Заради епидемията Нова година отново стана телевизионна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9369607 www.24chasa.bg
Татяна Лолова като кръстницата в "Новогодишна щръклица" по БНТ

Соцносталгия срещу носталгия по чалгата и стокхолмски синдром към изолацията

Заради епидемията посрещането на новата 2021-а отново се фиксира в новогодишната програма.

Трите национални телевизии вложиха специални усилия в създаването на новогодишна програма - нещо, което не правеха от години. БНТ, която всяка година организира посрещането на площада и винаги има най-висок рейтинг с живото излъчване, тази година заради епидемията излъчи предварително записана забавна програма в традициите на Младен Младенов, Нено Цонзаров и Хачо Бояджиев.

Водещи бяха Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, което само по себе си предизвика интерес. Вдовицата на Иван Ласкин имаше връзка с Мъйнов, преди да се ожени за Ласкин. Затова любителите на клюки с нетърпение очакваха да ги видят заедно.

Участваше и Татяна Лолова, което беше своеобразен мост към традиционните новогодишни програми, когато телевизията бе една.

По Би Ти Ви Иван и Андрей направиха обзор на изминалите 30 години от прехода, като също използваха носталгията, но не по социализма, а на чалгапоколението, което чу вечни хитове на Ивана и Анелия. Носталгията бе илюстрирана с вестникарски заглавия от "24 часа".

Разбира се, няма нужда да се коментира предаването на Николаос Цитиридис, което е доказан неуспех пред окончателно спиране. Може би са си мислили, че повтарят схемата от 2018-а, когато Слави Трифонов правеше празнични издания. Но не, Цитиридис не е Слави Трифонов и няма да бъде.

Нова тв заложи на успешните си продукти - "Маскираният певец и "Като 2 капки вода", което също бе някаква форма на носталгия или по- скоро стокхолмски синдром - носталгия към тежките дни на изолация, когато единственото забавление на затворените ни дни бяха телевизионните формати, но остана усещането за дежавю.

Има една традиция в тв рейтингите през последните години, в които БНТ излъчва новогодишните си програми на живо от софийския площад "Александър Първи". И тя е, че обществената телевизия винаги е най-гледана в последните часове на старата година и в първите на новата. Причината е именно прякото предаване и навикът на зрителите да чуят отброяването на последните 10 секунди и да видят дунавското хоро.

Никой не може да се бори с високите рейтинги на живото предаване - тази максима винаги е била използвана в търговските телевизии Би Ти Ви и Нова тв, които именно по тази причина дори и не се опитваха да правят грандиозни празнични програми за новогодишната нощ.

Тази година обаче беше различна заради пандемията от коронавирус, разбира се. И за първи път от много време БНТ направи програма на запис. Но пак беше първият избор на зрителите. 40 процента от тях са гледали именно БНТ във времето от 22 до 0 ч на 31 декември, показват данните на пийпълметричната агенция ГАРБ. Рейтингът на телевизията по това време е 15,30 пункта.

По същото време Би Ти Ви заема 19,68% аудиторен дял и рейтинг 7,57 пункта. Нова тв е с рейтинг 4,15 пункта и дял от пазара - 10,82%.

Едва ли само навикът на зрителите да гледат БНТ на Нова година е причина за високия й резултат отново. По-скоро успехът се крие във факта, че за първа година след пищните празнични предавания от едно време обществената телевизия отново заложи на силен сценарий, големи и любими български звезди и на подготовка отдалече. Програмите на БНТ реално бяха заснети още в началото на декември, като предварителната им подготовка на практика отнема няколко месеца.

Най-големите звезди - по БНТ

БНТ бе подготвила пищна новогодишна програма. Тя събра най-големите и обичани наши певци и актьори, които повече от четири часа пяха, танцуваха и забавляваха зрителите пред малкия екран.

Няколко минути след настъпването на Новата година и химна на България прозвуча традиционното дунавско хоро, а веднага след това и другата най-често слушана мелодия в новогодишната вечер, и то в изпълнение на големите Васил Найденов и Богдана Карадочева. "Нова годино, добре си дошла, нова година, с узрели жита", пееха те, а около тях бяха другите гости в "Нова година с БНТ" като Веселин Маринов, Силвия Кацарова, 100 Кила, брас бендът на Михаил Йосифов, които малко преди това също пяха за зрителите. Водещите Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов не спряха да се усмихват и да се шегуват и с гостите си, и със самите себе си.

Според британските учени Нова година е много полезна за здравето. Колкото повече нови години празнува човек, толкова по-дълго живее, съобщи от екрана Георги Мамалев. Благодарение на талантливия актьор и негови колеги освен много хубава музика имаше и доста смях в ефира на обществената телевизия. Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев влязоха в образа на брат'чедите и пак се впуснаха в забавни размишления, застанали пред празничната украса.

Малко преди това на екрана изгря и самата Татяна Лолова. Тя участва в "Новогодишна щръклица", а със скечове се проявиха едни от най-харесваните и разпознаваеми актьори като Любо Нейков, Албена Михова, Мая Бежанска, Антоанета Добрева-Нети. Не липсваше и фолклор за празничното настроение. Той бе в изпълнение на Гуна Иванова, Николина Чакърдъкова, Илия Луков, Румяна Попова, Софи Маринова и сина й Лоренцо.

Орлин Горанов, който в момента е водещ на едно от най-гледаните предавания по БНТ - умната игра тип викторина "Последният печели", участва и в двете празнични програми на обществената телевизия.

Впрочем

Слави Трифонов също

публикува данните на ГАРБ

на страницата си във фейсбук. Той направи малък сравнителен анализ с рейтингите от 2018 г., когато заедно с екипа си беше автор и продуцент на новогодишната програма на Би Ти Ви. По данните, които показва, се вижда как тогава частната телевизия е била първа по гледаемост в новогодишната нощ. Ето какво пише Слави:

"Сега ще ви дам данните (също на ГАРБ - б.р.), когато моят екип е правил новогодишната програма на Би Ти Ви:

31.12.2018

БНТ - рейтинг 4.97%%, дял от пазара 13.66%

БТВ - рейтинг 19.60%, дял от пазара 53.91%

НОВА ТВ - рейтинг 2.00%, дял от пазара 5.50%."

Факт е, че Слави Трифонов обича да борави с факти, но също така е вярно, че няма нищо против да показва от време на време колко по-добра е била Би Ти Ви, когато той е правил предавания за нея.

И все пак ударът на Би Ти Ви беше с Григор Димитров и

заглавията на "24 часа"

Колега, помниш ли на стената любим портрет?

Нямаше го още "24 часа",

Нямаше ни джиесеми, ни интернет."

Това е цитат от песен на "Ъпсурт". Може да бъде обявен за химн на новогодишната програма на bTV. Тя беше изградена върху заглавия от статии на в. "24 часа" от този век. Което всъщност е хронология на живота на българите по това време.

"Българите имат способността лесно да забравят хубавите неща. Затова идеята ни беше чрез събития и песни да покажем хубавите неща, които ни се случиха през последните 20 години", каза пред "24 часа" Иван Христов, продуцент заедно с Андрей Арнаудов на празничната програма на Би Ти Ви тази година. Когато разказали на Григор Димитров идеята си, той веднага се съгласил да участва, обясни още Христов.

Всяка година от ХХI век беше представена с емблематични заглавия от любимия вестник и с песни, които са станали хит през въпросните 365 дни. За пет от тези години - 366.

Водещи бяха две Марии - Силвестър и Игнатова, както и Графа.
На живо в програмата се включваха известни българи със своите пожелания, но голямото попадение беше новогодишното интервю - пожелание на Григор Димитров - безспорно най-популярният ни спортист през този век.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност