Миролюба Бенатова: Румен Радев и Цветан Цветанов са плагиати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9457885 www.24chasa.bg
Миролюба Бенатова

"Изглежда, че Цветан Цветанов и Румен Радев (или авторите на техните послания), са преписали позицията за Холокоста от един нобелов лауреат. Оригиналът на думите е от 2011-а година. Открих това съвпадение след като първо прочетох изненадващото единомислие между републиканеца и президента. Бях убедена, че не могат да измислят, а и по едно и също време, толкова хубава фраза: ("Ако сега ги забравим /жертвите на Холокоста/, означава да ги убием отново").

Това "съвпадение" се нарича преписване, плагиатство. Срамота", написа журналистката Миролюба Бенатова във фейсбук. Постът й е със заглавие "Плагиати". Тя прилага и факсимилета от позициите на Румен Радев и партията на Цветанов "Републиканци за България".

Думите са на писателя Ели Визел. Казани са на 5 май 2011 г. Писателят и общественик е роден в Румъния, оцелява по време на Холокоста (първо е депортиран в Аушвиц, където губи майка си и една от сестрите си, после — в Бухенвалд, където умира и баща му), а от 1955 г. живее в САЩ.

Ели Визел е автор на над 40 художествени и документални книги. Удостоен е с Нобелова награда за мир през 1986 година, в знак на признание за неуморната му обществена дейност против расизма, насилието и потъпкването на човешките права. Покойник е от 2016 г.

ПЛАГИАТИ Изглежда, че Цветан Цветанов и Румен Радев (или авторите на техните послания), са преписали позицията за...

Публикувахте от Miroluba Benatova в Четвъртък, 28 януари 2021 г.
  • Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов