Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9439673 www.24chasa.bg

Още малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии.

Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела. А докато се имунизират достатъчно много хора, ще трябва да се спазват купища ограничителни мерки. И няма как да ги пренебрегваме. А ако ги омаловажим, ще си носим последствията и ще си научаваме уроците в движение, и то по трудния начин.

Явно обаче светът е раздвоен - хем се надява час по-скоро да се върнем към старото нормално, хем все повече държави се затварят. Белгия например предложи да се спрат всякакви пътувания за развлечения в рамките на ЕС. В Англия ще правят хотели за карантина на пристигащите в страната. Франция и Германия ще задължават хората да носят маски с висока степен на защита.

В България, от една страна, се радваме на доста либерални мерки, а от друга - искаме и още разхлабване. Дори учениците се надяват да са на далавера от създалата се суматоха покрай коронавируса - искат да се отменят матурите за четвърти и десети клас. Отсега, та да не залягат много над уроците.

Там е работата обаче, че няма как да излъжем коронавируса с маневри. Затова по-добре да се пазим и да слушаме експертите.

  • Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас. Но сега светът е глобален и мобилен
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си