Всеки има право на собствено мнение, но не и на измисляне на собствени факти, г-жо Панова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9427698 www.24chasa.bg
Елисавета Панова КАДЪР: bTV

Оня ден приятелският до ДСБ сайт Медиапул публикува интервю с Елисавета Панова, съпруга на председателя на Върховния съд Лозан Панов.

В него се твърди, че в публикация в “24 часа” преди време, посветена на Лозан Панов и превръщането му в политик, в която се споменава името на г-жа Панова, тя не е била потърсена за позиция.

Дамата, която все пак пребивава в журналистическата професия, лепи етикет на “24 часа” като неетична медия и прави намеци за изпълнение на поръчки. Не бихме се занимавали с това да отговаряме на една клеветническа публикация, която очевидно е в контекста на предстоящите избори. Но твърденията са толкова лъжливи, че не можем да се стърпим да не изложим фактите такива, каквито са. Защото всеки има право на собствено мнение, но не и на измисляне на собствени факти. А какви реално са те?

За въпросната публикация положихме невероятни, многодневни усилия да получим и позицията на г-жа Панова. Както впрочем правим винаги, защото сме убедени, че всеки заслужава да се чуе и неговият глас. Това може би е причина да продължим да имаме многомилионна аудитория в тези трудни времена. За разлика от сайта, в който г-жа Панова с удоволствие се изявява.

След многократни опити да се свържем с г-жа Панова директно, през Лозан Панов и през пресслужбата на ВКС, която ни отказа с аргумента, че съпругата на председателя на съда не е част от съдилището и няма как да окаже съдействие, г-жа Панова има право да не харесва “24 часа”, но не може да твърди, че не е била потърсена за позиция за въпросната публикация.

Г-жа Стояна Георгиева, издател на "Медиапул", също можеше да потърси нашата позиция по повод твърдения, които ни приписват неетично поведение. Още повече че "24 часа" спазва стриктно Етичния кодекс на българските медии и е един от първите в България, които го подписаха.

Забелязваме напоследък едно изнервяне в определени медии, които си присвояват правото да се наричат "стълбове на свободното слово", крайно нелиберално поведение, което ги приравнява към медии, за които е прието да бъдат наричани кафяви.

А именно напълно безкритично публикуване на клеветнически твърдения. Това е тревожно. Много тревожно.

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов