Коментар на седмицата №1: Калоян Методиев за проекта на стратезите при Радев: Не става за четене

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9443767 www.24chasa.bg
КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 69000 прочитания.

Ако трябва да бъда откровен, това нещо не става за четене - така политологът Калоян Методиев определи проекта за промяна на управленския модел на стратегическия съвет към президента.

"Опитах се да го чета, но това са едни общи приказки, пожелания, неясно, някакви витиевати формулировки, абстрактни понятия, нещо за гражданите... Лишено е от политическо съдържание, от конкретика, от каквото и да е", бе категоричен Методиев.

Политологът, който бе началник на кабинета на Румен Радев, но  напусна поста, говори по БНР.

От тези консултации, честно казано се роди повече хаос, отколкото яснота, така отговори Калоян Методиев на въпрос за предложенията, родили се на консултациите при президента. "Ясно е, че хвърлянето в публичното пространство в момента на тема като гласуване по пощата не може да доведе до рационален момент, до нещо прагматично, което да бъде реализирано. Създава се хаос подобни предложения, които са нереализируеми. Едно видеонаблюдение може да гарантира честността на изборите и да бъде направено със законови промени в Изборния кодекс", смята Методиев.

„Имаме нужда да минем през тези избори след масово гласуване. Има обаче два утежняващи фактора - пандемията и разговорът, който се завъртя в българското общество и който беше побутнат силно, за възможни фалшификации на вота. И двата фактора отблъскват големи части от българското общество от урните. Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излезе да гласува“, смята Методиев.

На въпрос как вижда ролята на президента оттук нататък Методиев отговори: "Да се занимава с нещата, които са му отредени по конституция. С външна политика, доколкото може да прави в тази ситуация, с посланически назначения, с неща, които са в неговите правомощия. Ако не са в неговите правомощия, не е редно да ги прави в момента."

„Социологическите прогнози предвид Covid кризата, напрежението сред обществото и изхабяването на управлението наподобяват акордеон. От четири до осем партии могат да попаднат в следващия парламент. Хипотезите са много, затова трябва да се фокусираме върху самите избори“, каза политологът.

  • Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас. Но сега светът е глобален и мобилен
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си