Черни котараци с лъскави мустаци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9396900 www.24chasa.bg

Радев и опозицията са намислили да свалят Борисов, както демократите в САЩ свалиха Тръмп – с гласуване по пощата

“Поздравявам президента Румен Радев за решението му да се консултира с извънпарламентарните партии за изборите. Надявам се да не се ограничи само с партиите на статуквото. “Това го казва от Дубай Васил Божков - човекът, участвал във властта най-дълго от всяко статукво. А сега само с две прости изречения проваля титаничните усилия на държавния глава да се утвърди като водач на опозицията.

Радев е длъжен незабавно да се разграничи от него и от всякакви внушения, че вратата му е отворена за обвиняем по 19 престъпления. Но направи ли го, Божков ще го обяви за задкулисие, а платените му клакьори ще завикат под президентските прозорци: “Мутро, вън!”. Жесток роман е политиката, ако перифразираме старата градска песен.

Амбициите на президента вехнат в сянката на COVID, какво ли не опитва, за да излезе на първа линия: с вдигнат юмрук да поведе тълпите, с люти клетви да ни урочаса в новата година, нищо не помага.

Днес е тръгнал

да обединява

антиправителст-

вените сили, под

предлог, че

се съветва

с тях коя дата е най-добра за изборите. Повече обаче прилича на начинаещ нумеролог, отколкото на стратег.

Държавният глава допусна системна грешка от самото начало на своя хитър план. Тръгна да отлага вота, след като двайсет дни по-рано гордо е казал, че: “Всеки ден с това управление е пагубен за България. Това е моя ясна позиция и ние го виждаме, и усещаме. То е пагубно и за източването на бюджета, и за здравето на хората, оцеляването ни като народ. Няма място за спекулации – страховете, които се насаждат, че ще има бум на заразените”.

Също като прогресивната либерална интелигенция във фейсбук, която отначало се затъркаля от радост, че Тръмп е изхвърлен от социалните мрежи, а два часа по-късно се сети, че е недостойно да риташ умряло куче.

Радев привика най-напред медицинските експерти и ги попита какво ще е положението с пандемията на 28 март. Добре, че докторите са възпитани хора и не се заливат от смях при всеки тъп въпрос. На същата среща проф. Чорбанов от БАН съобщи, че му трябват пари за клинични тестове на българска ваксина, а президентът изрази дълбокото си убеждение, че “по качества тя няма да отстъпва и че в нея може да има дори и по-голямо доверие”.

Не е ли странно, че може да е убеден в подобно нещо? Освен, разбира се, ако не е пробвал лично някоя от ваксините на Чорбанов. Или пък не е чул, че водещите фармацевтични компании в света вече създадоха ваксина по непознат за БАН метод, похарчвайки десетина трилиона долара.

Въпреки неловката ситуация Румен Радев не се разколеба, зареди се с хъса на Кобрата и продължи напред.

Като изключим партия “Възраждане”, срещу която върви процедура по заличаване в Софийския градски съд, слава богу законът засега не преследва останалите поканени за консултации на “Дондуков” 2.

С общи усилия

президентът и

утвърдени водачи

като Тошко

Йорданов

от партията на Слави Трифонов, Румен Петков от партията на Георги Първанов, Мая Манолова, Христо Иванов, Цветан Цветанов, двама от “отровното трио” и пр., успяха да излъчат единно послание. Според тях изборите ще минат гладко само ако се гласува по пощата.

Този мозъчен тръст явно напълно сериозно смята да приложи в България схемата, по която спечелиха американските демократи. Със същата засилка могат да разрушат и Бастилията като французите.

След изборите в САЩ се появиха много смешни неща във фейсбук, имаше колаж на Тръмп, седнал с наведена глава, а Ленин го гълчи, че първо е трябвало да превземе пощата и телеграфа. И цитат на Ким Чен Ун: “Казах ли ви, че избори не се правят с повече от един кандидат.”

Въпреки безпрецедентната анти-Тръмп пропаганда на най-мощните либерални медии гласуването по пощата беляза американската демокрация с неизличимо и грозно петно. Появяваха се и изчезваха чували, криха се куфарчета под маси на преброители, свидетели твърдяха, че бюлетини плуват в една река, съдебната власт отхвърли обвиненията, ФБР отказа да разследва… И лошото чувство, че май в Америка извършиха нещо нередно, остана да тегне.

Цветан Цветанов в новото си качество на лидер на партия “Републиканци за България” днес гарантира, че няма опасност от фалшификации. И това го казва най-големият ни изборен експерт?

Нима тук дори в мирно време не се вършат невиждани безобразия! В коя друга държава са печатали фалшиви бюлетини в изборния ден? Как точно някой в България на този етап

ще гарантира,

че няма да се

подменят цели

пощенски

бусове?

Не ни ли стигат проблемите с ЦИК в “Арена Армеец” и припадащите преброители?

Тънките сметки никога не са звучали убедително, когато ги представят като демократична алтернатива. “Черни котараци с лъскави мустаци…” се пее в едно парче на Миленита.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо