Мечтаният граждански контрол на изборите ще се изроди в обидно селски драми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9411621 www.24chasa.bg

Най-лесно е да направим един ЦИК

във фейсбук и всичко да приключи

Ясно е вече изборите за следващия парламент ще са на 4 април. Консултациите при президента Румен Радев преди това обаче придобиха трагикомичен характер, особено с извънпарламентарните партии.

Не че не бе цирк и с парламентарните, особено шоуто, което спретнаха с Веселин Марешки. Такова ниво на спор между държавен глава и народен представител и лидер на партия, е обидно и за двете страни, но най-вече за българите. Стил “на ти си куклите, дай си ми парцалките”. И то в пряко предаване.

Преди това

президентът

скочи с двата

крака,

за да тушира най-накрая това мнозинство в парламента, и обяви дата. След това се сети, че имало някакви други фактори. И започнаха едни лакърдии, дето ги слушаме от десетилетия. Всеки иска своето и най-вече да контролира той лично. То е опаковано в т.нар. граждански контрол на изборите. То е като приказката за неродения Петко. И особено на нейния край: “На толкова лудост се нагледах по света! Добри са ми моите жени” - рекъл той и се прибрал у дома.

Но колкото и да опитвахме,

за 30 години

демокрация не

успяхме да

произведем

толкова

граждани,

защото предпочетохме да си останем селяни. В това няма лошо. Въздухът там, при нашите вече починали баби, при срутените къщи, е съвсем друг. Зарежда. Поне така е в Долно Камарци, където съм изкарал най-щастливите мигове в детството си. Или сега в Миндя с изглед към Балкана.

Опитахме да скъсаме пъпната връв, но не успяхме. Хвърляме боклука през балкона, кучетата ни оцапват тротоарите, но все общината е виновна. Готови сме на ръкопашен бой с всеки опонент, който ни противоречи. И плюем. Точно като на мегдана, където сладките баби одумват цялото село.

Както между другото е и в Славяново, Харманлийско, родното село на президента. Всъщност човек като се замисли, целият ни политически елит - парламентарен и извънпарламентарен, е тичал по поляните с филия мас.

А и в условията на пандемия се наблюдава тотално завръщане към селата. Всеки търси спокойствие и чист въздух. Срещу няколко километра повече с колата.

Да, на село си е най-добре. Заради това трябва спешно да се наложи селски контрол над изборите. Защото този, гражданския, никой не го е виждал. И не съществува. Просто няма гражданя.

Тези, които го предлагат, замислят ли се, че както е известно,

в България

всички сме

братовчеди.

Кого ще вкарат

в този борд?

Ще му намерим кусур на секундата. И ще го оплюем. Идеалният човек за подобно нещо трябва да е живял сам поне 50 години, да има три висши образования и никога, ама никога да не е бил при д-р Цветеслава Гълъбова в една болница в Курило.

Дори и на 4-и километър.

Все едно да откриеш българин, който не разбира от футбол, ваксини, коронавирус, строителство и какво ли не още. Няма такива хора.

Така предложеният контрол може да доведе до сериозни промени и идеи за управлението на България. По любимия на другаря Тодор Живков и БКП почин народните представители и дори тези, които кандидатстват за депутати, може да бъдат пратени на бригада. Да приберат гроздето например. За което да им бъде платено по няколко стотинки на час. Защото всеки втори в момента въздиша по алинея първа на социалистическата конституция. И се надява партията, която се споменаваше там, да е точно неговата. И тогава да видиш как ще се развихри.

След това ще се върне разпределението на кадрите, за да не страдат селските райони. Дядо ми, завършил във Виена, беше лекар в Боров дол, сега младите може също да опитат.

Предложението за гражданския контрол не обижда ли самите членове на партиите? Които ще бъдат застъпници, членове на РИК и прочее. Та ти директно им казваш, че са корумпирани и за нищо не стават. Бъркат си по носовете и се оставят да ги манипулират. По-селско нещо от това няма! А в крайна сметка се оказа, че невинаги този, който организира вота, накрая го печели.

За българина всеки негов опонент е селяк. И мрази селяците до дъното на душата си. Те винаги са готови да прецакат него, младия и красив ум. Те му пречат да си намери работа и заради това си седи при мама и татко до 40-годишна възраст. Нищо, че ако търсиш, в крайна сметка ще намериш.

Но
гражданинът
у нас иска
да е минимум
директор със
заплата
от 5000 лева

За по-малко няма да стане от дивана и о, Боже, да излезе от фейсбук. Там той е вся и всьо.

Един ден ще е вирусолог, на другия ще коментира асфалта, на третия - футбола. И така си минават годините, без да си мръднеш пръста.

Инфлуенсър, демек. А сега някакви ще ни карат да ходим за гласуваме. Добре, че младите и красивите натискат да го правим на компютъра. В крайна сметка на кого му пука, че в САЩ стигнаха до революция заради това нововъведение. Или че половин Европа се отказа дори от машините за гласуване. В крайна сметка защо не се преговаря с фейсбук да ни разреши да си направим един профил за избори и да си работим там.

Събираш лайкове
и хоп - депутат.
Чиста работа

След като можем да забраним 5G мрежата в Мездра и Балчик, защо да не можем да направим и това нововъведение. За бога, хора, Бил Гейтс вече ни чипира през ваксините си! А ние спим и си мечтаем за някакъв граждански контрол.

Колко примера трябва да се дадат, че ние сме доста по-развити индивиди от останалия свят? Че нашите вирусолози са най-добрите вирусолози. Че футболните ни треньори са една класа над останалите, но не можем да спечелим и един мач, защото ни пращат съдии.

Все пак защо забравяме, че само и единствено в България населението вярваше допреди няколко месеца, че няма коронавирус. И гореше маски. В крайна сметка нали точно заради това Гейтс крои планове за чипирането от години. Точно на българите. Не на някого другиго.

Чии доблестни пилоти разкриха далаверата с пръскането с химически пневмонит? Българските, разбира се. И специално се свързаха със сайтове, които са стожери на свободното слово, за да го обявят пред всички. А днес е важно да си пилот. Един ден пилот, на другия я президент, я депутат си станал.

Къде има най-голяма смъртност от ваксините? Пак в България. Ако някой не вярва, да види във фейса. Той е вече определящ за всичко.

Цитират се сайтове, известни само и заради истинските си новини. Добре, че хората ги направиха, за да няма повече измамници.
Заради това спешно трябва да се избработи концепция за селски контрол над изборите. За да пребъде България. А гражданята? И за тях има вариант, но е прекалено нецензурен.

  • Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Парламентът в момента е зает с раздаване на квалификации - този бил лош, даже направо опасно лош, други били целите в бяло. Раздаването на присъди и квалификации обаче е работа за съда, не за парламентарните дебати и кулоари. Изглежда, еуфорията от първите работни дни на 45-ото народно събрание е в значителни дози
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си