Грешката за антигенния тест не е в майките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9516323 www.24chasa.bg

Хубаво е, че държавата влезе в положението

на родителите и прие сериозно тревогите им

Има две неща, които трябва да се научим да правим, когато стане белята:

- да спрем дискусиите “за” и “против”, които само губят времето.

- тази енергия да се насочи продуктивно - да се обсъждат решения.

Когато преди дни 4-годишният ми син разсипа на пода току-що изпечените картофи, не го обвиних, а го попитах кой ще събере боклука.

В същия ден Министерството на здравеопазването пусна анонимна анкета до родителите, за да разбере какви са нагласите им децата в детските градини и училищата да бъдат изследвани с антигенни тестове.

Няколко часа по-късно министър Костадин Ангелов видя проблем в това, че повечето от родителите не искат да тестват децата си. Напълно съм съгласна с него. Даже съм много далече от тази дискусия, защото нямам нищо против тестовете. Дори се чудя защо това не бе организирано досега. Още през септември, преди началото на учебната година, излезе съобщение, че ако има болно дете в клас, ще тестват безплатно всички контактни. Но на практика се оказа, че всеки се оправя сам.

Хаосът с анкетите и негативните нагласи на родителите бе учудващо голям за министъра. Но тук не става дума за прост отказ от невежи майки. Всъщност много малка част от тях не одобряват изследванията. Огромна част от суматохата се дължи единствено на дезинформация и лоша комуникация. Нито здравното министерство, нито образователното изнесоха предварителна информация и оттам дойде драмата.

Затова майките търсят в гугъл. Всяко нещо. Всичко, което искат, е да защитят децата си. Ходят на семинари, купуват дишащи дрехи от органичен памук, а когато търсят стол за кола, следят дали е минал краш тестове на поне 5 независими организации. Искат да спестят на децата си разочарованията и стреса.

Защото да отлеждаш дете в съвременния свят, е като да плуваш в басейн с акула - невъзможно е да си спокоен. Нито за миг, нито и за моментна снимка. Последното е целта на тестването - моментна снимка на заболеваемостта заради безопасността на учениците и учителите.

Министър Ангелов добре анализира критичната ситуация с анкетите. Затова събра на среща представители на МОН и родители, за да разяснят най-често задаваните въпроси. След това и двете министерства пубикуваха аргументите си в официалните си страници във фейсбук. Отговориха защо се прави и какви са ползите. Анкетата беше пусната и в детските градини, но се оказа, че е само за ученици. Засега планират тестването да е еднократно, но плановете се менят всеки час в тази ситуация.

Хубаво е, че държавата влезе в положението на родителите и прие сериозно тревогите им.

Спомням си, че когато детето ми падна за първи път от дивана, аз се изстрелях уплашена в най-близката болница. Сега осъзнавам, че е било лудост, но в този момент първото, което се пита всяка майка, е дали това ще доведе до психични увреждания. Защото никой родител не иска да рискува след 10-15 години, ако детето изкара незадоволителна оценка на теста по математика, да си каже: “Това е заради онзи път, когато му направиха антигенен тест в детската градина.”

Това е цялата работа. И министър Ангелов разбра. Почти сигурно е, че ако сега пусне анкетата, положителните отговори ще са много повече. Даже родителите ще искат не един, а два теста - антигенен и за антитела.

Защото майките не спират да търсят в гугъл. До полуда. И аз пуснах един сърч да проверя как се случват нещата по света.

* Децата в Чикаго се жабуркат с течност и плюят. Резултатът от гаргара теста е ясен след 10 минути и е с точност над 95%.

* В Германия на по-малките деца им вземат секрет от гърлото.

* В Австрия от няколко дни се разпространява 5-минутен информационен клип, в който се обяснява как учениците сами да си правят пробата. Накратко - с тампон се взема секрет от предната част от назалната кухина. Там деца под 6-годишна възраст не се тестват.

За никого не е лесна тази ситуация. Затова държавата не трябва да щади силите си в борбата с пандемията, особено когато става дума за здравето на децата. И да насочи вниманието си към по-модерните тестове и ваксини.

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо