"Тренд": 5 партии сигурни в парламента след изборите, 2 на ръба (Инфографики)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9451745 www.24chasa.bg
"Тренд": 5 партии сигурни в парламента след изборите, 2 на ръба (Инфографики)

ГЕРБ запазва преднина пред БСП с 2,7%

Партията на Трифонов спря да расте, показват резултати от изследване на изследователския център "Тренд"

Формула 5+2 за предстоящите след 67 дни парламентарни избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство. ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент. Партията на Слави Трифонов е спряла ръста на подкрепата си. Това показва национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но

не се забелязва

негативна

тенденция

в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на COVID-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Малко повече от два месеца преди редовните парламентарни избори структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва,

но все пак

остава крехка

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е спряла ръста на подкрепа, който бе регистриран миналата година, и се установява на нива, които

засега я поставят

на трето място

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ (27,6%), БСП (24,9%), “Има такъв народ” (11,8%), ДПС (10,3%) и “Демократична България” (6%).

Две формации имат реални шансове за представителство – “Изправи се, БГ” с 4,1% и “Обединени патриоти” (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Очаквайте интервю с Димитър Ганев.

 • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

  Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

  На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
 • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

  Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

  Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо