И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9414765 www.24chasa.bg

В САЩ гласуват и по пощата още от Гражданската война насам, но пак на последните избори 100 000 бюлетини от Ню Йорк бяха сгрешени

Преди 2 месеца се обърнах към политиците с въпроса как ще гласувaме на следващите избори, защото към онзи момент вотът беше мъгла.

Стана ясно, че ще е с машини, но останаха много въпросителни. Сега се появиха някои отговори, но мъглата не се разсея, даже се сгъсти. Причината очаквано е коронавирусът. Изникна на първо място въпросът: “Как ще гласуват карантинираните?”.

По всичко изглежда, че ще бъде приета идеята на управляващите с преносими урни по домовете и болниците. Хубавото на тази идея е, че няма да сме първите, които правят това. В края на миналата година в Румъния направиха същото. Всеки под карантина с право на глас дава предварителна заявка, че иска да гласува, и урната идва до вратата на къщата му.

Много започна да се говори обаче за един стар модел на гласуване - по пощата. От “Демократична България” първи заговориха за това. Дори написаха свой законопроект, който изпратиха до парламента, но не се е намерил депутат, който да го припознае и да го внесе. Президентът също много хареса идеята на ДБ и я подхвърляше на всяка парламентарно представена партия по време на консултациите.
Всеки метод, който ще накара повече хора да гласуват, трябва да е добре дошъл или по-точно добре записан в Изборния кодекс. Електронно гласуване, машинно гласуване, гласуване по пощата, по факс, по пощенски гълъб, морзов код или дори по димен сигнал и с помощта на бобови зърна... Всичко е възможно, но важното е вотът да е сигурен, защитен и легитимен. Точно в този момент обаче гласуването по пощата не изглежда, че може да влезе в тази графа.

По друг начин казано, идеята е хубава, но изпълнението ще е българско. Няма време и от това тръгват всички останали проблеми. Остават 2 месеца до изборите, а за това време трябва да се изкове добър закон и да се измислят добри правила. Няма как директно да копираме чуждия модел, защото живеем в българска действителност и ще трябва известна адаптация.

Тепърва ще трябва да се подготви и изборната администрация с методологията на гласуване по пощата. Същата тази администрация още не се е научила да работи с машините, а ние да я затрупаме с още, би било доста смело очакване. За същия този кратък срок трябва да се направи силна информационна кампания как избирателят да заяви, че иска да гласува по пощата, как да попълни бюлетината и да я изпрати. Това може да не е толкова сложно, но САЩ показаха, че може и да е. Въпреки че американците имат традиция в гласуването по пощата от времето на Гражданската война, близо 100 хил. бюлетини от Ню Йорк бяха изпратени повторно на избирателите заради сгрешени имена и адреси.

Всеки метод за гласуване, който повиши избирателната активност, е добър, но трябва и изпълнението да е на ниво, а в този мъгляв момент е сигурно, че няма да бъде.

Вече всеки петък видеозавещание на седмицата от нашите репортери.

  • Две добри новини за парите на депутатите

    Две добри новини за парите на депутатите

    Неочаквано новият парламент произведе две добри новини за парите на депутатите. Първата се отнася до заплатите на депутатите, а доброто в случая е, че те няма да се разписват срещу 1500 лева. Защото, както и да се погледне, сумата (по идея на Мая Манолова) е твърде скромна дори за българския стандарт
  • Дойде ли времето на новия Кадафи

    Дойде ли времето на новия Кадафи

    Когато Сейф ал Ислам бе осъден на смърт чрез разстрел на 28 юли 2015 г. от съда в Триполи, си позволих да му предрека бляскаво политическо бъдеще. В случай че оцелее през следващите години, разбира се. Тогава не беше трудно да се предвиди, че разстрел няма да има, защото присъдата бе издадена от съд без особена легитимност в очите на тези

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо