Веселин Марешки: Рестартът на държавата не може без “Воля”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9363323 www.24chasa.bg

Имаме най-добрия план за развитие на България

Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. във Варна. По образование е инженер - завършил е Техническия университет в родния си град. Създател е на Аптеки “Марешки” – един социално ориентиран бизнес с милиони благодарни клиенти. През 2015 г. влиза в сектора с горивата, като изгражда бензиностанции, в които отново предлага продуктите на цени, по-ниски от тези на конкурентите. Битката му за справедливи цени на горивата е неговата кауза, подкрепяна от всички българи. Политическата му кариера започва през 2005 г., когато основава Национално движение за свобода и демокрация. Бил е общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет във Варна. На местните избори през 2011 г. стига до балотаж за кмет на града, като получава 40,50% от гласовете. На президентските избори през 2016 г. се явява като независим кандидат и печели доверието на близо половин милион избиратели. Създава партия “Воля” и на парламентарните избори през 2017 г. печели 12 депутатски места. Избран е за зам.-председател на парламента. Женен, с две деца и две внучета.

- Г-н Марешки, спечелихте много нови привърженици, но получихте и много критики в тази политическа година. Каква е вашата равносметка?

- Така е - важното е, че не сме били сиви и безлични. Каквито примери има в парламента. 2020-а беше година на уроците за всички- и за политиците, и за цялото общество. Видя се дали имаме волята да приложим на практика девиза над Народното събрание “Съединението прави силата”. Някои не издържаха този тест. Предпочетоха да са контра на всичко и загубиха. Ние от “Воля” държахме курс на обединение, диалог, разбирателство в името на това народът и държавата да преминат през тази криза с възможно най-малко щети. Това е отговорното поведение на истинските родолюбци.

Партия “Воля” се представи отлично. И през тази година бяхме разумната опозиция в този парламент. Подкрепяхме добрите за българите законопроекти и критикувахме лобистки опити или недогледани предложения. Дадохме и много полезни идеи. За някои ни чуха - например за моя план за държавна верига бензиностанции, за други не ни послушаха и сгрешиха. Мисля, че макар и само 12, групата на “Воля” придаде нова стойност на парламентарния живот. Защото

показахме, че

след толкова

години на смяна

на едни и същи

партии и

политици

най-после има

и такива, които

наистина милеят

за народа си

– не само на думи, доказали сме го с делата си още преди да станем депутати. Доказваме го и в парламента. Нещо повече - ние сме единствената група за целия преход, която завършва мандат, без да е оцапана дори и със съмнение за задкулисни или корупционни схеми. Това никой не може да отрече!

- Факт е, че вие първи повдигнахте въпроса за задаващата се опасност от COVID. Защо?

- Сякаш беше вчера, когато гледах световните новини и тревожните съобщения от Китай за нов вид вирус, който покосява хората. Първият въпрос, който ми дойде в главата, беше дали ние тук сме готови да посрещнем такова предизвикателство, като знаем добре състоянието на здравната система. Затова още през февруари нашата парламентарна група постави темата на вниманието и на депутатите, и на министрите, и на медиите. Тогава всички колеги се подхилкваха, че това е далече от нас, че не е мястото да се обсъжда в Народното събрание. Месец по-късно не само се обсъждаше, но и гласувахме извънредно положение. Това е само един от многото примери за нашата важна роля в 44-ия парламент.

Едно от нещата,

които ни

отличават от

останалите, е

визионерството.

Ние умеем да

предвиждаме

няколко хода

напред и да сме

няколко крачки

пред другите

Това е качество от успешния бизнес, което е доста полезно в политиката и държавното управление. Ще отворя една скоба – почетният председател на ДПС Ахмед Доган наскоро каза на своите да не стоят много напред, защото останалите започват да ги мразят. Явно това е моята политическа грешка – винаги съм искал аз и хората ми да сме пред останалите. Това обяснява защо имаме яростни опоненти, защо се опитват да ни очернят и изолират по всякакъв начин.

За съжаление, старите партии не обичат да действат в екип, не приемат чужди идеи. Вторачени са във вътрешнопартийните си кавги и в някакви задкулисни интереси, които изключват интереса на народа. Примери много. Пред камерите се карат, в кулоарите правят всякакви съглашения. Не мога да се примиря с това лицемерие! Жалко е, че има хора, които продължават да им се връзват и да ги избират с надеждата, че все някога ще се променят. Ами няма да се променят! След като веднъж старите партии не са оправдали очакванията ти, не ги избирай повече. За да не си разочарован постоянно. Дай шанс на нови, доказани хора като нас. Това е логичното мислене и поведение. Другото е някакъв вид политически мазохизъм. Дано не го видим отново на предстоящите избори.

- Годината беше белязана и от протести. Вие застанахте на страната на хората, които бяха против блокадите. И понесохте удари за това.

- В началото удари, а после всички дойдоха на нашата позиция, че не може така да се блокира животът в столицата и големите градове. Станах свидетел как протестиращ се радва, че прецакали с блокадите софиянци. Ами нали протестът не е война на граждани срещу граждани? Нали уж беше срещу управляващите?! Когато започнаха, имаше млади хора със справедливи искания. После те изчезнаха, появиха се стари муцуни от политиката или маргинали, кръжали около различни политици през годините, за да изкарат някой лев. Затова всичко се опорочи и се провали. “Воля” зае държавническа позиция и тя беше правилната.

Не допуснахме

страната да бъде

хвърлена в хаос

и безвремие

точно в такава

тежка пандемия.

Разумните

българи го

осъзнават и ни

го признават

като мъдър ход

Защото се готвеше не промяна, а подмяна. Хората не могат да приемат, че изпаднали от постове партийци искат да се пласират сега като новите лидери. Няма как да се случи това. Българите не са толкова глупави или дебилни, както ги наричат от БСП.

- Вие единствен бяхте категоричен, че парламентът ще изкара пълния си мандат. Защо бяхте толкова сигурен?

- Казах го през 2017 г. Още тогава се пускаха “новини”, че мандатът ще е кратък. На местните избори през 2019 г. се повтори същата манипулация и аз пак бях категоричен, че предсрочни избори няма да има. Казах го и по време на протестите тази година. Оказах се прав. Даже още отсега ще прогнозирам, че и 45-ото народно събрание ще си изпълни мандата. Защото чувам отново спекулации, че ще имаме два пъти парламентарни избори догодина. На някого явно много му се иска да реди служебен кабинет.

- Намеквате за президента. Защо не му спестявате критики?

- Пак ще ви върна в 2017 г. след президентските избори. Прогнозата ми тогава беше, че нищо от обещаното няма да направи, че предстои да видим един пропилян президентски мандат. Фактите го потвърждават. За съжаление. Защото това е изключително отговорен пост в държавата и дава много възможности да се помага на хората, а и на страната.

- Да, но Румен Радев отговаря, че президентът няма достатъчно правомощия. Вие също бяхте кандидат за този пост. Съгласен ли сте?

- Не, естествено. Това е удобно оправдание за безсилие и безидейност. Не постът прави човека, а обратното. Един ярък, независим политик би осмислил всеки пост по най-добрия начин. Въпрос на качества и воля!

- Да нямате някаква лична битка?

- Аз съм човек на принципите и действието. И не приемам, когато някой заблуждава българите или бездейства.

Мечтата ми е

народът ни да

живее много

по-добре и

по-щастливо.

Затова съм в

политиката.

Затова съм

непримирим към

политици, които

имат лостовете,

имат властта,

а не правят

нищо или вредят

Гледат себе си или партиите, които са ги издигнали, но не и народа! Моето мислене е съвсем друго – първо българите, после всичко останало. На този принцип успях да изградя два изключително успешни бизнеса, и то в ключови сектори- аптеки и бензиностанции. И хората са благодарни.

Не водя лични

битки в

политиката.

Това е губене на

време и много

ниско ниво

Искам да се стреснат, да се събудят, да се отърсят от задкулисните си зависимости и да заработят за хората. А работа има предостатъчно. Лекарите - героите на тази година, трябва да получат достойни заплати и модерни условия, медицинските сестри - също, фармацевтите, всички от първа линия – и учителите, и полицаите… Трябва най-после и у нас трудът да се оценява подобаващо! Пенсионерите да имат спокойни и осигурени старини, младите семейства да имат финансова стабилност, за да работят и да раждат деца. Пари в държавата има. Въпрос на правилното им управление и на премахване на корупцията.

- Това ли ще бъде предизборната програма на “Воля” през 2021 г.?

- На първо място ще поставим въвеждане на безплатни лекарства за ученици до 4-и клас и възрастни над 65 г. Наполовина безплатни трябва да са медикаментите на учениците до 8-и клас. Направихме кампания и ни подкрепиха стотици хиляди българи. Вероятно са милиони, не сме питали всички. На следващо място - държавна верига бензиностанции. Управляващите уж ни чуха, приехме нужните закони и дотам. Смятам, че този проект е най-важният за повишаване стандарта на живот на всички българи. “Воля” има най-добрата програма за бързо развитие на България.

Защото сме добри мениджъри, защото имаме безценен опит в реалния живот. Не искаме догонващо развитие, както предлагат от ДПС, а изпреварващо. Не можем вечно да кретаме на опашката и да догонваме останалите в ЕС. Имаме потенциала да сме сред лидерите. Сега в цял свят политическите елити говорят за рестарт на човечеството. Настоящата криза дава уникална възможност за това. У нас, в нашия мащаб, рестартът на България трябва да стане с почтеност, компетентност, трудолюбие и патриотизъм. Т.е. всичко, което олицетворява нашата партия. Така че този процес няма как да се случи и да е успешен без “Воля”! И в двата смисъла.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г