Като не вярвате на изборните комисии, защо да повярвате на камерите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9435543 www.24chasa.bg

Видеонаблюдението на изборния процес е теза, която звучи чудесно (виж ТУК), но трябва да се замислим и проучим как става наистина този процес.

Такова видеонаблюдение има в Москва. Как работи там? Има една голяма зала с много телевизори, на които в реално време се излъчва какво предават тези камери от съответните изборни секции.

В залата има оперативен щаб или комитет, както искате го наричайте, който наблюдава какво предават камерите. Ако забележи някаква нередност, щабът свиква спешно заседание и веднага тръгва автомобил към съответната секция и премахва нарушението.

Трябва да си отговорим дали можем ние, българите, да намерим достатъчно авторитетни хора поне за няколко такива щаба, които да следят изборите - дори да не е в реално време. Очевидно в партиите има недоверие към собствените им представители в секционните комисии. Какво ни гарантира, че ще имат доверие и към някакви други контролиращи органи или че ще имат доверие към съдилищата. Изобщо търсенето на някакво техническо решение, което изведнъж да реши всички проблеми на българската политическа система, е напразно усилие.

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов