Третата вълна зараза? Какво ще срине, как ще затегне колана ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9507348 www.24chasa.bg

Голямото увеличение на спестяването през декември съвпада със затварянето на молове и ресторанти

Има обаче висок растеж на жилищните кредити

Явно семействата и бизнесът се приспособяват към новата среда

Ако има трета вълна на заразата у нас, как ще се отрази на семейните бюджети и на трендовете на различните пазари?

Да видим фактите дотук. Най-новите данни на БНБ показват, че през декември депозитите на нефинансови предприятия и домакинства надминаха 90 млрд. лв. Кредитите за тези два сектора се увеличиха до 61,5 млрд. лв. Общо фирмите и гражданите имат близо 10 милиона банкови сметки – включително 9,4 милиона депозитни сметки на домакинства. Броят на кредитите е 2,9 милиона, като от тях 2,8 милиона са на домакинства.

Броят на банковите (депозитните) сметки продължава да намалява,

но се увеличават

общите суми,

държани на

депозити в банки

В края на 2011 г. имаше над 13 милиона депозитни сметки, докато в края на 2020 година те са вече 9,96 милиона – или спад от над 3 милиона сметки за 9 г. Причината е много проста – преди много хора и фирми имаха по няколко сметки в различни банки, но

това губи

икономически

смисъл предвид

месечните такси, които трябва да се плащат за всяка сметка.

При кредитите ситуацията е циклична – в добрите времена броят им расте и надминава 3 милиона (това се случи през 2008-2009 г. и след това десетилетие по-късно, през 2018-2019 г.), а в останалото време има въздържане от кредити и по-нисък брой. Затова и не е учудващо, че през 2020 година броят на кредитите отново намалява предвид кризата. Разбира се, има и друг ефект -

обединяването на

няколко кредита

в един понякога

е по-изгодно

за длъжника. (Виж графиката.)

Но не е толкова важен броят на депозитите и кредитите, а абсолютните суми, които се отчитат по тези пера в баланса на банковата система и тяхната динамика. При депозитите се забелязва ускорение на темпа на спестяване, като растежът на депозитите на фирми и домакинства достига 9,7% през ноември и декември спрямо 7,8% през март. Това се случва въпреки рекордно ниските лихви и въпреки растежа на алтернативни форми за спестявания и инвестиции на капиталовите пазари.

Причината е увеличената склонност към спестяване заради икономическата несигурност. Имаше известно успокояване през есента (когато икономическата ситуация беше изключително благоприятна), но с началото на втората вълна на вируса отново се засили растежът на средствата по банковите сметки на физически и юридически лица.

По-силно ускорение има при спестяванията на домакинствата през декември, което не е учудващо при затворени молове и ресторанти.

Кредитирането е още по-силно зависимо от икономическата ситуация, но с обратен знак.

Докато депозитите растат в криза, кредитите намаляват в неблагоприятна среда. Това се вижда особено отчетливо през пролетта на 2020 г., когато

за периода

март-май

практически

нямаше

кредитиране -

дори през април общият обем кредити намаля (т.е. повече кредити бяха погасени, а почти нямаше ново кредитиране).

За целия период от март до юли растежът на кредитирането намаля близо 10 пъти спрямо предходната година. Но и тук ситуацията се подобри – през август, септември и октомври растежът на кредита тази година е практически колкото през миналата година.

Това не е изключение само за кредитирането. В края на лятото и началото на есента повечето икономически индикатори имаха висока степен на възстановяване спрямо предкризисното ниво.

Интересна е ситуацията при втората вълна на вируса. За разлика от първата вълна, когато кредитирането изцяло спря за около 3 месеца, сега няма такова нещо.

През ноември и

декември има

над 600 милиона

лева растеж

на кредита

за частния сектор на икономиката. Това е по-малко от миналата година, особено през ноември, но все пак кредитирането продължава. Негативният ефект от втората вълна върху кредитирането е много по-малък, отколкото при първата вълна.

Има и нещо още по-положително – леко събуждане на кредита за фирмитe. През декември растежът на кредита за бизнеса се увеличи до 3% на годишна основа от 2,2% през ноември. Това не са високи темпове на растеж, но фактът, че въобще има някакъв растеж на кредита за бизнеса, е добър знак. В същото време остава висок и растежът на жилищните кредити, 11,6% на годишна основа спрямо 11,8% миналия месец. За разлика от първата вълна сега жилищното кредитиране остава солидно и

няма срив на

жилищния пазар Отново втората вълна има много по-малък негативен ефект от първата.

Фактът, че всяка следваща вълна на вируса има по-малък негативен ефект, показва, че домакинствата и бизнесът бързо се приспособяват към новата среда. Особено при наличие на антикризисни мерки, които подпомагат доходите на физическите лица и ликвидността на фирмите.

Както и през миналата година, през 2021 г. отварянето на икономиката ще донесе по-солидно възстановяване на кредитите и успокояване на тенденцията към свръхспестяване заедно с общото икономическо подобрение. За следващата зима обаче ключово ще бъде докъде е стигнала ваксинационната кампания.

  • Има ли газова връзка в темата на матурите

    Има ли газова връзка в темата на матурите

    На българските зрелостници им се падна да пишат съчинение за поета Димчо Дебелянов. Може би това е в контекста на газовия проблем, защото Дебелянов загива край град Сидерокастро (Демир Хисар, което на български значи Желязна крепост). Оттам минава старата газова връзка между Гърция и България и оттам фактически ще влиза американският втечнен газ
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо