Който гледа сериали, не гори знамена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9447993 www.24chasa.bg

Много смисъл има в идеята на Българската национална телевизия да се направи балкански медиен хъб, с който да се обменят програми и филми на страните от региона. И БНТ вече е започнала разговори с обществената телевизия на Северна Македония в тази посока.

Става дума за официална размяна на програми, филми, за съвместни продукции.

В епохата на стрийминг платформите за доставка на филми телевизиите най-добре знаят, че един добре направен сериал или риалити в наше време има огромна мощ. И комерсиална, но и като противоотрова срещу страстите между нациите. В случая на Балканите - срещу всичко, което се нарича “балканизация”, трупаните от столетие, че и повече стари вражди.

Един хубав сериал може да свърши повече работа от няколко дипломатически срещи на върха.

Ето например на многобройната публика на турските сериали у нас със сигурност е симпатично средното турско семейство.

Ако македонците гледат хубава българска филмова продукция, някак ще увисва нелепо пропагандата в Скопие, че българите са демони и татари и намалява вероятността някои там да вземат да горят български знамена.

Отделно по-голяма аудитория означава по-голям рекламен пазар, а това пък води до по-качествена продукция.

Така че идеята на шефа на БНТ Емил Кошлуков е добра. Даже остави объркани някои у нас, повярвали в опорните точки срещу него. Когнитивен дисонанс: как да кажеш на бялото, че е черно?

  • Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Скандалът с парите за патронажна грижа в софийския район “Красно село” по европейски проект постави на дневен ред два важни въпроса. Първият - защо районен кмет не трябва да получава допълнително заплащане по европейски проекти? Ами очевидно е - прекрачени са моралните граници от човека, поел отговорност със заемането на съответната властова
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство