Радев и Мая са унили, грейват само като кажат "Корупция!"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9471752 www.24chasa.bg

Заявката на президента Румен Радев за втори мандат е знак, че оттук нататък той възнамерява да играе независима роля спрямо БСП. Ясно е, че на него президентската институция му е тясна, а амбициите му са за много по-широка реализация, включително и създаването на нова партия и участието с тази партия в реални избори.

Към момента обаче той не е готов със собствен политически проект. Затова нищо чудно на следващи избори да припознае някоя от съществуващите парламентарни или извънпарламентарни формации и да каже, че това са неговите хора и който подкрепя него, трябва да подкрепи и тях. Една от опциите например са “Отровното трио” и Мая Манолова. Те подемат от него хаштага “Мутри вън!” и си държат отворени вратите едни за други.

Със Слави Трифонов е ясно, че няма да мелят брашно в една мелница. Да участва с други партии би било по-скоро загуба за Слави, защото би означавало да ги легитимира като нови алтернативи сами на себе си.

Но и президентът, и Слави Трифонов, и Мая Манолова са в едно състояние на духа - на униние. Излъчват депресивност, потиснатост, болка, огорчение, обида. Поведението им е много сходно - тях всичко ги тревожи, потиска, няма управия, няма изход.

Онези, които не гледат телевизията на Слави Трифонов, няма как да го следят, докато президентът и Манолова ни се натрапват през всички тв канали за информация. Двамата живват при всеки скандал и тогава имат възможност да си кажат някоя стара любима черногледа теза. Президентът се е научил да обяснява какво е ужасно и грейва, когато се опитва да извади някаква поука от сорта на:“Това управление е корумпирано и неадекватно”.

С твърдата си заявка в момента според мен президентът

Радев поставя

ултиматум на БСП

да спрат с

шикалкавенията

около уставните си процедури да е извървял пътя си от редови член нагоре, пък после Корнелия Нинова да решава да го подкрепи или не. Със заявката си той ни казва: “Кандидатирам се за втори мандат, защото смятам, че съм успешен президент. И не само, ами съм и единствената алтернатива - и персонално, и като институционален модел, който предлагам”.

Свикнали сме с тези думи, защото в края на мандата си президентите винаги се сещат да кажат тъкмо това. Но ако на нас тази новина не ни прави впечатление, то Радев, особено като военен, го изживява като лична кауза, за която да живее и заради която да е политик. И колкото по-конкретна е тази кауза, толкова по-добре. Едно е Майка България изобщо, друго е Майка България - президентска република по модела, който сме гледали и им се възхищаваме. Макар че президентските републики не са чак толкова много.

Ако сега Радев играе така и подкрепи Мая Манолова и “Отровното трио”,

наесен не само че

БСП и ДПС няма

да му трябват,

ами ще бяга от тях като дявол от тамян, защото ще бъде спасителят на държавата. Ще играе ролята на мажоритарен политик, който сутрин се навива пред огледалото така: “Сега ще ги разбиеш! Ще ги разбиеш! Народът е с теб! Давай! Давай!”. Човек като открие любовта на 50 г., нали се сещате какво става.

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо