Над 600 000 българи получават емигрантски пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9404952 www.24chasa.bg
Над 600 000 българи получават емигрантски пари

Всеки четвърти е обмислял емиграция, показва проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Повечето хора у нас смятат, че работа и образование в чужбина са престижни и дават по-добри шансове.

Дали емигрантите са по-щастливи? Да, казват 31% срещу 44% на обратното мнение

Колко българи имат роднини в чужбина? Цели 41%, показват данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Най-често живеещите в селата имат близки извън България, показват данните.

27% от хората с роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. Това означава, че 11% от пълнолетните българи, или малко над 600 хил. души, чакат “емигрантските пари”.

Най-голям е делът на очакващите суми отвън сред по-възрастните - хората на 60-69 г. и над 70 г.

80% от хората, които получават такава финансова помощ споделят, че не могат да се справят без нея. Едва за 14% преводите от чужбина не са чак толкова важни.

А колко са хората, които емигрантските пари задържат в България? Една трета от получаващите финансова помощ от роднини казват, че биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Най-много са те сред най-младите.

Огромният дял от емигрантите явно са икономически, ако се съди по отговорите, които анкетираните дават на въпроса за причините роднините им да заминат в чужбина.

61% посочват

икономическото

положение в

България,

51% - за по-добър живот. 13% са заминали с цел образование. Сред изтъкваните причини е и брак или връзка с чужденец.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина, показват още данните. 70% не са обмисляли такава промяна.

Сред основните причини да не заминат се изтъкват семейството и близките – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% - заради малки деца или внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие у нас, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и др.

Колко са се

върнали?

22% от хората посочват, че имат познат или роднина, който се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

Престижно е

Мнозинството от българите споделят виждането, че е престижно да се учи (83%), работи (52%) и пътува (75%) в чужбина. 33% обаче не виждат нищо престижно в работата навън, а 12% - в пътуването зад граница.

Диплома от чужда образователна институция дава по-добри възможности за реализация в България - в това вярват над половината (56%) от българите. 24% са на мнение, че завършилите в чужбина имат същите възможности като получилите образование в България.

Според цели 71% обаче животът в чужбина не е лесен, а 44% дори са убедени, че българите в чужбина не са по-щастливи от живеещите в България. 31% са на обратното мнение.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо