Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9415326 www.24chasa.bg

Село Вевчани, където на кукерски панаир онзи ден изгориха българското знаме, се намира в югозападната част на Република Северна Македония (РСМ).

Името и историята на това село са тясно свързани с българщината. В хрониките на селото се споменава за първо българско мъжко училище “Свети Спас”, а през 1890 г. за девическо училище “Надежда”.

Мъже от селото участват в българското опълчение в Руско-турската война от 1877-1878 г. От Вевчани произхождат неколцина български революционери като Ставри Гогов и Яким Алулов.

В това и още няколко села около Струга се говори специфичен български диалект... И до днес всяка година на Василица в селото се провежда кукерски панаир, на който след това маските ритуално се горят, за да се махне злото. Тази година обаче панаирът бе незаконен заради наложените противоепидемни мерки и събралото се множество бе разтурено от полицията.

Намери се провокатор, който измести фокуса на народното недоволство, като хвърли в огъня българското знаме.

И тъй като това е наистина много странен и неприятен инцидент, наложи се лично държавният глава на РСМ Стево Пендаровски да осъди този срамен акт.

Защо смятаме, че инцидентът е странен? Предвид историята на това населено място връзките с България би трябвало да бъдат тачени в народната памет.

Дори и след половинвековно присъствие на тази територия в рамките на несъществуваща вече федерация, ръководена от Белград.

Но ето, че се случва точно обратното. Вместо да бъдат горени кукерски маски, в огъня се хвърля българският трибагреник. Това не би могло да се обясни по никакъв друг начин, освен като едно закъсняло продължение на Сръбско-българската война. Но този път на територията на РСМ.

  • Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Скандалът с парите за патронажна грижа в софийския район “Красно село” по европейски проект постави на дневен ред два важни въпроса. Първият - защо районен кмет не трябва да получава допълнително заплащане по европейски проекти? Ами очевидно е - прекрачени са моралните граници от човека, поел отговорност със заемането на съответната властова
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство