Харалан Александров: Как обитателите на интернет гета стават жертва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9430364 www.24chasa.bg
Харалан Александров

В момента в САЩ разделението е по-дълбоко и по-драматично, отколкото в България, каза социалният антрополог Харалан Александров по БНР.

Но и у нас тези процеси са съвсем видими, според социалният антрополог.

Съществуват ясно обособени групи от възбудени, активни, мотивирани, ангажирани граждани, които обаче не познават останалата част от света – много силно е фрагментирано обществото, не само електорално (което вероятно ще се отрази на следващия парламент), а ментално и културно. Това е новото явление. Оказва се, че универсалните средства за комуникация, безкрайният достъп до информация, който дава интернет, огромната възможност за себеизява и публичност, която предоставят социалните медии, не са довели до по-голяма социална кохезия, а напротив – до по-голямо разделение и фрагментиране.

Хора, които обитават много ясно структуриран свят - от офиса в къщи, седят във фейсбук, общуват с хората от техните групи,

развиват версия за това което се случва у нас, която драматично

се различава от версията, която аз като изследовател

регистрирам например в провинцията, в Родопите,

или в района на Велико Търново. Но когато се опитам да им кажа, че има такава гледна точка, те се разстройват, отказват да я приемат. Някои от тях стават жертва на тази култура, която възниква

в тези интернет гета - те са убедени, че тяхната гледна точка е

единствената правилна и възможна

Имах спор с човек, много образован, симпатичен, с добра позиция, който ми каза: "Аз приемам, че има едни много задръстени хора в селата, които гласуват за ДПС, но не познавам нито едни човек, който е гласувал за ГЕРБ. Няма такива хора!" Беше изумително. Казах му, че познавам стотици, но той реши, че го лъжа.
Тези паралелни светове създават у обитателите им усещане за самодостатъчност, постигат някакъв психологически комфорт и започват да

развиват непоносимост към дразнещия голям свят, който им напомня, че тяхната версия не е единствената

Тази раздразнителност се изразява понякога в доста психологически нездрави поведения - радикално отхвърляне на другата гледна точка.

Интернет и тази култура на свръхинформираност създаде у много хора по цял свят преживяване за значимост и информираност.

Възниква особена категория човек който е полуобразован

(и това е щадяща дефиниция), който няма валиден обяснителен модел за света, липсва му дълбоко познаване и разбиране, не е прочел достатъчно критична теория за това което се случва, но е напълно убеден, че може да обясни света. Това е основата на конспиративните обяснения, е анализът на Харалан Александров.

"Така важният преход в управлението на САЩ, страната с най-голямо влияние върху процесите в света, е за първи път толкова драматичен – от много години. И част от драматизма се основава на нажежените страсти, на разрушителните поведения на част от американските избиратели – нещо, което не е толкова изненадващо, предвид развитието на икономиката и на обществените отношения и силното изостряне на неравенствата, поява на големи групи губещи през последните години. Това, което е

стряскащо, е, че се случва тъкмо в Съединените щати –

този стожер на демокрацията, стабилността и предсказуемостта (поне що се отнася до вътрешната политика)", каза Харалан Александров.

Технологичната промяна създаде нов паралелен свят – тоталната реалност на социалните медии, в които хората създават нови мнения, групират се, създават нови граници и коалиции.

Ефектите от всички тези натрупвания са очевидната радикализация на политическото поведение на значими групи хора. Това, разбира се, вещае дестабилизация в публичния живот, прогнозира Харалан Александров.

Имахме възможност с колеги да изследваме българската диаспора – но тя е специфична група в европейските страни и в САЩ. Мога да кажа, че българите са много разделени на социален признак – голяма част от тях подкрепяха Тръмп... Говорих с някои от тези хора веднага след събитията в Капитолия. Те бяха много ядосани, включително на самия Доналд Тръмп, че не е повел "революцията". Говоря за хора, с които се запознах в контекста на тези изследвания и които са много различни от обичайните ми познати. Типичните ми колеги, хора с които работя в Америка, ненавиждат Тръмп, те са заклети демократи либерали, каза Харалан Александров. 

 

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов