Славин Славчев: Публиката винаги усеща, ако се опиташ да я излъжеш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9392068 www.24chasa.bg

Песните на

Славин Славчев на сцената с Intelligent Music Project 

СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ И КРИСТИНА ГЕОРГИЕВА
Славин Славчев на сцената с Intelligent Music Project СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ И КРИСТИНА ГЕОРГИЕВА

Intelligent Music

Project са

доказателство,

че и в България

може да се прави

музика на много

високо ниво

Славин Славчев се качва на голямата сцена след участието си в “Х Фактор”. Той печели третото издание на риалити формата през 2014 г. На финала излиза пред публиката заедно с рок легендата Джо Лин Търнър.

Роденият в Провадия Славин се занимава с музика от дете. Баща му, който е китарист и запален меломан, го запознава с музиката на “Дийп Пърпъл”, AC/DC и “Тото”. На 15-годишна възраст бъдещият победител в “Х Фактор” сформира първата си банда. След като печели форма̀та, започва солова кариера. А сега е част от Intelligent Music Project.

- Как посрещнахте празниците?

- Много се радвам, че със семейството ми се събрахме на една вила за Коледа. А Нова година посрещнах с приятели.

- Не се ли притеснявахте да се съберете с повече хора?

- Приятелите ми си бяха направили тестове за коронавирус, а аз бях с тест за антитела. Изкарах COVID преди два месеца, слава богу, мина леко.

- Колко е трудно в момента за един артист? Много музиканти са се отдали на студийни ангажименти, записват с различни формации, но при певците е малко по-различно.

- Имам късмета да преподавам пеене в школата на Искра Милкова и съм със същия брой ученици, които бяха и преди пандемията. Работим усилено с Intelligent Music Project. За радост на всички колеги от бандата, ангажиментите там не спират – продължаваме с концертите, макар и онлайн, съвсем скоро започваме и репетиции за турнето, което планираме през лятото. Музикантите, които свирят в Intelligent Music Project, са

едни от най-добрите и

най-търсени

български музиканти

За съжаление, има много изпълнители, които страдат от тази ситуация, в безизходица са и им се налага да се занимават със съвсем различни неща. Като цяло за представителите на изкуството пирамидата на Маслоу се оказва в момента много показателна. Хората имат нужда от духовно извисяване и култура чак когато са покрити битовите им нужди. В настоящето масово се опитват да осигурят най-важното във всекидневието си, за другото не остават време и средства.

- Споменахте за лятно турне с Intelligent Music Project – Рони Ромеро ще се включи ли отново?

- Разбира се, той е основният вокалист на групата. Но ще имаме още двама много специални гости, световноизвестни музиканти. Мога само да загатна, че Рони Ромеро няма да е единственият представител на “Рейнбоу” в състава ни за лятното турне. Турнето ще бъде в края на май, живот и здраве, във Варна, Пловдив и София.

- Вие сте един от най-младите музиканти в Intelligent Music Project. Останалите участници в проекта са с огромен опит, дългогодишна кариера и много концерти, включително на големите световни сцени. Как се чувствате сред тях?

- Като ученик, попивам всичко. В началото ме поканиха да запиша едно демо за албума Sorcery Inside, след това д-р Врабевски ми се обади да запиша друга песен и така постепенно се присъединих към екипа.

- Покрай последните два албума на Intelligent Music Project сте имали шанса да работите със Саймън Филипс от “Тото”. Какво си помислихте, когато разбрахте, че ще го видите на живо?

- Имаше пеперуди в корема, разбира се. Когато го видях за първи път, имаше някакъв ступор, виждаш някого, когото досега си гледал само на картинка или по телевизията, и изведнъж се материализира пред теб. Беше сюрреалистично. Но той се постара много бързо да ни въведе в процеса и да не ни кара да се чувстваме по-нисши и по-незначителни. Не е изисквал да му оказваме някакво специално внимание или отношение. Държа се изключително приятелски и професионално. Невероятен лидер е, умее да сплотява колектива, да поставя правилните задачи на музикантите и да води парада. Бързо свикнахме със ситуацията. И все пак от време на време имаше ситуации, в които си казвах: “До мен на барабани свири Саймън Филипс!”. За мен означаваше много, от малък слушам група “Тото” и този човек е бил част от моето израстване. Винаги е присъствал в живота ми. Гледах да не си говоря много с него, подозирах, че често му се случва да бъде част от различни проекти и музикантите да му надуват главата с въпроси, които са му задавани многократно. Реших да уважа личното му пространство и почти не сме си говорили. Гледах да стоя настрани и да попивам косвено знания и опит.

- Работите и върху свой собствен албум, докъде сте стигнали?

- Вече записахме седем песни, остават още две. Не мисля, че покрай празниците съм загубил инерция от предишната година, влизам в новата с пълна сила. Със сигурност искаме

да има много

мащабна промоция,

но условностите да се случи това са доста. Предвид несигурните времена не си поставяме конкретни дати. Надявам се до края на пролетта да имаме резултат.

- Какво е мястото на рок музиката на българския пазар през последните години?

- По-скоро вирее на ъндърграунд сцената. Има изключителни групи и музиканти, но по обясними причини не могат да добият кой знае каква популярност. По-старите групи продължават да доминират, което е хубаво, разбира се. Но не е намерена формулата, която да реши задачата на модерната поп-рок музика.

- Феновете на рок музиката са от по-възрастното поколение. Голямата част от младата публика слуша други стилове, вероятно и затова музикантите, които са техни връстници, трудно пробиват.

- Рок музиката през 70-те и 80-те години е имала същата роля като сегашната поп музика. Нормално е в момента, когато други жанрове се налагат, тя да остава на по-заден план.

- Изкушавали ли сте се да смените стила в името на повече ангажименти?

- Опитвал съм да изпълнявам поп музика, но не се чувствам на мястото си и с времето разбрах, че едно от най-важните неща е да съм искрен към себе си и към публиката. Важно е да преследваш това, което наистина те вълнува. Когато хората разберат, че имаш истинско отношение към това, което правиш, това е начин да стигнеш най-близо до тях. Публиката често е подценявана, но тя винаги усеща, когато я лъжеш.

- Усещате ли като ваша музиката на Intelligent Music Project?

- Една от причините да се включа в този проект е, че музиката е много хубава. Харесвам прогресив рок от малък. Изключително добре е аранжирана и записана.

- Звучи като музика на западни изпълнители.

- Вложени са много средства и във всяко едно звено участват изключителни професионалисти. Наистина и в България има хубави песни. Понякога ме дразнят чуждопоклонничеството и липсата на вяра и убеденост, че тук може да се прави качествена музика. Напротив, може да стане. Голяма част от музиката на Intelligent Music Project е свързана с български професионалисти и това е важно да се знае. Освен това песните изцяло са написани от българин, а именно от д-р Милен Врабевски. Страхотно е, че с Intelligent Music Project

успяхме да излезем

извън пределите

на страната,

и се надявам да можем да се качим на далечни сцени, до които иначе трудно бихме могли да стигнем. Много ще се радвам, ако се случи турнето. За един музикант няма нищо по-хубаво от това да пътува и да изпълнява музика на различни места и пред различни хора. Тогава той е истински жив.

- Опитвали ли сте да излезете навън като солов изпълнител?

- Не бих казал, че имам някаква ясна цел или желание да пробия на Запад и да си въобразявам, че имам голям шанс там. Хората си мислят, че България им е тясна, че са недооценени тук и на всяка цена трябва да опитат навън. А там конкуренцията е огромна. Това е все едно да се опиташ да биеш шахматист, без изобщо да знаеш как се играе тази игра. Имам по-скромни и реалистични желания, ако мога да кажа нещо, то да е на българска земя. Другото, ако трябва да се случи, ще стане.

- Покрай музикалните риалити формати масово децата искат да пеят. Вие самият спечелихте “Х Фактор”, какво казвате на своите ученици?

- Може би интересът към музиката е засилен, защото намират нещо вълнуващо и интересно в живота на хората, които са на сцената. Вероятно вярват, че явявайки се в такъв формат, могат да правят това, което обичат. До известна степен може да се окаже така. Но често си говоря с моите ученици и какви са подводните камъни, които крие участието в такъв формат. Така могат да вземат решение кое е по-добре за тях. Има хора, които със сигурност биха си прекарали добре, биха оценили много нещата, които ще им се случат. Но невинаги е така, на всеки се отразява по различен начин. Трябва да си дават ясна сметка защо отиват и какво искат да постигнат. Когато си още малък, на 15 или 16 г., все още не е избистрено в главата ти към какво се стремиш, не си наясно как стоят нещата в шоубизнеса, още се учиш и да комуникираш с хората. Изведнъж попадаш в една месомелачка, която ти поставя задачи, а ти нямаш капацитета да ги изпълниш и трябва да вземаш решения, но не можеш, защото нямаш необходимия опит. Това доста често се отразява негативно на психиката, на мотивацията, много талантливи хора се отказват, виждайки как работи индустрията, и това удря по мечтите им. Човек трябва да внимава, като всяко нещо и при форматите монетата има две страни.

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо