Над 600 000 българи получават емигрантски пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9404952 www.24chasa.bg
Над 600 000 българи получават емигрантски пари

Всеки четвърти е обмислял емиграция, показва проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Повечето хора у нас смятат, че работа и образование в чужбина са престижни и дават по-добри шансове.

Дали емигрантите са по-щастливи? Да, казват 31% срещу 44% на обратното мнение

Колко българи имат роднини в чужбина? Цели 41%, показват данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Най-често живеещите в селата имат близки извън България, показват данните.

27% от хората с роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. Това означава, че 11% от пълнолетните българи, или малко над 600 хил. души, чакат “емигрантските пари”.

Най-голям е делът на очакващите суми отвън сред по-възрастните - хората на 60-69 г. и над 70 г.

80% от хората, които получават такава финансова помощ споделят, че не могат да се справят без нея. Едва за 14% преводите от чужбина не са чак толкова важни.

А колко са хората, които емигрантските пари задържат в България? Една трета от получаващите финансова помощ от роднини казват, че биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Най-много са те сред най-младите.

Огромният дял от емигрантите явно са икономически, ако се съди по отговорите, които анкетираните дават на въпроса за причините роднините им да заминат в чужбина.

61% посочват

икономическото

положение в

България,

51% - за по-добър живот. 13% са заминали с цел образование. Сред изтъкваните причини е и брак или връзка с чужденец.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина, показват още данните. 70% не са обмисляли такава промяна.

Сред основните причини да не заминат се изтъкват семейството и близките – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% - заради малки деца или внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие у нас, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и др.

Колко са се

върнали?

22% от хората посочват, че имат познат или роднина, който се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

Престижно е

Мнозинството от българите споделят виждането, че е престижно да се учи (83%), работи (52%) и пътува (75%) в чужбина. 33% обаче не виждат нищо престижно в работата навън, а 12% - в пътуването зад граница.

Диплома от чужда образователна институция дава по-добри възможности за реализация в България - в това вярват над половината (56%) от българите. 24% са на мнение, че завършилите в чужбина имат същите възможности като получилите образование в България.

Според цели 71% обаче животът в чужбина не е лесен, а 44% дори са убедени, че българите в чужбина не са по-щастливи от живеещите в България. 31% са на обратното мнение.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност