Тръмп отърва кожата, но дали се размина с белезниците?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9516330 www.24chasa.bg

Ако не иде в затвора, може пак да влезе в Белия дом

В събота бившият президент Тръмп пак отърва кожата в делото за отстраняване от длъжност (импийчмънт) – само 57 сенатори гласуваха “за”, а бяха нужни 67.

Все пак 7 републиканци гласуваха против Тръмп. Ако това е българският парламент, веднага ще ги изритат като мръсни котета от партийната група и от всякакви комисии, повече няма да ги пуснат да говорят от трибуната, а на следващите избори няма да са в листата. И няма никакво значение дали вотът им е бил честен и принципен – в момента, в който депутатът изневери на командира, целува за сбогом политическата си кариера.

Нищо подобно не застрашава седемте републикански сенатори, които изневериха на своето началство. Тяхното началство е друго. Партията им приема, че те са гласували по съвест и според волята на своите избиратели. И това наистина е така. На следващите избори те имат всички шансове пак да са кандидати от същата партия.

Когато един българин съзерцава гърчовете на американската демокрация в кризисен момент, длъжен е да сравнява с българската демокрация и да си прави изводите. Иначе по-добре да пасе овце, вместо да коментира политиката. Спомняте ли си онази фатална грешка на БСП през 2013 г. за нов председател на ДАНС? Само 1 социалист гласува правилно тогава и веднага изхвърча и от партията, и от политиката. А трябваше да изхвърчат всички други и само той да остане.

Делото срещу Тръмп имаше редица конституционни и други юридически дефекти, но основният е, че Тръмп вече е обикновен гражданин. Сенатът не е съд, той има правото да го отстрани от поста и нищо повече. А щом не е на поста, защо го съди? Докато Тръмп още бе президент, долната камара го обвини в “подбудителство към бунт”, което е наказателно престъпление. Но това деяние изисква “справедливо съдопроизводство” (due process of law), което ще рече подробно разследване, неутрален съдия, жури и всичките юридически формалности. Сенатът бе на светлинни години от тези изисквания.

Иначе обвинението на демократите бе великолепно шоу. Видео илюстрациите бяха професионално монтирани от холивудски режисьори. Внушенията бяха дълбоки и разтърсващи. Всички обвинители изпълниха ролите си не по-зле от Лорънс Оливие и Сара Бернар и малко по-добре от Леонардо ди Каприо. За да напомпат емоциите, те говориха за себе си, за семействата си, за изгубените близки и приятели.

Няколко от тях дори се разплакаха в кулминациите на своите роли, овлажнявайки очите на милионите зрители. Проблемът е, че при едно нормално съдопроизводство нито една от тези трогателни сценки и видеоклипове нямаше да се допусне до съдебната зала. Повечето сенатори са опитни юристи и чудесно различават шоуто от доказателствата.

Явно демократите усетиха, че няма да успеят да убедят 17-те републикански сенатори, които им бяха нужни. Целта им бе друга - да подложат Тръмп на публично унижение и най-вече да му попречат да се кандидатира отново за президент през 2024 г. А също така да разединят и скарат партията на републиканците, която се кани да си върне обратно и двете камари на Конгреса след 2 години.

Тръмп засега отърва кожата, но далеч не се е откачил от въдицата. В. “Ню Йорк Таймс” излезе с програмна статия от водещата си коментаторка Морийн Дауд под заглавие: “Ако републиканците не го осъдят, дайте белезниците!”

След като цветисто обяснява какъв кръвожаден вампир е Тръмп, авторката стига до извода, че той трябва да бъде подпукан по нормалния съдебен ред. Например прокурорите в Джорджия вече са започнали разследване дали не е притиснал губернатора да отмени изборните резултати в щата. Прокуратурата в Манхатън, Ню Йорк, се кани да го обвини в данъчни измами. Генералният прокурор на Вашингтон е заявил, че ще го разследва за подбудителство в бунта срещу Конгреса на 6 януари. И така нататък, и така нататък. Както е тръгнало, Тръмп скоро ще е украсен с ореол от призовки във всичките 50 американски щата. Въпросът е дали Демократическата партия има интерес да продължи да преследва Тръмп, докато го превърне във великомъченик на популизма?

“Ние не вкарваме бившите си президенти в затвора – каза сенаторът от демократите Джон Тестър. – Просто не го правим. Никога не сме го правили в миналото, не знам защо трябва да започваме сега.”

“Имаме много други неща за правене – казва сенаторът демократ Крис Мърфи. – Тревогата е, че рискът от подстрекателство няма да изчезне и че президентът (Тръмп) ще продължи да контролира емоциите на голяма трупа от хора. Колкото и да искам да го изхвърля в кофата за боклука, аз смятам, че той ще продължи да влияе в американската политика и върху много от своите бесни последователи.”

Разкрачени между тези 2 възможности – или да упорстват в опитите си да натикат Тръмп в кофата в боклука, или да го оставят на мира, в събота демократите за малко да се увлекат в преследването.

Съзнавайки, че няма да успеят да го осъдят, в събота сутринта те гласуваха да допуснат призоваването на свидетели. Това можеше да удължило театрото до средата на март и да отегчи нацията до смърт.

Имаше опасност до тогава да излязат нови факти за атаката срещу Капитолия, които да оневинят гражданина Тръмп. Много възможно е сред подстрекателите да е имало специално внедрени хора. Един участник в бунтовете на “Антифа” вече бе разпознат. Още двама-трима и делото може да завие на 180 градуса.

За щастие, следобед демократите се отказаха от призоваването на свидетели и претупаха вота. Твърди се, че лично президентът Байдън ги е помолил да сложат край на цирка. Основният му предизборен лозунг бе, че ще помири и ще обедини нацията, че той не е размирник като Тръмп. Ако не си изпълни обещанието и изкара първите си 100 дни в кървави битки и скандали, още през ноември 2022 г. ще се превърне в “куцо пате” – президент, който няма никаква власт, тъй като и двете камари на парламента са в ръцете на другата партия.

А през януари 2025 г. може да му се наложи да върне ключовете от Белия дом на един подстрекател и подбудител с оранжева прическа. Ужас.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо