Ако в платформата на РБ стъпвате на думата “реформи”, в кои сфери са жизненоважни те за държавата?

- Съдебната реформа е на първо място. Ако правосъдната система не заприлича на европейските и дори на американските демократични прототипи, ако бъде оставена без отчет и контрол прокуратурата, ако задкулисието е по-голямо от публичната сцена, на която оперира тази власт, нищо няма да се промени. След промяната на правосъдието другите реформи във всички сектори ще са по-лесни.

- Кажете 5 неща, заради които хората трябва да изберат точно “Републиканци за България”?

- “Републиканци за България” прилича на своите членове – млади, образовани, почти всички – без предишен партиен бекграунд, самонаправили се хора с професии, а често – и със собствен бизнес, основан и укрепнал в света на конкуренцията, отговорни не само към близките си, но и към своето поколение, към децата си, към Родината и към нейното бъдеще. Станаха повече от 5, но толкова по-добре. Ще разчитаме на себеподобни. Вие не можете да си представите колко много са тези хора.

- Към коя възрастова група и към кой политически спектър ще бъдат насочени посланията ви, за да съберете по-голям вот - към младите, към средната класа, отвратените гербери, към неориентираните?

- Към всички тях. Ще разчитаме на многократно лъганите хора. Както казва големият американски актьор Джак Никълсън: “Може да ме удариш с истината, но никога не ме съжалявай с лъжа.”

- Избърза ли президентът с датата 28 март за следващите избори. Кой печели от бързите избори?

- За ранни избори, а и по всяко време, винаги са готови две партии – ДПС и ГЕРБ.

ГЕРБ - с армията си партийни партизани в администрацията, които, за да запазят топлите си места, гласуват за статуквото. А феодалните порядки на ДПС ще се опитат да възпроизведат картинката в смесените райони с помощта на местната власт.

Кой може да обърка сметките на новата-стара коалиция? Само българите в чужбина - ако им се разреши да гласуват електронно или по пощата. Не чухме президентът да призовава за такава промяна в изборното законодателство. Може би защото неговите избори са по-късно и още не е паднал в дупката на “коалицията” ГЕРБ-ДПС. Важно е да се съобрази и факторът COVID-19, което не знам дали е възможно...

- “Републиканци за България” биха ли се включили в инициативи за гарантиране честността на изборите?

- Поне в моя роден край, Родопите, изборите рядко са честни. Ако пък протекат горе-долу по правилата, след това се извършва подмяна. Гласуваш за ГЕРБ – получаваш ДПС. Ние, от “Републиканци за България”, бихме се включили в демократичните инициативи, гарантиращи честността на изборите и на следизборния период. Ще набираме и свои застъпници.

- Ако е вярно правилото, че колкото повече хора гласуват, толкова по-добре за държавата - как може да се засили активността - особено на младите хора?

- Моята идея е неизменна – включването на милионите българи в чужбина в изборите, чрез електронно гласуване или по пощата. Това е лекарството на справедливостта, срещу лъжата и манипулациите на изборите. Трябва да свикваме с мисълта, че България е 10-милионна.

- Кои са конкурентите ви в политиката, кои са приятелските партии, кои са враговете?

- Ние сме дясномислещи и дяснодействащи хора. Друг много важен критерий е нашият категоричен евро- и атлантически избор. Той не подлежи на никакви уговорки. Но с партии, които са евро-атлантически, но не осъждат корупцията и я практикуват, а също използват търговията с влияние, нямаме общо бъдеще.

 

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо