Над 1,5 млн. българи сигурни, че искат ваксина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9472380 www.24chasa.bg
Над 1,5 млн. българи сигурни, че искат ваксина

Те са 28 на сто, 43% не желаят имунизация, 29% се колебаят, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

65% се информират от медиите, 38% от близки, 28% от социалните мрежи

Над милион и половина пълнолетни българи (28%) биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 43% - не. Какви са аргументите на нежелаещите ваксина? Основните са тезата, че липсва сигурност, че е безопасна, и опасенията от странични ефекти. Това показва национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали, е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%), и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. 9% пък изтъкват като аргумент “противоречива информация за ваксината или пък липсата на информация”.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19 навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Почти всеки трети пък е скептичен към това твърдение. Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 са едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината у 36% от анкетираните. За 38% това не е достатъчно, за да повярват на тази медицинска процедура.

Всеки пети (22%) одобрява идеята хората, които нямат ваксина,

да бъдат ограничени

в пътуването със

самолети. Повече от

половината (57%)

обаче не

одобряват тази идея

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината у всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците – за 51% това не създава повече доверие.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу COVID-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Личните лекари и изобщо лекарите също са основен източник на информация за ваксините срещу COVID-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

  • Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Една приятна изненада - пандемията от коронавируса нареди българите на 45-о място по щедрост от 114 изследвани страни в света. За първи път България е сред водещите в международната класация, а само допреди 2-3 години е била на 126-о - 127-о място. В която - пак изненадващо, изпадат от челото страни като САЩ, Канада и Великобритания
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление