Георги Марков: Меркел си отива, Меркел остава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9422676 www.24chasa.bg
Георги Марков

Приятели,

Приключи конгресът на Християндемократическия съюз /ХДС/ в Германия. За наследник на г-жа Меркел беше избран Армин Ланшет, действащ министър-председател на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия , със столица Дюселдорф. При оспорвана борба с 1001 делегати, той победи с 521 срещу 466 Фридрих Мерц, който беше пресилено считан за германския Тръмп. Г-н Ланшет е отличен юрист, опитен управленец, центрист, горещ последовател на политиката на Ангела Меркел. С други думи: МЕРКЕЛ СИ ОТИВА, МЕРКЕЛ ОСТАВА. Че г-н Ланшет ще стане новият лидер на ХДС, аз усетих още в деня преди конгреса на 14 януари, когато либералката ZDF, в популярното предаване на журналиста Маркус Ланц, му бе дадено час и половина за изява.

Фридрих Мерц се закани: "Няма да ударите в земята Мерц или да го изхвърлите. Той ще остане прав!"

Г-н Мерц наистина остана прав и като символ на дясното крило на партията отказа да участва в новото ръководство, но 65-годишният също отличен юрист не получи шанс да обърне партията по-надясно.

Какви ще са последиците, кой ще е канцлер на Германия? Дали новият лидер на ХДС г-н Ланшет, или премиерът на Бавария – популярният Маркус Зьодер. Моята прогноза е, че Ланшет ще е кандидатът за канцлер на двете сестрински партии ХДС и ХСС. Няма да допуснат баварец да е канцлер на Германия.

Последиците: с лекота ХДС ще направи коалиция този път не със социалдемократите, а със зелените. С ЛЮБЕНИЦИТЕ ЗЕЛЕНИ ОТВЪН - ЧЕРВЕНИ ОТВЪТРЕ. Конрад Аденауер и Хелмут Кол ще се обърнат в гроба. СЛЕД МИГРАНТИТЕ - "ЕЛАТЕ, ЩЕ СЕ СПРАВИМ!", СЛЕД "ДА" НА ГЕЙ БРАКОВЕТЕ И КОАЛИЦИЯТА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ, ХДС ВЕЧЕ НЯМА ДА Е ДЕСТНИЦА, А ЛИБЕРАЛНА ФОРМАЦИЯ.

Къде ще отидат младите десничари в Германия, които през есента на 2020 г. гласува с 51% Мерц да оглави партията, както и консервативните гласоподаватели на ХДС? Моят отговор е: ще гласуват за алтернатива за Германия, която има представителство в парламентите на всички германски провинции, а в бившото ГДР от втора може да стане първа политическа сила.

За всички приятели една изненада: унгарският премиер Виктор Орбан, който на съвместна пресконференция в Берлин пред самата Меркел беше казал, че, ако води нейната мигрантска политика, "ще го уволнят от работа в Унгария", каза наскоро прочувствени думи за германския канцлер. По националното радио той заяви, че не може да повярва, че тя ще се оттегли от политиката, докато не го види с очите си, че без нея Германия и Европа няма да имат силен лидер и многократно разговарят с нея, като стари приятели, да не се отказва.

Политика, приятели, какво да се прави.

От Фейсбук

  • Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Скандалът с парите за патронажна грижа в софийския район “Красно село” по европейски проект постави на дневен ред два важни въпроса. Първият - защо районен кмет не трябва да получава допълнително заплащане по европейски проекти? Ами очевидно е - прекрачени са моралните граници от човека, поел отговорност със заемането на съответната властова
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство