Ще се увеличат ли мъжете, жертви на домашно насилие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9408777 www.24chasa.bg

Комплексите на българските мъже са на път да ни докарат пореден административен орган - Национална комисия за борба с домашното насилие. Случаите са се увеличили драстично в условията на пандемия въпреки усилията на МВР, прокуратура, съд и неправителствени организации. Дано новата институция помогне, ако бъде приета от законодателя.

В България е национален спорт да шамаросаш жената. Докато в близкия парк тичат двама-трима, в околните блокове поне 10 псуват, бият и тормозят половинките си. И някак това се приема за нормално от насилника, от жертвата, от съседите, от близките.

Робската психика не може да бъде изкоренена толкова лесно. Лошите икономически условия и слабата държава пречат на пострадалите да избягат от ада.

Но с предложените промени домашно насилие ще бъде и психическият тормоз. Рискуваме мъжете, жертви на домашно насилие, да се увеличат рязко. Ако например жената се обади на 112 и каже “Той ме бие”, може да последва ново обаждане, този път от него, за психическо насилие: “Тя ме обижда, постоянно ме критикува и ми срива авторитета”. И тогава институциите ще се чудят кого и от кого да защитават.

Вижте материала по темата тук.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност