Два кръга на влияние до Радев - официален (Митко SMS-а) и семеен (Десислава)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9391506 www.24chasa.bg
Десислава Радева е плътно до съпруга си.

Вместо солиден мозъчен тръст президентът си сформира военен щаб от ВВС

Колкото и силен или популярен да е един човек на висок пост, много е важно какъв екип стои зад гърба му.

Това важи с още по-голяма сила за Румен Радев - влезе на “Дондуков” 2 без никакъв опит в политиката. Президентството по принцип е тиха институция. Освен фигурата на държавния глава рядко в публичното пространство попадат хора от екипа му, колкото и добри експерти да са. При Радев обаче “Дондуков” 2 се затвори като казарма и никой не смее да гъкне. Въпреки това е ясно, че вътре управляват два основни центъра. Официалният е главният секретар на институцията Димитър Стоянов, а неофициалният - съпругата на президента Десислава.

Стоянов е сочен за втория човек на “Дондуков” 2 след напускането на Иво Христов, а служители и съветници го наричат “шефа”. От него зависи всичко в тази администрация. След “предателството” на Христов (виж по-долу в текста) Радев е особено внимателен с хората, на които се доверява. А

полковникът е

сигурен човек -

двамата са заедно още от базата Граф Игнатиево.

Стоянов си спечели прякора Митко SMS-а, след като миналия януари прокуратурата публикува записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. По същото време главният прокурор Иван Гешев каза, че е получил есемес от Стоянов с настояване да се видят заради предстоящо експулсиране на двама руски дипломати, уличени в шпионаж. По-късно и Стоянов призна, че е Митко SMS-а.

В президентството знаят, че точно той се е ангажирал да търси в прокуратурата и по министерства компрометиращи материали за правителството на Борисов, с което е още по-ценен за Радев. Поведението на Стоянов в администрацията на държавния глава описват като “военни действия на зелените чорапи”. Всъщност президентът вярва най-вече на хората, с които е споделял военния си живот. Вероятно затова и текучеството на “цивилните” от екипа му е така видимо. Но тъй като в тази институция трудно прониква външен, смените стават тихо.

Вторият важен човек след Димитър Стоянов е, естествено, първата дама. Харесвана или не, тя показва, че е много различна от всички досегашни президентски съпруги. Решително зае мястото си до Радев още на старта на мандата. Без Десислава Радева нищо не се решава в президентството. Завършила финанси и кредит, наскоро тя се дипломира и по специалността “Политически патологии на глобализиращия се свят”, но се води специалист по маркетинг и комуникации. Дори понякога редактира съобщения за медиите за срещи на държавния глава. Или пък влиза в кабинета му, когато той води служебни разговори с хора от своя екип - нещо, което всички приемат за нормално.

Има силен характер по признанията и на самия Радев. Неслучайно си

спечели прозвището

Генерал Деси

Десислава избра за своя платформа фейсбук и в първите години от мандата бе активна с постове и коментари. Но след поредица от скандали даде заден и особено в последната година за нея не се чува нищо.

Нито един от кръговете на “Дондуков” 2 обаче не успя да се превърне в мозъчен тръст, който да е истински полезен на Румен Радев. Вместо това там има истински военен щаб. 7 са военните в екипа на президента - генерал от ВВС.

Шестима са завършили ВВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, където е учил и Радев. А трима са работили в командваната от него авиобаза Граф Игнатиево.

В Долна Митрополия са учили главният секретар Димитър Стоянов, секретарят по социални политики Гълъб Донев и съветниците Васил Лазаров, Стефан Годжевъргов и Георги Александров. Както и Илия Милушев, който бе обвинен от прокуратурата. Единственият военен извън “въздушния екип” е секретарят по сигурност и отбрана о.р. ген. Стефан Янев, който е завършил военното училище в Шумен.

За разлика от предишни мандати този се оказа доста “ветровит” за екипа на държавния глава. През изминалите 4 г. много от влезлите там с Радев вече не са до него.

8 от 21 съветници и

секретари напуснаха

от 2017 г. насам с различни мотиви. Първа си тръгна Елена Йончева. Тя бе плътно до Радев по време на предизборната кампания, но издържа само 2 седмици като секретар за връзка с медиите. За напускането си изтъкна лични причини и намерение да се включи по-активно в родната политика. Няколко месеца по-късно стана депутат от БСП, а в момента е евродепутат. И до днес не е ясна истинската причина Йончева да напусне екипа на Радев. Според запознати е имала сериозен сблъсък по медийни теми със съпругата на президента. Други обаче твърдят, че конфликтът е бил с тогавашния шеф на кабинета на държавния глава Иво Христов.

Журналистът и преводач бе вторият тръгнал си от Радев. Повече от 2 г. Христов редеше срещите и програмата на президента и реално командваше цялата администрация. Затова мнозина се изумиха, когато той се включи в червената листа за Европарламента заедно с Йончева и двамата лични номинации на Корнелия Нинова.

Меракът на Христов да стане евродепутат е бил изненада за президента, той не е бил предупреден за намеренията на най-доверения си човек, разкриха тогава запознати. А по същото време г-жа Радева пусна във фейсбук среднощен пост за предателството.

Миналата есен пък президентът се раздели и с наследника на Христов като шеф на кабинета - Калоян Методиев. През септември политологът обяви във фейсбук, че напуска “Дондуков” 2, но от съобщение от пресслужбата на държавния глава час по-късно обявиха, че е бил освободен от Радев заради “разминаване в оценките, методите и целите на политиката”. Раздялата дойде буквално ден след като

Методиев бе

забелязан на сбирка

на Нинова

на Боровец, на която тя празнува победата си в прекия вот за лидер на БСП. Заговори се, че политологът ще е водач на червена листа за парламентарните избори.

В края на март 2018 г. президентът се раздели и със съветника си по сигурността и отбраната Илиан Алипиев. Той написал до Радев докладна, че Димитър Стоянов му оказва натиск и системно възпрепятства изпълнението на служебните му задължения, а често му подхвърлял и реплики как би живял с “едни 200 хил. лв.”. Последното съветникът възприел като опит за рекет.

Най-често бе сменян секретарят по външна политика. През 2018 г. дългогодишният дипломат Атанас Кръстин замина посланик в Москва. Миналата година колегата му Николай Милков бе одобрен за Париж. Димитър Арнаудов пък почина внезапно.

Напусна и Невянка Кънева, която съветваше държавния глава по правни въпроси.