Кремен Георгиев: С дистанционните уреди за отчет се елиминират кражбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9450221 www.24chasa.bg
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

В ЕС през миналата година токът от ВЕИ е бил повече от този от изкопаеми горива, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Много от членуващите топлофикации в асоциацията използват изкопаеми горива за производство на енергия. В Европа все още ли е голям делът на въглищата, г-н Георгиев?

- Много държави, включително и България, полагат усилия за изпълнение на целта на Европа за постепенно премахване на въглищата. Много държави успяват. Интересното е, че през 2020 година ВЕИ изпревариха изкопаемите горива като основен източник на енергия в ЕС. Годишен доклад на мозъчните тръстове Ember и Agora Energiewende показва, че 38% от произведената електрическа енергия е от ВЕИ. Следват изкопаемите горива с 37%.

- Какво означават тези цифри? Как да ги сравним?

- Производството на електрическа енергия в Европа е с 30% по-чисто в сравнение с 2015 година.

- А в България каква е ситуацията?

- Всички топлофикации на въглища полагат усилия по промяна на горивата. Много от тях работят по проекти за газификация, като инвестират в мащабни ремонти, които им позволяват да използват биомаса за производство на енергия. В България сме силно зависими от въглищата и процесът ще бъде много дълъг. Необходимо е да адаптираме към новите условия голяма част от мощностите, които ни гарантират енергийната сигурност. 

- Постигането на нула въглеродни емисии ли е единствената цел на ЕС в областта на енергетиката?

- Не. За пример ще посоча подмяната на уредите за отчет с дистанционни. Потребителите трябва да знаят, че до 2027 година са задължени да подменят уредите за дялово разпределение в домовете им и в абонатните станции с по-модерни, снабдени с модул за дистанционен отчет. Обикновено те се подменят на всеки 10 години, което означава, че вече всяка промяна трябва да е с новите уреди.

Държавата задължава топлинните счетоводители на абонатите, които са подменили уредите си, да изготвят платежни документи всеки месец, което е край за изравнителните сметки. Въвеждането на подобна практика ще даде възможност да се хванат некоректните потребители, да се преустановят кражбите, както и значително да се намалят загубите на топлинна енергия.

- Това ли са единствените предимства на дистанционните уреди?

- Не само. Основното им предимство е, че след като ги монтираме, повече няма да приемаме инкасатори в дома си. През този сезон много от топлофикациите в страната въведоха самоотчет. Някои приканват своите абонати да подават показанията на уредите им по телефона.

Други дори разработиха специални модули на сайтовете си, които позволяват на потребителите да въвеждат показанията на топломери и водомери само с един клик. Вижда се, че дружествата много бързо се адаптираха към ситуацията и са изключително стриктни към спазването на мерките.

  • Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Защо кметът на “Красно село” загуби доверието на “Демократична България”

    Скандалът с парите за патронажна грижа в софийския район “Красно село” по европейски проект постави на дневен ред два важни въпроса. Първият - защо районен кмет не трябва да получава допълнително заплащане по европейски проекти? Ами очевидно е - прекрачени са моралните граници от човека, поел отговорност със заемането на съответната властова
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство