“Искам да съм негър, негър в Алабама”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9380048 www.24chasa.bg
Валери Найденов

ДБ да си вземе поука от изборите в щата Джорджия

Не знам дали помните, но след референдума през 2016 г. цялата “експертна общност” като един се закле в майка си и баща си, че никъде по света нямало мажоритарни избори в 2 тура (М2), каквито народът тогава поиска.

Е, докато четете тази статия, в американския щат Джорджия вървят точно такива избори, каквито никъде няма по света. Решава се вторият тур в битката за 2 сенаторски места наведнъж. И резултатът може да промени не само САЩ, но и света, включително и България.

Защо и България? Защото фундаменталната част от българската политика зависи от едно посолство. И както знаем, американският Сенат има водеща роля за външната политика на САЩ – той ратифицира международните договори, одобрява посланиците, има думата и при определянето на бюджета на Държавния департамент. Сега нещата са на кантар и изборите по системата М2 в Джорджия ще решат накъде ще тръгне Сенатът, а след него и САЩ, а след тях и Европа и накрая България.

В момента съотношението в Сената е 50:48 в полза на републиканците. Ако стане 50:50, тогава решаващ глас ще има вицепрезидентката Камала Харис, което ще отвори вратата към поредица от радикални “леви” реформи. Демократите ще владеят както президентството, така и двете камари на Конгреса, след което имат 2 години да правят каквото си искат.

Ако овладеят и

Сената, предстои

мощен ляв завой

Демократите гарантирано ще увеличат данъците върху високите доходи и минималната заплата, ще направят решителна крачка към всеобща медицинска помощ от типа “Семашко”, от която ние се отказахме и сега скърцаме със зъби, изобщо ще прокарат серия леви реформи.

Ако не ги прокарат, още на изборите през 2022 г. ще загубят и долната камара, и Сената, след което вече няма да могат да правят нищо. И ще има голяма вероятност през 2024 г. Тръмп пак да се кандидатира и пак да спечели.

Но нас повече ни интересува външната политика на САЩ. До скоро тя не зависеше от смяната на властта – и двете партии следваха горе-долу същата линия. Тръмп обаче направи завой от 180 градуса. Той напусна Парижкото споразумение за климата, хвърли в кошчето договора с Иран и грубо абортира двата трансокеански договора за свободна търговия, с които глобалният елит бе в състояние на напреднала бременност.

От този момент външната политика на САЩ се раздвои. Тръмп симпатизира на източноевропейските “диктатури”, които не искат да пуснат имигранти от Азия и Африка и освен това имат някакви проблеми със Сорос и неговите благотворителни начинания. Ако демократите са на власт, те ще се погрижат да върнат черните овце в демократичната кошара. Нас също няма да ни отмине.

По-конкретно, Тръмп оряза бюджета на Държавния департамент за развитие на демокрацията в страните, където тя е недоразвита.

Това се отрази

зле на доста

български

фондации

Байдън се кани да им върне финансирането, но ако Сенатът си остане републикански, гарантирано ще пречи. Така че битката за сенаторските места в Джорджия е и битка за така мечтаните реформи в България, за които мечтае градската десница, която вероятно е лява, но поне е прогресивна. И ако стане нейното, то ще е благодарение на мажоритарния вот в 2 тура в щата Джорджия.

Ако там изборите бяха в 1 тур, републиканските кандидати вече щяха да са сенатори. Да вземем едното от двете свободни места, за което на втория тур се борят демократът Рафаел Уорнок и републиканката Кели Льофлър. Техните партии издигнаха не по един, а по 5-6 кандидата и в резултат доста проценти се разпиляха. Демократът Уорнок взе 32,9% от вота, но на второ и трето място излязоха републиканката Льофлер с 25,91 и републиканецът Дъг Колинс с 19,95%. Ако изборите бяха в един тур, партиите щяха да имат само по един кандидат и тогава републиканката Льофлер бие с 49,44, а демократът Уорник щеше да пие една студена вода с 48,39%.

Но между двата тура нагласите се промениха. Според последните анкети Уорнок вече води с около 2 пункта. Точно същото важи и за другата двойка.

Така че в един

тур печели

републиканецът,

в два тура

демократът

Или поне така изглежда на този етап. Така че ако българската “експертна” и грантоедна общност получи нови стимули отвън, тя трябва да благодари на мажоритарния вот в 2 тура в щата Джорджия.

Ако демократите вземат Сената, веднага ще възстановят участието на САЩ в Парижкото споразумение за климата, вероятно ще ни притиснат да примем вероятно и договора с Иран, а натискът за двете трансокеански търговски споразумения ще се възстанови с двойна сила.

Фондациите от мрежата на “Отворено общество” ще получат повече влияние и ще го използват, за да накарат парламента да ратифицира Истанбулската конвенция.

Уви, грантоедната общност се дърпа. Според нея М2 давала власт на местните барони. Но в щата Джорджия е на път да стане точно обратното! Там местните барони пък са потомците на белите робовладелци, а дедите и бащите им са членували в Ку-клукс-клан. До средата на миналия век те гласуваха за Демократическата партия, но след като президентите Кенеди и Джонсън приеха серия закони против расовата дискриминация, те се прехвърлиха при републиканците.

Опонентката на чернокожия Уорнок – сенаторката Кели Льофлър, е русокоса и синеока мултимилионерка, представителка на финансовата олигархия, на банковия сектор и на офшорната зона в Кайманите.
И обратното - кандидатът на демократите Уорнок е чернокож и ляв активист. Изводът е, че

М2 взема власт
от олигархията и
я дава на
онеправданите
широки народни маси. Така е поне в щата Джорджия, където чернокожите още носят синила от бича.

Тъй като у нас знаем кои са “бароните”, то градската десница е сред онеправданите. Ако изборите бяха по системата М2, тя гарантирано щеше да е представена в парламента. Тогава ДБ щеше да е в управляващата коалиция с ГЕРБ, да реформира съдебната система и да сложи друг главен прокурор.

Вярно,
този път феновете
на ДБ се надяват
най-сетне да стане
тяхното

Щом получат свои депутати напролет, патриотите ще отпаднат, посолствата ще помогнат и Бойко Борисов ще се оттегли в заслужен отдих. Този път работата е опечена.

Но я да видим какво показват социологическите анкети. Най-високи стойности бяха постигнати в края на лятото и ранната пролет – “Тренд” им даде 9,9 пункта в началото на септември, а “Маркет линкс” – 9,6% в средата на същия месец. После започва плъзгане надолу и в средата на декември “Медиана” има дава едва 2,6%. Не влизат.

За финал мога само да им препоръчам стиховете на покойния Николай Искъров: “Искам да съм негър, негър в Алабама”“ Така е, като не знаят какво да искат.

  • Две добри новини за парите на депутатите

    Две добри новини за парите на депутатите

    Неочаквано новият парламент произведе две добри новини за парите на депутатите. Първата се отнася до заплатите на депутатите, а доброто в случая е, че те няма да се разписват срещу 1500 лева. Защото, както и да се погледне, сумата (по идея на Мая Манолова) е твърде скромна дори за българския стандарт
  • Дойде ли времето на новия Кадафи

    Дойде ли времето на новия Кадафи

    Когато Сейф ал Ислам бе осъден на смърт чрез разстрел на 28 юли 2015 г. от съда в Триполи, си позволих да му предрека бляскаво политическо бъдеще. В случай че оцелее през следващите години, разбира се. Тогава не беше трудно да се предвиди, че разстрел няма да има, защото присъдата бе издадена от съд без особена легитимност в очите на тези

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо