Грешките на Кремъл може и да са преврат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9447824 www.24chasa.bg

Мухлясала пропаганда от времената на

Брежнев не може да се справи с Навални

Като недоубит русофил силно съм разтревожен за недоубитата руска държава. Този сюжет с отравянето на Навални, неговото завръщане и неговия арест ми говорят, че или няма никой на кормилото, или има заговор на дълбоката държава срещу царя - батюшка.

Вярно, Путин излъчва здраве, бодър ум и дори се изкъпа в ледените води при минус 20, но информационната политика на Кремъл е мухъл и плесен. Легендарните тайни служби са като ударени с паве по главата. Или може би върви плавен преврат?

Да започнем с пропагандата катастрофа. Грехът на Навални е, че показа серия филми за пищните имения на руските премиери, министри и накрая – имението на самия руски президент. Като русофил аз чакам серия опровержения. И още чакам. Докога?

В 100 градове по страната вървят демонстрации, Западът пак ще налага санкции. Къде е отговорът, който да разсее пелената от клевети?

Тази резиденция на брега на Черно Море

не е просто

разточителна, но

и пълен кич

Руските царе също са грабили народа, но поне са купували картините на великите художници и са ги слагали в Ермитажа.

А тук какво виждаме? Вкус на харлемски сутеньор. Не, не искам да повярвам, че това е вкусът на Путин! Но вместо отговор, вместо естетически взрив властите трън си вадят.

Навални бил американски агент? Може би е така, но чия е резиденцията? Това мълчание не е злато.

Търсейки истината, влязох в блога на путинист №1 – депутата Николай Фьодоров, който създаде и ръководи НОД – Национално-освободително движение. Според него този филм е поредната холувудска продукция. Вероятно, разсъждава той, кичозните зали в нея са снимани я в Турция, я в Персийския залив, и после са монтирани заедно.

Ако е така, лесно е да се опровергае. Просто пускате един международен журналистически екип в сградата да види, че вътре няма луксозно частно казино с рулетки, блекджек и едноръки бандити. Но най-добре е да се посочи истинският собственик на резиденцията, стига да не е Путин. Доста време мина, както и доста демонстрации – и

най-сетне Путин

се накани да

каже, че

имението за 1,2

милиарда евро

не е негово

Добре, но тогава на кого е? Половин опровержение не е никакво опровержение. Нищо чудно сега зад кулисите да спорят кой олигарх да поеме вината, както в популярния тъп виц как посланиците при Н. В. Британската кралица се редували да поемат поредната нейна флатуленция върху себе си.

Но мен ме интересува друго – на какво се дължи тази пропагандна немощ? От какво се поражда и какво я движи?

Силната пропаганда не чака и не се мотае – тя или изпреварва, или реагира на мига, при това стъпвайки върху здрава идеологическа основа. А тук – супермудна реакция, никакъв идеологически фундамент, освен Путин гол до кръста сред ледовете.

Който моржува – той ще векува. Това ли е посланието? Едва ли помага. Същата информационна пауза имахме и

при инцидента

със сваления

южнокороейски

пътнически

самолет

през 1983 г. В цял свят медиите гърмяха цяла седмица, а Кремъл мълчеше. И накрая ТАСС излезе с дълго обяснение, което завърши със заклинанието „“взето бе решение полетът да бъде прекратен”.

Какво значи “полетът бе прекратен”? Свален ли е самолетът, или не е свален? И кой взе решението? Енигма, скрита в загадка. Нормалният човек си казва – аха, щом говорят с половин уста, значи крият нещо още по-ужасно!

Отравянето на Навални като че върна информационната политика от “епохата на застоя”, т. е. времената на Брежнев. Човек остава с усещането, че Путин нещо го будалкат.

След като оздравя, Навални публикува имената на своите отровители от ФСБ (Федералната служба за безопасност). Кой точно ги е разкрил и каква е заслугата на нашия сънародник – това е друга тема. Важното е, че тези офицери от тайните служби са светили като лампион. Пътували са плътно по следите на Навални с истинските си имена, говорили са по собствените си телефони, записвали са се в хотелите и са купували самолетни билети, оставяйки навсякъде явни следи и доказателства. Къде отиде знаменитата конспиративна школа? Или са го правили нарочно?

Кой вкара Путин

в капана?

След като Навални съобщи имената и званията на своите отровители, Путин даде прескоференция. Там призна само половината истина - да, следяхме го, защото той е американски шпионин. Но не сме го отравяли. Ако искахме да го отровим, щеше ли да е жив?

И тук вече Навални извади скрития коз – запис на телефонен разговор с агента на ФСБ Константин Кудрявцев, който си разказва и майчиното мляко – как намазали долните гащи на Навални с новичок и как после специален екип отишъл да ги изпере. Капанът щракна и Путин – вътре.

А може би него са лъгали? Как е възможно офицер от най-тайното звено за мръсни поръчки да си разказва и майчиното мляко на непознат по телефона? И защо после не е докладвал за този разговор на началството? И защо не са доложили на Путин, че Навални има скрит коз? Има нещо гнило в Дания.

Според мен това е или пълно разложение на тайните служби, или опит за преврат. Интересното е, че и до този момент нямаме публично опровержение. Да речем, че 100 милиона руснаци са готови да повярват, но не им се дава никаква храна за ума!

Подобна авария имаше и с Чернобил – тогава властта кри аварията 5 дни, вероятно смятайки, че ще се размине. Но щом истината лъсна, Кремъл се събуди и вдигна цензурата. Така започна епохата на гласността, перестройката и разпада на СССР.

Сега обаче май се повтаря синдромът на южнокорейския самолет. Само че този път това е комедия. Тогава нямаше интернет, всички западни радиостанции се заглушаваха и само елитът знаеше световните новини. Днес всеки пубер е в интернет и е така тъпкан с информация, че мегабайтовете му текат от ноздрите и ушите. Пропагандното затъмнение, което бе неадекватно още тогава, днес е 1 милион пъти по-неадекватно.

Истинската слабост на кремълската пропагандна машина е, че тя е стъпила върху идеологията на пазарната икономика и частната собственост. А душата на руския народ още е смазана от грабежа на 90-те години, когато комсомолците станаха олигарси. До тук тази памет крепеше Путин. Но щом започна парадът на резиденциите, болшевишкият дух излезе от ковчега. И Путин ще трябва да избира – или да ги конфискува, или да се спасява поединично.
Както е тръгнало, през 2021 г. ще сме свидетели на битката за Путин.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо