Истината е в образованието - все повече млади роми го разбират

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9404717 www.24chasa.bg

Скромна, но с оптимистичен заряд е статистиката за образованието на младите роми. Шест пъти повече са станали висшистите с висше образование. И с почти 10 на сто е нараснал делът на тези със средно образование за 10 години - от 2009 до 2019 г.

Много се говори през последните години, за да могат повече представители на ромското малцинство да се включат активно в социалния и икономическия живот. Факт е обаче, че в основата на всичко е образованието. Без него няма как един човек да се интегрира успешно, да си намери работа, да получава по-добра заплата, да осигури по-достоен живот за себе си и децата си.

Колкото повече са образованите роми, толкова по-добри ще стават условия за живот на ромската общност. Когато има по-малко или защо не - незначителен процент неграмотни и необразовани хора сред тях, тогава рязко ще спадне и нивото на безработицата, както и зависимостите единствено от социалните помощи. Младите роми са на прав път - истината е в образованието и всяко усилие в тази посока трябва да бъде подкрепяно.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност