Тръмп отърва кожата, но дали се размина с белезниците?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9516330 www.24chasa.bg

Ако не иде в затвора, може пак да влезе в Белия дом

В събота бившият президент Тръмп пак отърва кожата в делото за отстраняване от длъжност (импийчмънт) – само 57 сенатори гласуваха “за”, а бяха нужни 67.

Все пак 7 републиканци гласуваха против Тръмп. Ако това е българският парламент, веднага ще ги изритат като мръсни котета от партийната група и от всякакви комисии, повече няма да ги пуснат да говорят от трибуната, а на следващите избори няма да са в листата. И няма никакво значение дали вотът им е бил честен и принципен – в момента, в който депутатът изневери на командира, целува за сбогом политическата си кариера.

Нищо подобно не застрашава седемте републикански сенатори, които изневериха на своето началство. Тяхното началство е друго. Партията им приема, че те са гласували по съвест и според волята на своите избиратели. И това наистина е така. На следващите избори те имат всички шансове пак да са кандидати от същата партия.

Когато един българин съзерцава гърчовете на американската демокрация в кризисен момент, длъжен е да сравнява с българската демокрация и да си прави изводите. Иначе по-добре да пасе овце, вместо да коментира политиката. Спомняте ли си онази фатална грешка на БСП през 2013 г. за нов председател на ДАНС? Само 1 социалист гласува правилно тогава и веднага изхвърча и от партията, и от политиката. А трябваше да изхвърчат всички други и само той да остане.

Делото срещу Тръмп имаше редица конституционни и други юридически дефекти, но основният е, че Тръмп вече е обикновен гражданин. Сенатът не е съд, той има правото да го отстрани от поста и нищо повече. А щом не е на поста, защо го съди? Докато Тръмп още бе президент, долната камара го обвини в “подбудителство към бунт”, което е наказателно престъпление. Но това деяние изисква “справедливо съдопроизводство” (due process of law), което ще рече подробно разследване, неутрален съдия, жури и всичките юридически формалности. Сенатът бе на светлинни години от тези изисквания.

Иначе обвинението на демократите бе великолепно шоу. Видео илюстрациите бяха професионално монтирани от холивудски режисьори. Внушенията бяха дълбоки и разтърсващи. Всички обвинители изпълниха ролите си не по-зле от Лорънс Оливие и Сара Бернар и малко по-добре от Леонардо ди Каприо. За да напомпат емоциите, те говориха за себе си, за семействата си, за изгубените близки и приятели.

Няколко от тях дори се разплакаха в кулминациите на своите роли, овлажнявайки очите на милионите зрители. Проблемът е, че при едно нормално съдопроизводство нито една от тези трогателни сценки и видеоклипове нямаше да се допусне до съдебната зала. Повечето сенатори са опитни юристи и чудесно различават шоуто от доказателствата.

Явно демократите усетиха, че няма да успеят да убедят 17-те републикански сенатори, които им бяха нужни. Целта им бе друга - да подложат Тръмп на публично унижение и най-вече да му попречат да се кандидатира отново за президент през 2024 г. А също така да разединят и скарат партията на републиканците, която се кани да си върне обратно и двете камари на Конгреса след 2 години.

Тръмп засега отърва кожата, но далеч не се е откачил от въдицата. В. “Ню Йорк Таймс” излезе с програмна статия от водещата си коментаторка Морийн Дауд под заглавие: “Ако републиканците не го осъдят, дайте белезниците!”

След като цветисто обяснява какъв кръвожаден вампир е Тръмп, авторката стига до извода, че той трябва да бъде подпукан по нормалния съдебен ред. Например прокурорите в Джорджия вече са започнали разследване дали не е притиснал губернатора да отмени изборните резултати в щата. Прокуратурата в Манхатън, Ню Йорк, се кани да го обвини в данъчни измами. Генералният прокурор на Вашингтон е заявил, че ще го разследва за подбудителство в бунта срещу Конгреса на 6 януари. И така нататък, и така нататък. Както е тръгнало, Тръмп скоро ще е украсен с ореол от призовки във всичките 50 американски щата. Въпросът е дали Демократическата партия има интерес да продължи да преследва Тръмп, докато го превърне във великомъченик на популизма?

“Ние не вкарваме бившите си президенти в затвора – каза сенаторът от демократите Джон Тестър. – Просто не го правим. Никога не сме го правили в миналото, не знам защо трябва да започваме сега.”

“Имаме много други неща за правене – казва сенаторът демократ Крис Мърфи. – Тревогата е, че рискът от подстрекателство няма да изчезне и че президентът (Тръмп) ще продължи да контролира емоциите на голяма трупа от хора. Колкото и да искам да го изхвърля в кофата за боклука, аз смятам, че той ще продължи да влияе в американската политика и върху много от своите бесни последователи.”

Разкрачени между тези 2 възможности – или да упорстват в опитите си да натикат Тръмп в кофата в боклука, или да го оставят на мира, в събота демократите за малко да се увлекат в преследването.

Съзнавайки, че няма да успеят да го осъдят, в събота сутринта те гласуваха да допуснат призоваването на свидетели. Това можеше да удължило театрото до средата на март и да отегчи нацията до смърт.

Имаше опасност до тогава да излязат нови факти за атаката срещу Капитолия, които да оневинят гражданина Тръмп. Много възможно е сред подстрекателите да е имало специално внедрени хора. Един участник в бунтовете на “Антифа” вече бе разпознат. Още двама-трима и делото може да завие на 180 градуса.

За щастие, следобед демократите се отказаха от призоваването на свидетели и претупаха вота. Твърди се, че лично президентът Байдън ги е помолил да сложат край на цирка. Основният му предизборен лозунг бе, че ще помири и ще обедини нацията, че той не е размирник като Тръмп. Ако не си изпълни обещанието и изкара първите си 100 дни в кървави битки и скандали, още през ноември 2022 г. ще се превърне в “куцо пате” – президент, който няма никаква власт, тъй като и двете камари на парламента са в ръцете на другата партия.

А през януари 2025 г. може да му се наложи да върне ключовете от Белия дом на един подстрекател и подбудител с оранжева прическа. Ужас.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо