Америка отваря обятия, но струва ли си?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9475987 www.24chasa.bg

За българина е 100 пъти по-изгодно да емигрира в Германия

Джо Байдън спря строителството на стената по границата с Мексико и обеща да даде “път към гражданство”, на всички нелегални имигранти в САЩ. Явно метрополията е решила да се отвори за света.

На фона на тази чудесна новина лъсва една тежка несправедливост – защо ние българите все още нямаме безвизов режим за САЩ? Нали от доста години сме и в НАТО, и в ЕС? Ние ли сме най-нежеланите европейци?

Няма логика. Българинът вече има безвизов режим и с Канада, и с Мексико. Ако оттам се промъкне като диверсант през границата - добре сте дошъл, настанявайте се под някой мост и чакайте за зелена карта - президентът обеща. Но ако искате да посетите страната за кратко и с туристическа цел - първо подайте дайте молба за виза, пък после ще видим…

Голямата новина обаче е, че

българинът вече

няма файда да

емигрира в САЩ

Доживяхме и това време. Ако иска да започне нов живот в чужбина или просто да тръгне на гурбет, 100 пъти по-изгодно е да отскочи с фаувето до Германия, Франция, Нидерландия, Швеция, Австрия и така нататък. Там навсякъде човек може да постъпи на работа съвсем законно и без да чака зелена карта. За съжаление, Англия вече не е в ЕС, но и тя е много по-отворена от САЩ.

Като изключим романтиката от миналото, Америка отдавна не е най-привлекателното място - особено за мигранти без висока квалификация. Ако смятате да тръгнете от дъното на социалната стълбица и да си пробиете пътя нагоре – чакат ви дълги години мъки с крайно съмнителни перспективи.

Според международните класации социалната мобилност в САЩ е на 23-о място, а пред нея са всички западноевропейски държави, както и повечето източноевропейски. Далеч по-лесно е да се издигнете от низините в Дания и Финландия, отколкото в страната на неограничените възможности. https://www.visualcapitalist.com/ranked-the-social-mobility-of-82-countries/

Разбира се, ако човек е талантлив,

по-добре

да пробие

в Холивуд,

отколкото във

финландското

кино

Но колко българи са го постигнали? Вярно е, има отделни актьори, аниматори, оператори които са се настанили на ниско равнище. Но колцина от тях са достигнали нивото на Брад Пит, Джулия Робъртс или поне Ван Дам? Нито един.

Не ми е известно и някой наш певец да е пробил в САЩ. Не че не бяха правени опити – повечето се завръщат тъжни и разведени, осъзнавайки, че най-добрите им години са отишли по вятъра. Можеха да имат хитове, а сега имат горчиви впечатления.

Щом нямате т.нар. зелена карта, значи нямате социални осигуровки. Не можете да разчитате и на бюрата по заетост, нали сте нелегален. В някои щати създават условия за полулегално съществуване, но малко над дъното. Българските дипломи не се признават, а ако се надявате да завършите там университет – таксите са между 40 и 60 хиляди долара годишно.

Ако например сте лекар, вероятно ще си намерите работа в някоя болница като санитар. Но ако искате да практикувате медицина, първо трябва да вземете отново всички изпити един по един, за да ви допуснат като практикант. Минават дълги години лишения и мъки, преди да се доберете до нормална лекарска практика. Разбира се, първо трябва да се уредите със зелена карта, защото без документи можете да берете череши или да разнасяте пици, но да лекувате – не.

Някои хора

сключват

фиктивен брак

срещу скромното заплащане от 5-10 хиляди долара, но рискуват разводът да им излезе през носа. Щом една интересчийка ви е оскубала, докато сте още беден, дали ще ви прости, като станете богат?

За какво ви е това ходене по мъките, когато можете много по-лесно да намерите работа по специалността в Германия? Получавате всички социални гаранции, безплатни курсове за езика, образование за децата, безплатно следване в университет, поне 4 седмици платен годишен отпуск и всички останали екстри. Всичко това в САЩ е утопия дори за родените там.

А дали ще намерите лесно работа в САЩ? Според официалната статистика безработицата е сравнително ниска - едва 6,7 на сто за декември. Но това не включва изпадналите от трудовата сила, които официално са около 7,3 милиона, а неофициално два пъти повече. Не включва и нелегалните имигранти, които според различните сметки са между 13 и 25 милиона. Те са готови да вършат и

най-черната

работа срещу

половин заплата

Голяма част от заетите са на половин работен ден или само един-два дни в седмицата срещу мизерни надници, които не стигат за физическо оцеляване.

Редица големи компании като “Уолмарт” и “Амазон” плащат на неквалифицираните си служители толкова малко, че те получават от социалните служби купони за безплатна храна. Разбира се, ако сте нелегален имигрант, нямате право на такива купони.

Положението с жилището също не е бейгиби. Ниските заплати не стигат за нормална квартира. Ако сте тукашен и работите в “Старбъкс”, живеете при мама и тате. Но ако сте нелегален имигрант,

налага се да

търсите хралупа

в гората

Пак според официалната статистика през 2019 г. в САЩ е имало около 560 хиляди бездомници, от които над 200 000 нямат никакъв подслон и спят на тротоарите. На места наемите са толкова високи, че дори хора с постоянна, но нискоквалифицирана работа са принудени да спят в автомобили, каравани или спални чували по тротоарите и градинките, а за тоалет и естествени нужди действат според обстановката.

Разбира се, ако сте програмист, компютърен дизайнер или борсов спекулант - Америка е за вас. Но за тези професии има добри възможности навсякъде по света.

Много показателно е, че мексиканците спряха да мигрират в САЩ и дори вече се завръщат в Мексико.

Към САЩ вече

се стремят

най-угнетените латиноамериканци от държави като Хондурас, Салвадор, Еквадор. Прекосят ли заветната граница, те веднага искат политическо убежище и често го получават, но и тази опция вече е закрита за българите.

САЩ най сетне се отварят за света и това е чудесно. Но светът, който довчера бленуваше да съзре на хоризонта Статуята на свободата, вече не се е затичал.

Ето докъде го докараха 40 години рейгъномика и неолиберализъм – убиха мечтата за Америка. Дано Джо Байдън да я извади от гроба.

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо