Кремен Георгиев: С дистанционните уреди за отчет се елиминират кражбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9450221 www.24chasa.bg
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

В ЕС през миналата година токът от ВЕИ е бил повече от този от изкопаеми горива, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Много от членуващите топлофикации в асоциацията използват изкопаеми горива за производство на енергия. В Европа все още ли е голям делът на въглищата, г-н Георгиев?

- Много държави, включително и България, полагат усилия за изпълнение на целта на Европа за постепенно премахване на въглищата. Много държави успяват. Интересното е, че през 2020 година ВЕИ изпревариха изкопаемите горива като основен източник на енергия в ЕС. Годишен доклад на мозъчните тръстове Ember и Agora Energiewende показва, че 38% от произведената електрическа енергия е от ВЕИ. Следват изкопаемите горива с 37%.

- Какво означават тези цифри? Как да ги сравним?

- Производството на електрическа енергия в Европа е с 30% по-чисто в сравнение с 2015 година.

- А в България каква е ситуацията?

- Всички топлофикации на въглища полагат усилия по промяна на горивата. Много от тях работят по проекти за газификация, като инвестират в мащабни ремонти, които им позволяват да използват биомаса за производство на енергия. В България сме силно зависими от въглищата и процесът ще бъде много дълъг. Необходимо е да адаптираме към новите условия голяма част от мощностите, които ни гарантират енергийната сигурност. 

- Постигането на нула въглеродни емисии ли е единствената цел на ЕС в областта на енергетиката?

- Не. За пример ще посоча подмяната на уредите за отчет с дистанционни. Потребителите трябва да знаят, че до 2027 година са задължени да подменят уредите за дялово разпределение в домовете им и в абонатните станции с по-модерни, снабдени с модул за дистанционен отчет. Обикновено те се подменят на всеки 10 години, което означава, че вече всяка промяна трябва да е с новите уреди.

Държавата задължава топлинните счетоводители на абонатите, които са подменили уредите си, да изготвят платежни документи всеки месец, което е край за изравнителните сметки. Въвеждането на подобна практика ще даде възможност да се хванат некоректните потребители, да се преустановят кражбите, както и значително да се намалят загубите на топлинна енергия.

- Това ли са единствените предимства на дистанционните уреди?

- Не само. Основното им предимство е, че след като ги монтираме, повече няма да приемаме инкасатори в дома си. През този сезон много от топлофикациите в страната въведоха самоотчет. Някои приканват своите абонати да подават показанията на уредите им по телефона.

Други дори разработиха специални модули на сайтовете си, които позволяват на потребителите да въвеждат показанията на топломери и водомери само с един клик. Вижда се, че дружествата много бързо се адаптираха към ситуацията и са изключително стриктни към спазването на мерките.

  • Граждански арест? А полицията?

    Граждански арест? А полицията?

    Идеята за граждански арест не един път се е появявала в публичното пространство - най-пресният случай е този от събота, при който обикновен гражданин “арестува” пиян шофьор, предизвикал катастрофа и впоследствие опитал да избяга от произшествието. “Граждански арест” - на пръв поглед звучи добре. Неслучайно обаче за тази цел има и органи на реда
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо