“Искам да съм негър, негър в Алабама”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9380048 www.24chasa.bg
Валери Найденов

ДБ да си вземе поука от изборите в щата Джорджия

Не знам дали помните, но след референдума през 2016 г. цялата “експертна общност” като един се закле в майка си и баща си, че никъде по света нямало мажоритарни избори в 2 тура (М2), каквито народът тогава поиска.

Е, докато четете тази статия, в американския щат Джорджия вървят точно такива избори, каквито никъде няма по света. Решава се вторият тур в битката за 2 сенаторски места наведнъж. И резултатът може да промени не само САЩ, но и света, включително и България.

Защо и България? Защото фундаменталната част от българската политика зависи от едно посолство. И както знаем, американският Сенат има водеща роля за външната политика на САЩ – той ратифицира международните договори, одобрява посланиците, има думата и при определянето на бюджета на Държавния департамент. Сега нещата са на кантар и изборите по системата М2 в Джорджия ще решат накъде ще тръгне Сенатът, а след него и САЩ, а след тях и Европа и накрая България.

В момента съотношението в Сената е 50:48 в полза на републиканците. Ако стане 50:50, тогава решаващ глас ще има вицепрезидентката Камала Харис, което ще отвори вратата към поредица от радикални “леви” реформи. Демократите ще владеят както президентството, така и двете камари на Конгреса, след което имат 2 години да правят каквото си искат.

Ако овладеят и

Сената, предстои

мощен ляв завой

Демократите гарантирано ще увеличат данъците върху високите доходи и минималната заплата, ще направят решителна крачка към всеобща медицинска помощ от типа “Семашко”, от която ние се отказахме и сега скърцаме със зъби, изобщо ще прокарат серия леви реформи.

Ако не ги прокарат, още на изборите през 2022 г. ще загубят и долната камара, и Сената, след което вече няма да могат да правят нищо. И ще има голяма вероятност през 2024 г. Тръмп пак да се кандидатира и пак да спечели.

Но нас повече ни интересува външната политика на САЩ. До скоро тя не зависеше от смяната на властта – и двете партии следваха горе-долу същата линия. Тръмп обаче направи завой от 180 градуса. Той напусна Парижкото споразумение за климата, хвърли в кошчето договора с Иран и грубо абортира двата трансокеански договора за свободна търговия, с които глобалният елит бе в състояние на напреднала бременност.

От този момент външната политика на САЩ се раздвои. Тръмп симпатизира на източноевропейските “диктатури”, които не искат да пуснат имигранти от Азия и Африка и освен това имат някакви проблеми със Сорос и неговите благотворителни начинания. Ако демократите са на власт, те ще се погрижат да върнат черните овце в демократичната кошара. Нас също няма да ни отмине.

По-конкретно, Тръмп оряза бюджета на Държавния департамент за развитие на демокрацията в страните, където тя е недоразвита.

Това се отрази

зле на доста

български

фондации

Байдън се кани да им върне финансирането, но ако Сенатът си остане републикански, гарантирано ще пречи. Така че битката за сенаторските места в Джорджия е и битка за така мечтаните реформи в България, за които мечтае градската десница, която вероятно е лява, но поне е прогресивна. И ако стане нейното, то ще е благодарение на мажоритарния вот в 2 тура в щата Джорджия.

Ако там изборите бяха в 1 тур, републиканските кандидати вече щяха да са сенатори. Да вземем едното от двете свободни места, за което на втория тур се борят демократът Рафаел Уорнок и републиканката Кели Льофлър. Техните партии издигнаха не по един, а по 5-6 кандидата и в резултат доста проценти се разпиляха. Демократът Уорнок взе 32,9% от вота, но на второ и трето място излязоха републиканката Льофлер с 25,91 и републиканецът Дъг Колинс с 19,95%. Ако изборите бяха в един тур, партиите щяха да имат само по един кандидат и тогава републиканката Льофлер бие с 49,44, а демократът Уорник щеше да пие една студена вода с 48,39%.

Но между двата тура нагласите се промениха. Според последните анкети Уорнок вече води с около 2 пункта. Точно същото важи и за другата двойка.

Така че в един

тур печели

републиканецът,

в два тура

демократът

Или поне така изглежда на този етап. Така че ако българската “експертна” и грантоедна общност получи нови стимули отвън, тя трябва да благодари на мажоритарния вот в 2 тура в щата Джорджия.

Ако демократите вземат Сената, веднага ще възстановят участието на САЩ в Парижкото споразумение за климата, вероятно ще ни притиснат да примем вероятно и договора с Иран, а натискът за двете трансокеански търговски споразумения ще се възстанови с двойна сила.

Фондациите от мрежата на “Отворено общество” ще получат повече влияние и ще го използват, за да накарат парламента да ратифицира Истанбулската конвенция.

Уви, грантоедната общност се дърпа. Според нея М2 давала власт на местните барони. Но в щата Джорджия е на път да стане точно обратното! Там местните барони пък са потомците на белите робовладелци, а дедите и бащите им са членували в Ку-клукс-клан. До средата на миналия век те гласуваха за Демократическата партия, но след като президентите Кенеди и Джонсън приеха серия закони против расовата дискриминация, те се прехвърлиха при републиканците.

Опонентката на чернокожия Уорнок – сенаторката Кели Льофлър, е русокоса и синеока мултимилионерка, представителка на финансовата олигархия, на банковия сектор и на офшорната зона в Кайманите.
И обратното - кандидатът на демократите Уорнок е чернокож и ляв активист. Изводът е, че

М2 взема власт
от олигархията и
я дава на
онеправданите
широки народни маси. Така е поне в щата Джорджия, където чернокожите още носят синила от бича.

Тъй като у нас знаем кои са “бароните”, то градската десница е сред онеправданите. Ако изборите бяха по системата М2, тя гарантирано щеше да е представена в парламента. Тогава ДБ щеше да е в управляващата коалиция с ГЕРБ, да реформира съдебната система и да сложи друг главен прокурор.

Вярно,
този път феновете
на ДБ се надяват
най-сетне да стане
тяхното

Щом получат свои депутати напролет, патриотите ще отпаднат, посолствата ще помогнат и Бойко Борисов ще се оттегли в заслужен отдих. Този път работата е опечена.

Но я да видим какво показват социологическите анкети. Най-високи стойности бяха постигнати в края на лятото и ранната пролет – “Тренд” им даде 9,9 пункта в началото на септември, а “Маркет линкс” – 9,6% в средата на същия месец. После започва плъзгане надолу и в средата на декември “Медиана” има дава едва 2,6%. Не влизат.

За финал мога само да им препоръчам стиховете на покойния Николай Искъров: “Искам да съм негър, негър в Алабама”“ Така е, като не знаят какво да искат.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо