Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9439971 www.24chasa.bg
Георги Марков

В зората на демокрацията Ахмед Доган заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Сегашните нашенски неолиберали-прогресисти, вдъхновени от американските неолиберални комунисти, току-виж ни внушили, че пътят ни за Европа минава през Скопие.

Така ми се стече животът, че от 1974 г. имам дом в сърцето на Европа и винаги съм минавал не през Скопие или Истанбул, а през Белград. Младите поколения българи ще имат шанса през вековете да се движат по магистрала София - Белград - Будапеща - Виена и т. н.

Именно затова се радвам, че сръбският външен министър беше в София. Имам право на депутатско питане към министър Захариева какво са си говорили със сръбския колега, но няма да го направя. Считам, че може да си говорят за всичко - Сърбия ни е съсед, християнска, православна, славянска държава.

Винаги съм съжалявал, че нашенският Пирот в Сърбия не изглежда като унгарската Суботица във Войводина. Но има исторически дадености - унгарската част на Сърбия е била във велика империя. Има и разлика в манталитета: минеш ли Белград и особено Ниш, и така до София, тоалетните стават по-мръсни, гуми и пранета по дворовете, бездомни кучета и котки, колкото искаш.

За последно бях в Пирот и Западните покрайнини преди пандемията. Доста е занемарено, сигурно Вучич трябва да инвестира повече, макар че преди нас направи магистралата до границата. Но защо ние не инвестирахме 30 г. нищо за нашите хора там, а половин София ходеше на "ручак" зад границата вместо обратно - нашите хора там да идват да хапват в София?

Да се учим от феномена Виктор Орбан как се грижи за унгарците във Войводина. Феноменална футболна академия в Топола, позлатена синагога в Суботица, мощно финансиране на унгарските фермери, животновъди и земеделци край Сомбор. Дори Моника Селеш - унгарка от Нови Сад, взе унгарско гражданско, въпреки че има и сръбско, и американско. Партията на унгарците във Войводина на проведените наскоро местни парламентарни избори вкара 8 депутати в сръбския парламент, спечели доста кметски надпревари. Орбан лично участваше в кампанията на терен, а при всички инвестиции до него бе и Вучич, защото и сърбите във Войводина са доволни от Орбан.

2025-та като хапнеш плескавица в Белград, след 2 часа с влака-стрела ще можеш да ядеш кестени със сметана в Будапеща и да му удариш едно токайско.

Вече писах, че, ако беше жив покойният ми приятел артистът Тодор Колев, щях да му кажа: дай да не ги стигаме американците, а да стигнем унгарците!

От фейсбук

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо