Отговорността за изборите е на Радев, той иска да я прехвърли на НОЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9388026 www.24chasa.bg

Президентът Румен Радев посочи 28 март като дата за провеждане на парламентарните избори, а след това започна консултации със здравните власти. Това доведе до подозрения у премиера Бойко Борисов, че държавният глава търси начин да се отметне от първоначално заявената от него дата 28 март.

“24 часа” реши да попита читателите какво мислят по дискусионната тема кога да са изборите, защото какво мислят хората, в крайна сметка е най-важно. Можете да гласувате в електронното допитване на сайта ни 24chasa.bg. Възможните отговори са:

- Възможно най-бързо - на 28 март, както предложи президентът

- На 23 май - последната възможна неделя според срока по конституция

- През април - компромисен вариант

- Отлагане за септември - допустимо според конституцията само ако има извънредно положение

- Без значение, няма да отида да гласувам.

Днес питаме и известни политолози и социолози (виж по-долу).

В член 64 на конституцията пише:

(1) Народното събрание се избира за срок от четири години.

(2) В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.

(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Стойчо Стойчев:

Изглежда, избори през март ще са най-изгодни за БСП, а през май - за Слави Трифонов

Най-добрата дата за предстоящите парламентарни избори е тази, на която има най-малък риск за хората от гледна точка на епидемията. На първо място трябва епидемиолозите да излязат с прогнозни данни за заболеваемостта по месеци, даже и по седмици.

Ако използваме данните, които имаме към момента, и опита от миналата пролет, най-безопасно би било изборите да са през май. През май 2д-р 020 г. заболеваемостта от COVID-19 беше най-ниска. Дали обаче това ще бъде вярно за същия период през 2021 г. - да кажат епидемиолозите.

Всякакви други сметки на политиците са за извличане на дивиденти - 1-2 мандата повече или по-малко.

Сега се бият две конкуриращи се тези. Едната е, че ранните избори в края на март устройват най-много т.нар.партии на статуквото - БСП, ДПС и ГЕРБ, защото хората ще бъдат уплашени да гласуват в разгара на пандемията. Но ако президентът Радев твърди това, значи не е с всичкия си, защото сам обяви неотдавна 28 март за възможна дата на изборите, знаейки, че тогава е разгарът на пандемията.

Другата теза е, че при избори в разгара на пандемията, когато според изчисления на НСИ смъртността се увеличава двойно (в средата на зимата обикновено сърдечно-съдовите заболявания се изострят, а на хората с хронични заболявания им е най-тежко), когато настъпват следпразничните депресии, идват скъпите сметки за режийни, а задлъжнялостта на хората е по-висока заради празниците - е по-вероятно да има наказателен вот срещу управляващите. На избори в края на март хората биха гласували за алтернативни политически формации, а не за управляващите. Ако тези прогнози са верни, от ранни избори най-голяма полза ще има БСП, защото хем е партия със стабилен електорат, хем е алтернатива на управлението.

Ако обаче изборите са по-късно - през пролетта, повече хора ще отидат да гласуват, което пък ще е подкрепа за извънпарламентарните партии и най-вече за Слави Трифонов, защото той е селебритито на тези избори. А хората отиват да гласуват само когато такъв популярен човек като него се появи на избори.

Ако погледнем избирателната активност след 1990 г., виждаме, че на парламентарен вот пред урните отиват около 3,5 млн. души. А през 2001 и 2009 г., когато съответно се появиха царят и Бойко Борисов, избирателната активност надскочи 4 млн. с между 400 и 700 хиляди души. Това са гласуващите за селебритита.

Разбира се, Слави е различен от Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и Бойко Борисов през 2009 г. и няма техния мобилизационен потенциал. Но според мен едни 400 хиляди души евентуално биха отишли да гласуват само защото Слави Трифонов се явява на изборите. Друг въпрос е колко ще останат у дома в изборния ден, уплашени от коронакризата. Като гледам ледените хора по Йордановден, не мисля, че хората ще се задържат у дома.

Консултациите на президента Радев с Националния оперативен щаб начело със здравния министър за датата на изборите означават прехвърлянето на отговорността върху НОЩ. Радев би могъл да каже: “Избрах тази дата за парламентарен вот, защото така ми каза НОЩ”..

Само че отговорността за избора на дата за парламентарния вот е на президента Радев. Той има начална и крайна дата, в която да ги разположи, и отговорността на каква база ще вземе решението си, е негов проблем. И най-добре е не да кани НОЩ и здравния министър, а епидемиолозите, които имат прогностични данни за това как епидемията ще се разраства.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо