Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9439971 www.24chasa.bg
Георги Марков

В зората на демокрацията Ахмед Доган заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Сегашните нашенски неолиберали-прогресисти, вдъхновени от американските неолиберални комунисти, току-виж ни внушили, че пътят ни за Европа минава през Скопие.

Така ми се стече животът, че от 1974 г. имам дом в сърцето на Европа и винаги съм минавал не през Скопие или Истанбул, а през Белград. Младите поколения българи ще имат шанса през вековете да се движат по магистрала София - Белград - Будапеща - Виена и т. н.

Именно затова се радвам, че сръбският външен министър беше в София. Имам право на депутатско питане към министър Захариева какво са си говорили със сръбския колега, но няма да го направя. Считам, че може да си говорят за всичко - Сърбия ни е съсед, християнска, православна, славянска държава.

Винаги съм съжалявал, че нашенският Пирот в Сърбия не изглежда като унгарската Суботица във Войводина. Но има исторически дадености - унгарската част на Сърбия е била във велика империя. Има и разлика в манталитета: минеш ли Белград и особено Ниш, и така до София, тоалетните стават по-мръсни, гуми и пранета по дворовете, бездомни кучета и котки, колкото искаш.

За последно бях в Пирот и Западните покрайнини преди пандемията. Доста е занемарено, сигурно Вучич трябва да инвестира повече, макар че преди нас направи магистралата до границата. Но защо ние не инвестирахме 30 г. нищо за нашите хора там, а половин София ходеше на "ручак" зад границата вместо обратно - нашите хора там да идват да хапват в София?

Да се учим от феномена Виктор Орбан как се грижи за унгарците във Войводина. Феноменална футболна академия в Топола, позлатена синагога в Суботица, мощно финансиране на унгарските фермери, животновъди и земеделци край Сомбор. Дори Моника Селеш - унгарка от Нови Сад, взе унгарско гражданско, въпреки че има и сръбско, и американско. Партията на унгарците във Войводина на проведените наскоро местни парламентарни избори вкара 8 депутати в сръбския парламент, спечели доста кметски надпревари. Орбан лично участваше в кампанията на терен, а при всички инвестиции до него бе и Вучич, защото и сърбите във Войводина са доволни от Орбан.

2025-та като хапнеш плескавица в Белград, след 2 часа с влака-стрела ще можеш да ядеш кестени със сметана в Будапеща и да му удариш едно токайско.

Вече писах, че, ако беше жив покойният ми приятел артистът Тодор Колев, щях да му кажа: дай да не ги стигаме американците, а да стигнем унгарците!

От фейсбук

  • Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.) По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо